Sutra započinje 22. Motovun Film Festival.

U utorak počinje 22. Motovun Film Festival koji do 27. srpnja donosi stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta uz atraktivan glazbeni i ostali popratni program. Motovun i ove godine želi dati vedriju alternativu današnjem nepravednom svijetu, pa su tako u programu filmovi zabrinuti za društvo u kojem se budi isključivost, kao i oni koji nude predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Vrata motovunskih kina bit će otvorena već u utorak u 10 sati projekcijom filmova iz programa Motovunski kratki čiji će pobjednik ući u nominacije za Europsku filmsku nagradu. O najboljem filmu u ovogodišnjoj sjajnoj selekciji odlučit će žiri u kojem se nalaze predstavnici partnerskih festivala za Europsku filmsku nagradu.

Pristiglo je čak 814 prijava iz cijelog svijeta što je ukupno 185 sati materijala kojeg su odgledali selektori Inja Korać i Andrej Korovljev te među njima odabrali 30 filmova za Motovun.

Najbolji film europskog redatelja/ice ulazi u krug dvadeset pobjednika odabranih festivala koji će biti kandidati za prestižnu europsku nagradu. O pobjedniku programa kratkih filmova, među kojima su i tri hrvatska naslova i veći broj filmova iz regije, odlučit će festivalski žiri u kojem su ove godine i programski urednici triju partnerskih festivala za nagradu EFA. To su Daniel Ebner (Vis Vienna Shorts), Birgitte Sabina Weinberger (Odense Film Festival) i Sven Schwarz (Hamburg International Short Film Festival). Pobjednik Motovunskih kratkih bit će nagrađen s 1000 eura.

Ususret otvorenju Motovunskih kratkih, odlučili smo napisati kratki osvrt na tri kratkometražna filma: Pripovjedač (Kommehtatop), Pupčana vrpca (Pupovina) i Igraonica (Fun Factory). Iako festival prikazuje i pobjednike Cannesa i Sundance festivala, putem ova tri filma ukratko ćemo vam (a uskoro i s jednim dugometražnim) dokazati zašto je Motovun film festival jedan od najvažnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe.

 

PRIPOVJEDAČ (KOMMEHTATOP)

Zemlja: SAD / Rusija

Godina i trajanje: 2018., 10 min

Redateljica: Julia Trofimova

„Pripovjedač“ je američko-ruski desetominutni prikaz modernih psiholoških eksperimentiranja u borbi protiv introvertnosti, depresije i ostalih oblika boljki današnjeg društva. Pratimo glavnog lika koji pored sebe neprestano u bilo kojem trenutku ima „pripovjedača“, naratora koji svaku njegovu misao naglas izgovara pred drugim ljudima. Problem nastaje kada se eksperimentalna terapija nastavi u uredu i kada, zbog govorenja istine iz dubine svijesti, odnosi među ljudima naglo zahlade. U ovih 10 minuta sažeto je opisana problematika te je koncizno prikazano nastojanje filmske ekipe da se, barem na kratko, publika osvijesti i vidi da uvijek postoji šansa ova kratka epizoda u „Black Mirror“ stilu ustvari, u nekom distopijskom svijetu izoliranosti i povučenosti, jednom postane i uporabljiva. Pohvale idu za odličan način snimanja.

PUPČANA VRPCA (PUPOVINA)

Zemlja: Ukrajina

Godina i trajanje: 2018., 6 min

Redatelj: Olexandr Bubnov

Kratki animirani film „Pupčana vrpca“ predstavlja neraskidivi odnos majke i sina, kroz sva životna razdoblja, od rođenja pa do njezine smrti. Pupčana vrpca kroz film predstavlja metaforu za vječnu povezanost, no ono što je ključno – za sve se treba imati granica. Tako odnos majke i sina sve više „šteti“ djetetu kroz život, ne uči ga odrastanju, seksualnosti, ljudskim porivima, socijaliziranju, društvenim konvencijama itd., odnosno – poanta priče je da će svačije dijete ostati „zakržljalo“ i uskraćeno pravih životnih ljepota i borbi, ne bude li se roditeljsko stakleno zvono razbilo u fazama odrastanja. Vrlo dojmljiva animacija pokazuje nam znalačku vještinu crtanja i motiona, s naznakom da se sa što manje pokuša reći što više.

IGRAONICA (FUN FACTORY)

Zemlja: Norveška / Njemačka

Godina i trajanje: 2019., 12 min

Redatelji: Lisa Brooke Hansen, Even Hafnor

Običan dan u norveškoj igraonici. Naizgled sve kako treba biti, djeca se igraju samostalno, s roditeljima, međusobno, a mi se osvrćemo na par koji svjedoči prepirki između dvije majke i djelatnice igraonice. Riječ je o standardiziranoj greški koja preraste u nepotrebne i odužene proporcije, a par se kreće nećkati hoće li intervenirati u prepirku i razriješiti je na brz način, ili će ostati neometano sjediti. Ovisno o odluci, započinju i vlastitu raspravu koja jednako tako ne vodi nigdje. Ovo je jedan kratki film situacije, prikaz djelića svakodnevnog života i odnosa dviju ili više osoba koji se, kao što svi najbolje znamo, odjednom nađu u verbalnom klinču koji zatim potiče puno dublje i teže rasprave. Kroz nekoliko statičnih kadrova na početku pokazuje nam se ogromna igraonica, a zatim se sve fokusira na dijalog petero osoba. Film je predstavljen kao dio The Love Europe Project-a.

 

Ponavljamo, zaputite se sutra na festival – Još samo prvog dana festivala u prodaji je Večernji komplet ulaznica kojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online putem sustava https://mfftickets.kupiulaznicu.hr ili na festivalskoj blagajni u Motovunu. Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica. Za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web stranici MFF-a.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE