Sarajevsko-danska internacionalna grupa Damar predstavlja svoj debitantski album koji je eponimno nazvan “Damar”.

Bend Damar je nastao 1980-ih u Sarajevu, no danas je Damar internacionalna grupa koja broji sedam članova, a njegov jedini član porijeklom iz Sarajeva danas živi u Aarhusu u Danskoj. Riječ je o Emiru Pašiću, autoru svih pjesama s albuma i ujedno frontmenu Damara. Album je objavljen i na vinilu, sadrži devet autorskih pjesma, za miks je zaslužan Alan Omerović, a mastering je napravio Bruce Templeton.

“Damar” je album koji se mora poslušati u cijelosti da bi se osjetio i razumio. Uz to, glazbena podloga je dodatno obogaćena socijalno osviještenim, inteligentnim te poetskim tekstova autora Emira Pašića, koji kaže:

“”Damar” je album koji bi se slobodno mogao nazvati odom krizi srednjih godina. Poslije distance od više od četvrt vijeka ugao promatranja se promijenio, mnogo se toga demistificiralo i iščezao je idealizam. Sve to što se desilo, uključujući i rat, prošlo je kroz “midlife crisis” prizmu, čineći stvari dodatno kompliciranim. Ne posjedujem žal za propuštenim, jer nisam imao priliku da bilo što propustim, nije mi data. Međutim, imam određenu vrstu gorčine koja je rezultat razočaranja u sliku svijeta koja je bila idealizirana s moje strane. U više navrata sam dobio komentar o tekstovima kao “crnim” i pesimističnim. Ja ih ne vidim kao takve. Nekad se trebaš zagledati u čeljusti nemani i vidjet ćeš da je ona samo tigar od papira. Biti svjestan prolaznosti čini život vrednijim življenja i svi ti tragikomični pokušaji da se zaustavi starenje postaju besmisleni i nepotrebni.Kao što sam rekao u opisu albuma, ovo je moja terapija i nadam se da će se drugi moći prepoznati u istoj.”.

Album se može preuzeti sa linka na bandcamp-u.

Prva prilika za poslušati Damar uživo u Hrvatskoj je u sklopu festivala Velika rock eksplozija #12, koji će se održati krajem rujna u Zagrebu.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE