Kobold je objavio novi, dugosvirajući album pod nazivom “Masterpace” za izdavačku Iron Blood & Death Corp.”.

Kobold je beogradski metal bend nastao 2015. godine EP samoizdanjem “Madman’s Overture“. Od tada je bend 2017. godine samoizdao još jedan live EP kao i prvi album “Death Parade”. Bend je konstantno samoinicijativno aktivan na sceni širom Srbije. Zahvaljujući prisustvu, kako na bini tako i online, bend uskoro kontaktira meksički izdavač “Iron Blood & Death corp.”, motiviran Facebook videom probe na kojoj je bend svirao ranu verziju prve pjesme s novog albuma.

Bend uskoro reizdaje prvi album u CD formatu 2018. godine i sklapa dogovor za izdanje svih budućih albuma. Bend potom ulazi u “Citadela Sound Production” studio u studenom i za pet dana snima svoj drugi album “MASTERPACE”. Bend novi album snima u sasvim novoj postavi s Markom Stefanovićem na bubnju i Stefanom Stanojevićem na bas gitari, iz požarevačkog benda “Grobdanište”, koji donose nove glazbene utjecaje. Album karakteriziraju uplivi death, black i prog metala, duže pjesme, kompleksniji aranžmani i dionice, apstraktniji tekstovi i eksperimentalni pristup. Album je po uzoru na svog prethodnika produciran kao “živi garažni snimak benda”, sa što manje tejkova, bez edita, bez nasnimavanja nemogućih dionica u kontekstu tročlanog sastava i bez nasnimavanja dodatnih slojeva traka osim onih najosnovnijih.

Dakle u pitanju je sirov snimak benda, bez farbe, onakvog kako zvuči u datom momentu. Proces snimanja albuma se može vidjeti u “Studio Report” videima na kanalu benda. Ime albuma “MASTERPACE” predstavlja u suštini izmišljenu riječ koja označava “najveću moguću brzinu” što se odnosi s jedne strane na pristup muzici, gdje je svaki muzičar pogurao svoje sviračke sposobnosti do apsolutnog maksimuma, a s druge strane se odnosi na tekstove koji dočaravaju neurotičnost današnjeg svijeta vođenog motivima “brže, bolje i jače“, koji svakim korakom ka gore, srlja ka dolje u svoju neminovnu propast.

Album je objavljen 1. srpnja 2019. godine kroz spomenutu izdavačku kuću IBDC i propraćen je za sad sa tri DIY muzička videa i još četiri u najavi. Za omot albuma je odgovoran “Ezoterikus”, a za slike benda Jovan Mihajlović.

Lista pjesama uz komentar autora o svakoj pjesmi:

01 Masterpace 
“Pesma koja nosi ime albuma i najdetaljnije se bavi temom propasti društva direktno proporcijalnom sa njegovim vratolomnim napretkom. Kroz svoj tok pesma instrumentalno i vokalno nemilosrdno dočarava temu “neurotičnosti” i tek pred sam kraj kroz sporiji instrumental nudi predah, simbolišući mir posle kolapsa”.
02 Deus Ex
“Pesma se bavi temom naivnog odbacivanja ekoloških problema od strane belosvetskih moćnika, koji su veoma stvarni i koji će uticati na sve nas podjednako, nezavisno od socijalnog staleža, statusa i klase. Guranjem pod otirač, oni se nadaju kako će neka sila samo “intervenisati” i rešiti sve probleme, ali to je najdalje od istine što može biti. Sredinom pesme sve utihne, “večna zima” dolazi i kraj posle kog sledi novo poglavlje čovečanstva se bliži. Deus Ex je takođe i pesma u kojoj u završnoj deonici svaki član benda dobija svoj momenat da zasija, sa Stefanovom bas solažom, Markovim gruv ritmom na bubnju i Eliovom “multi-finger-tapping” ritam deonicom.”
03 Ad Astra
“Klasična speed/thrash metal pesma u duhu prethodnog albuma “Death Parade”. Ujedno nosi i najteži breakdown na albumu.”
04 Vertigo
“Pesma kroz oči fiktivnog poludelog ratnog veterana dočarava veštački izazvanu paranoju običnog malog čoveka, stalno bombardovanog vestima o nadolazećem novom ratu, apokalipsi, špijunima i stalnom konfliktu. Izluđen, on izlazi na ulicu i svoj bes iskaljuje na stanovništvu, videvši svakoga kao neprijatelja, čak i svoje najbliže. Instrumental prati temu ludila kroz disonantna arpedja i bombardovanje rafalima duple pedale na bubnju”
05 Thrash Overlords
“Ova pesma tekstualno i muzički predstavlja pokušaj ujedinjenja svih slojeva metal scene, od stare garde do novopečenih metalaca. Bilo da smo trešeri, pankeri, metalkoraši, ili bilo koja grupa, svi smo deo iste scene i ne možemo jedni bez drugih da opstanemo. Sve nas vezuje suštinski ista supkultura i najzabavnije će nam uvek biti kad se svi okupimo i iskačemo zajedno na koncertu.
06 Blood Drops
“Pesma koja u svojoj prvoj deonici osim uobičajenih elemenata sadrži i uplive Elia na klavijaturama, ali već od polovine poprima tipičan speed metal karakter: Osim toga predstavlja ljubavnu pesmu. Fuj.”
07 Fractured
“Pesma se bavi nevidljivim ubicom zvanim “depresija” od kog je danas, čini se, nemoguće pobeći, ali koj je i dalje neshvaćen i odbacuje se kao “lenjost, slabost karaktera” i ostale izmišljotine. Depresija je bolest a ne izbor. Muzički pesma opet prati tematiku teksta sa stalnim drastičnim promenama u raspoloženju. Tekst je napisao bivši basista benda Savo Kraljević.”

Album je dostupan na Youtube, Bandcamp i Soundcloud servisima u svojoj celosti od kojih je BANDCAMP definitivno najkvalitetnija platforma za slušanje.

Članovi benda Kobold su:

Elio Rigonat – gitara & vokal
Marko Stefanović – bubnjevi
Stefan Stanojević, aka “Edwin Pickett” – bas

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE