UFO je tjedan, odnosno tjedan u kojem će se održati jedan od najpoznatijih osječkih glazbenih festivala – Urban Fest Osijek. Kroz tjedan ćemo objaviti nekoliko intervjua s izvođačima ovogodišnjeg lineupa, a jedni od njih su zagrebačka ekipa glazbenika okupljenih pod imenom Porto Morto.

Vjerujemo kako će Porto Morto, mnogobrojna skupina iskusnih glazbenika, napraviti odličnu atmosferu u slavonskoj prijestolnici, kao što su to napravili prije pet mjeseci kada su prvi put nastupali u Osijeku. Ovoga puta gledamo ih na Urban Fest Osijeku, točnije 14. rujna s početkom u 21 sat. U međuvremenu, proćaskali smo s bendom o raznoraznim stvarima, između ostalog i o aktualnom novom albumu “Portofon”.

Lijep pozdrav ekipo! Vraćate se u Osijek nakon nešto više od 5 mjeseci, kada ste prvi i posljednji puta nastupali u gradu na Dravi – kakve impresije vučete s tadašnjeg koncerta?

Nastupali smo na Slamanju, to je event koji organiziraju mladi Harvo jay koji pokušavaju organizirati što više zanimljivih događanja u Osijeku. Atmosfera, domaćini, publika.. sve top, a tamo smo upoznali i Botixa.

Za publiku koja možda još nije upoznata s vašim radom, možete li ukratko predstaviti nekakvu lentu vremena i stvaranja grupe?

Od 2011. Porto Morto je grupa okupljena oko muzike i društva koja nikad nije imala manje od 2 ni više od 10 članova, sve je počelo u vortexu jeboTon kolektiva. Kao što smo sami sebe upoznavali kroz ove godine, dok se kolektiv mijenjao, tako će i obični građanin shvatiti da nas treba upoznavati dok nas skroz ne upozna.

U Osijeku ste tada nastupali s friško objavljenim, aktualnim albumom „Portofon“, vašim drugim studijskim uratkom, izrazito pohvaljenim od strane kritike, a ono što je možda i bitnije, od sve brojnije publike. Vješto ste izbjegli „prokletstvo drugog albuma“ te ste daljnjim inovacijama u zvuku privukli dodatnu publiku, kako gledate na tu ekspanziju, koja su vam očekivanja bila?

Hvala. Za prokletstvo drugog albuma nismo ni čuli jer smo preglasno slušali vlastite beatove. Očekivanja su bila neočekivana. Čini nam se da sve ide u dobrom pravcu.

„Portofon“ predstavlja naizgled „kreativni nered“ sastavljen od 9 različitih, iznimno zanimljivih glazbenih bravura. O kreativnom procesu već ste nekoliko puta govorili, no zanima me kako se osmero ljudi sastane na jednoj točki gledišta i dogovori oko aranžmana, cjeline, umetanja vanjskih zvukova? Sigurno nije jednostavan proces.

Koji put nas je i 9 u vortexu.. svaki put ispočetka tražimo pjesme, a nekad one i nađu nas, pričali smo puno puta o tom procesu, ali sada je vrijeme za meditaciju i čaj.

Isto tako, Roko, zaslužan si za cover art albuma. Možeš li nam ga svojim riječima opisati?

E bok, Roko nije mogao odgovoriti na pitanje, ali svejedno pitanje će utoliko biti koliko toliko odgovoreno : Trebalo je prvo upozoriti ljude da pogledaju te su pogledali u crvenu boju pozadine navedenog albuma. Nakon upozoravajuće boje slijedilo je suptilno prikazivanje znakova koje bi odredilo svaku pjesmu pojedinačno, Roko je znao…to je bilo to…slika se razvila…mi ugledali smo…naš album.

Tekstovi pjesama su lirske minijature koje proživljavaju svakodnevicu pojedinca, sve želje, strahove, unutarnji (ne)mir, pozitivna i negativna iskustva. U toj blagoj kaotičnosti, možete li izdvojiti neke riječi/motive koje sve te pjesme na „Portofonu“ povezuju?

To su gradske pjesme za ljude seoskog karaktera koji puno pričaju, a malo plaču pa onda opet razmišljaju i onda dođu do grada.

Vaš eklektičan pristup autorstvu i po pogledu na tekstove i po pogledu na glazbu može biti pravo osvježenje u mainstream medijima. No, kakvo je stanje s radijskim postajama i glazbenim TV programima? Emitiraju li se vaše pjesme na tim medijima ili je Internet (jedina) okosnica cijele promocije, predstavljanja publici?

Slušaj, televizija je daleko polje, a koji put čovjek ima premalen korak da dospije do njega.  Ali koji put do ono što nam je na dohvat ruke ne treba ni dohvaćati jer to će nam kad tad past pod noge.

Ove ste godine odradili nekoliko festivala, samostalan nastup u Tvornici kulture te još koncerata. Čini mi se da album kvalitetno diše te da se njegova zamisao adekvatno širi.  Kakav feedback dobivate od publike iz raznih mjesta, jesu li impresije različite ili se sve mogu sažeti u nekoliko riječi/rečenica?

Publika ponekad pleše, većinom je vrlo veselo. Zna bit i neugodno, a koji put i mi zajebemo.

Tijekom nastupa na Ferragostu, jeste li vi imali kuće na glavama ili su kuće u podnožju imale vas?

Kada stavimo kuće na glavu mi postajemo kućepazitelji i u tome nema puno problema, ali nešto se čudno desi kada skinemo kuće sa glave. Mi se uopće ne sjećamo da smo ikada svirali tu pjesmu.

Roko, isti dan na UFO-u nastupaš i s Darkom Rundekom i svojom Ekipom. Možeš li nam približiti kako je prvotno došlo do sviranja u Ekipi, znam da je bilo povodom 20 godina od izlaska albuma Apokalipso, no međutim, ostali ste jedna skladna cjelina te radite nove pjesme. Pripremate li i album?

Ma dakako, baš sam sa Darkom pričao rekao mi je: e Roko čul sam se s Jurom… mislim da bumo snimili album. Ja sam ga tog trena upitao – Koji Jura?

Isto tako, Rundek je prepoznao rad grupe te mi se čini kako trenutno ne postoji veći iskusnjak s domaće scene koji može biti prikladniji za suradnju s bendom kao što je Porto Morto. Možete li navesti neke od glazbenih uzora s ex-yu područja, što se slušalo iz perioda sedamdesetih i Novog vala?

Idoli, Plavi pištolj, Signali, Travnata Vlasulja, Vesna & Nenad…

Nastupate na Urban Festu Osijek, 14. rujna. Kojim biste stihom s „Portofona“ pozvali ljude na koncert?

Hodaj… prema Osijek.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE