„Svemir Uživo u Mega Kući – Strah od Dubine“

Svemirov najnoviji album, Strah od dubine, izašao je proljetos i pokupio odlične kritike, no fanovi ovog zagrebačkog benda sjetit će se da je bend, i prije izlaska studijske verzije, najavljivao da postoji i alternativna, akustična verzija, snimljena (i audio i video) uživo u kući u kojoj je Matko, njihov bubnjar, tada živio. Radilo se, ustvari, o privatnom kućnom koncertu kojeg je bend održao 16.09.2018. za grupicu prijatelja i fanova. Dvije su snimke s tog koncerta objavljene još prije izlaska albuma, no ostatak je materijala čekao u njihovoj arhivi sve do sada. Napokon, punu godinu nakon održavanja tog koncerta, video se konačno objavljuje u cijelosti.

Snimka predstavlja bend u izvrsnom raspoloženju, u toploj i intimnoj atmosferi vlastitog prostora te u neposrednom kontaktu s publikom, koju uglavnom čine prijatelji i poznanici. Pjesme u akustičnim aranžmanima zadržavaju prepoznatljivu Svemirovu emociju, dodatno pojačanu specifičnim okolnostima u kojima su snimljene, no ujedno i uronjene u opuštenost i lakoću neformalnog druženja jednog kasnoljetnog zagrebačkog popodneva i večeri.

Svirka je podijeljena u dva dijela u trajanju od dvadesetak minuta – „klavirski“, koji je snimljen u dnevnoj sobi, te „gitarski“, koji je snimljen u vrtu kuće. Sve je zabilježeno točno onako kako se i odvilo, bez ponavljanja pjesama ili popravljanja izvedbi, sa željom da se zabilježi ono što bend često doživljava ali publika rijetko vidi – trenutke stvaranja glazbe u ambijentu vlastitog doma, bez razglasa, bez pozornice, bez studijske distance.

Tonski je snimao i miksao Dimitrij Petrović, dok su za kamerama bili Doringo i Marina Uzelac, koja je materijal ujedno i montirala.

Svemir nastavlja s koncertnom promocijom „Straha od dubine“, te ih u listopadu možete vidjeti u Zadru (19.10. Knjigozemska, Zvonka solo), Banja Luci (Žiža, 24.10.), Beogradu (Knap klub, 25.10.) i Novom Sadu (Bulevar books, 26.10.) – nemojte propustiti bend u naponu kreativne snage.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE