Započnimo ovaj članak sa kratkom edukacijom; tko ili što je Ča-Val? Glazbeni pravac iz 90ih koji je bio aktualan u Istri, Kvarneru i jugu Dalmacije. Najpoznatiji predstavnici – Alen Vitasović, Šajeta, Gustafi, Elio Pisak itd. Ok, sad možemo dalje krenut sa jučerašnjim osvrtom.

Dakle, sa jučerašnjeg lajnapa jedino me Elio Pisak zaobišao kao izvođač kojeg nikad nisam čuo uživo. Šajetu sam ulovio uživo u Umagu prije nekih pet godina, a Alena sam slušao kad je bio na malom flooru Brucošijade FER-a, pretprošle godine mislim. No, zbog stanja u kojem sam bio u ta dva navrata, ti koncerti su mi nekako u magli. Sjećam se da su svirali, sjećam da sam znao prepoznati par pjesama i da sam imao ubojite mamurluke idući dan. Zato kad sam vidio najavu za Ča-Val sa prvim headlinerima, Šajetom i Alenom, bilo je i više nego dovoljno da zakažem 11. listopad u svoj kalendar kao dan kad sam u Boogaloou.

Na papiru line-up je izgledao ovako; Šajeta (background šum za početak festivala), Elio Pisak (Istarski Mišo Kovač, zaslužan za dizanje atmosfere pred Alena), Alen Vitasović (headliner, glavna zvijezda). Realnost je bila da je Šajeta imao koncert sa Alenom i Šajetin gost je bio glavni brk Istre, Elio Pisak. Ne znam jel Šajeta inače ovako vesel, pun energije i pozitivizma ili je to bio nekakav čudan nus-produkt toga što je imao fiksnu satnicu za svirku jer iza njega dolaze još dva izvođača. Koji god razlog bio – Šajeta treba pod hitno opet doći u Zagreb kao glavni headliner nekog festivala ili kao solo izvođač. Pošto ga se sjećam još iz mladih dana kad je tek započeo karijeru. Osim ako netko ne širi gadni fake news na Šajetinoj wikipedia stranici, čovjek gura skoro 50 godina! Glazbenici koji su njegovi vršnjaci nisu ni upola energični, mladoliki i veseli kao Šajo. Glazbeno, sve živo je svirao – pop,rock, balade i sve između.

Kao mali predah od Šajeta showa, nastupio je i Elio Pisak. Elio je stara škola glazbe, još iz razdoblja kad nisi bio muško ako nisi imao fudbalerku i brčine. Nisam bio siguran kako će ga jako mladolika publika prihvatiti, ali čim je krenuo pjevati bilo je jasno da ima fenomenalan odnos sa publikom. Playlista mu je bila puna veselih poskočica uz koje pića iz malih čaša lakše klize niz grlo, tako da tu nije bilo problema. Iskreno, njegov stil glazbe skoro nikad ne slušam. Zapravo lažem, njega nikad ne slušam. Ali unatoč tome moram priznati da je Elio bio sjajan -zabavljao se, stalno je bio nasmijan i odnos s publikom je teško mogao biti bolji. Ljubitelji su dobli kratku ali slatku dozu Istrijanskog Miše Kovača.

Nakon što je prvi brk Istre, svoje otpjevao, Ča-val posjetitelji su dobili drugu rundu Šajete, za kojeg sam sve više i više siguran da negdje u podrumu pod strogim ključem ima svoju sliku iz ’96e koja stari umjesto njega. Šajo je sa svojom ekipom nastavio zabavljati krcati Boogaloo. Atmosfera se polako bliži kritičnoj masi, a još nije ni došla glavna zvijezda večeri – Alen Vitasović.

Šajeta završio, ostavio publiku u transu i najavio Alena. Slijedi kratka izmjena instrumenata, uštimavanje i DJ kreće održavat opći delirij raznim domaćim hitovima. Nekih 15-ak minuta kasnije, bend se uštimao, DJ staje s hitovima i kreće nešto što je jako teško za opisat riječima.

Alen skromno, smireno dolazi na pozornicu, kao da uopće nije svjestan da je headliner velikog dvodnevnog festivala u jednoj od navećih koncertnih dvorana u Zagrebu.  Kreću lagano taktovi njegovog mega hita Ne morem bez nje i publika kreće pjevati singalong. Mišo Kovač za takav pothvat treba zamahnut rukom ili barem dignut ruke u zrak da naznači publici što želi. Alen je nesvjesno nadišao i tu razinu jer pjesma je trajala dobre dvije minute prije nego je Alen uopće uspio izustiti. Bilo je očito da je vidno iznenađen sa svojim novim moćima kontroliranja publike.


Publika je jednostavno bila opčinjena Alenom, svi su znali tekstove njegovih pjesama i pjevali jednako dobro ako ne i bolje od samog Alena.  Prepuni Boogaloo je odjednom postao premal za njegovu pojavu. Publika ga je uzdizala u visinu iako je Alen počašćeno i iznenađeno sve skromno promatrao i uživao u svojem veličanju. Tko god kaže da je nemoguće uloviti munju u boci, očito nije bio prisutan jučerašnjem čudu.

Najbolji dio cijelog Ča-Val festivala? Jučer je tek bio prvi dan – danas ide druga doza Ča-Vala sa Gustafima, Liviom Morisom i posebnim gostima, doktorima puknuća – Kuzma i Shaka Zulu! Ča-val kao glazbeni pravac je nikad aktualniji, a festival ima optimističnu budućnost ispred sebe.

foto: Marin Vajdić

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE