Tool je u rasprodanom Stadthalleu u Beču održao impresivan i nezaboravan koncert.

Prošle godine stigla je i više nego ugodna novost, Tool kreće na turneju po Europi i osim festivalskih nastupa uvrstili su i par datuma po najvećim arenama u Europi. Tako su neke od stanica bili Berlin, Prag, Lisabon, Krakow i najbliže Hrvatskoj, Beč. Gotovo svaki koncert koji je najavljen od ovih velikana iz Los Angelesa bude rasprodan u rekordnom roku, pa tako i ovaj bečki nije bio iznimka, veliki broj fanova iz Hrvatske se bio zaputio na ovaj koncert što ne čudi s obzirom da je Tool zadnji ( i jedini ) put bio u Hrvatskoj prije 12 godina. Osim najave turneje, fanove je još više iznenadila činjenica da je bend potvrdio da novi album izlazi 30.8.2019. godine, album koji svi fanovi i isto tako glazbena zajednica diljem svijeta čeka već dugih 13 godina. Ovo je iznimno velika godina za Tool, ali i isto tako za sve fanove koju su napokon dobili datum novog albuma i turneju. Prije nego što krenem u detalje samog koncerta, odmah na početku moram reći kako je Tool jedan od najboljih bendova današnjice i to su sinoć iznimno snažno potvrdili u Beču.

Rano ujutro u srijedu stižem na autobusni kolodvor i prva stvar koju ugledam je veliki broj ljudi koji čekaju bus za Beč u Tool majicama, pa je put do Austrije bio i više nego zanimljiv i ispunjen raspravama o tome koji je album bolji i što tko očekuje od koncerta. Nakon kratkog razgledavanja po gradu stižem ispred Stadthallea i stajem zajedno s prijateljem u ogroman red za ulazak u dvoranu. Organizacija koncerta je bila bez ijedne greške, brz ulazak u dvoranu, velik broj štandova s pivom i majicama benda. Prva stvar koja se mogla primijetiti je ta da je cijela dvorana bila ispunjena plakatima na kojima je pisalo da je bilo kakvo snimanje i slikanje koncerta strogo zabranjeno i prije početka nastupa preko razglasa na njemačkom i engleskom se vrtila ta zabrana i moram priznati kako je koncert bio svima još ugodniji kad nije bilo mobitela u zraku, nego samo upijanje svemirske glazbe svemirskog Toola. Čast da zagriju publiku pripala je bendu Fiend, koji je odradio odličnih 40 minuta nastupa, ali da budemo iskreni do kraja svi su htjeli samo Tool što prije vidjeti na pozornici.

Točno u sekundu kako je i bilo najavljeno gase se svijetla u dvorani i počinje ono što su mnogi čekali godinama, a ja cijeli svoj život, Maynard i Adam započinju pjesmu Ænima i sa samo prvih deset sekunda pjesme uspjeli su ono što neki bendovi ne mogu ni sa cijelim svojim nastupom, dovesti cijelu dvoranu do ekstremnog uzbuđenja. Moram priznati kako sam nakon možda pola minute krenuo plakati od sreće i ekstremnog veselja što sam napokon dočekao Tool uživo. Odmah po završetku Ænima, nakon samo dvije sekunde tišine dvoranu je ispunio Maynardov vokal riječima Who are you to wave your finger? što je značilo da je vrijeme za pjesmu The Pot koju je od početka pa sve do zadnjeg takta publika pjevala zajedno u glas sa Maynardom. Razglas u dvorani bio je savršen, a scenski dio nastupa bio je jednako impresivan kao i pjesme Toola, laseri, reflektori, projekcije na velikim video zidovima su svakoj pjesmi davali još dodatni faktor savršenstva.

Nakon The Pot, Maynard je samo bio rekao thank you Vienna i krenulo je ono što sam željno čekao cijeli svoj život, Justin na basu započinje pjesmu Parabol na koju se odmah veže Parabola. Za mene osobno tih 10 minuta nisu bili sam vrhunac tog koncerta nego najboljih 10 koncertnih minuta u mom životu. Energija i uigranost koju imaju Maynard, Danny, Justin i Adam su jednostavno nešto savršeno. Osim starijih pjesama imali smo čast čuti i dvije nove pjesme Descending i Invincible, masivne i očaravajuće pjesme koje nam pokazuju gotovo sigurno odličan novi album. U novim pjesmama dominiraju Justinov prodoran bas i Dannyjevi bubnjevi, Danny Carey zaslužuje sam svoj poseban izvještaj, ono što pokazuje kroz cijelu svoju karijeru i posebice na koncertu u Beču je jednostavno nešto toliko impresivno da u više navrata nisam mogao vjerovati što ja to vidim i slušam.

Riff na basu koji otvara pjesmu Schism je doveo dvoranu do točke usijanja, tijekom cijele pjesme moglo se vidjeti kako Justin istinski uživa u glazbi koju stvara i da na svakom koncertu emitira posebnu energiju kroz svoj instrument. Prije stanke od 12 minuta odsvirane su još Jambi i 46&2 pjesme koje su obilježile karijeru Toola i koje su na koncertu izvedene bez greške, gotovo jednako kao i na studijskom izdanju, samo što je energija u publici dala izvedbama dodatni sjaj.  Tijekom stanke na stajao je datum 30.8.2019. što je dan kad Tool nakon 13 dugih godina izbacuje novi album.

Po završetku stanke na pozornicu izlazi samo Danny, što je značilo da je vrijeme za CCTrip. Može li solo od 7 minuta biti vrhunac koncerta? Za mene može! Ja, kao bubnjar, ne mogu opisati koliko je impresivna tehnika Dannyja, samo mogu reći kako su svi bili oduševljeni tim solom. Još jedna pjesma sa albuma 10 000 Days našla je svoje mjesto na koncertu, 10 minuta pjesme Vicarious, pratile su impresivne projekcije na video zidu pa je cijela izvedba imala jedinstven filmski doživljaj. Maynard se po prvi puta zahvalio publici i rekao kako mu je Beč jedan od najdražih gradova te je rekao kako zadnju pjesmu mogu svi slobodno snimiti ili slikati pa da zaštitari puste sve na miru koji snimaju. Zadnja pjesma ove nestvarne večeri bila je Stinkfist, eksplozivan završetak koncerta ispunjenog emocijama.

Trudio sam se biti objektivan dok sam pisao ovaj izvještaj, ali ljubav prema ovom bendu i jednostavno sreća što mi se ispunio životni san bili su u meni cijelo vrijeme, ali sam siguran da bi i osoba koja nije ljubitelj Toola bila jednako oduševljena i impresionirana koncertom kao i ja. Tool je u Beču jasno potvrdio zašto je toliko tražen bend diljem svijeta i zašto imaju toliko masivan broj zaluđenih fanova, a koncert će sigurno svi pamtiti godinama. Veliki broj fanova iz Hrvatske koji su bili voljni dati velike novce za karte i prijevoz znači samo da je vrijeme za povratak Toola u Hrvatsku.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE