I svojim četvrtim nastupom u Močvari, The Underground Youth je ispunio sva očekivanja.

Kao što su bendovi poput The Nationala ili Editorsa godinama uspješno stvarali fanove po Zagrebu, tako je i mračna manchesterska četvorka, koja sada živi i djeluje u Berlinu, stvorila vjeran krug svojih pratitelja. Sinoćnje vremenske neprilike tako nisu spriječile preko stotinjak ljudi da dođu poslušati eklektične zapise iz podzemlja.

Foto: Luka Antunac

Večer je otvorio švedski trio Wolver koji su u svojem premijernom gostovanju u Hrvatskoj sakupili već dvije svirke u Zagrebu. Prije par dana bili su predgrupa bendu Straight Mickey and the Boyz u Saxu, a sinoć smo ih imali prilike opet čuti u Močvari. Wolver dođe kao neki čušpajz prog i hard rocka. Švedska se već godinama postavlja kao jedno od jačih europskih, a i svjetskih središta alternativne glazbe, tako da momci iz Wolvera svoji zvuk crpe, između ostalih, iz kultnog Graveyarda pa sve do prog-rock genijalaca Beardfisha. Nastup Wolvera je svojevrsni performans u koji se bend upušta bez ikakvih kočnica te na pomalo zajebantski način. Moglo bi se raspravljati koliko je svirka Wolvera idealna za uvod u pomračen i uvrnuti glazbeni opus Craiga Dyera s obzirom na različiti image između Wolvera i The Underground Youtha, no trio je dao sve od sebe i svakako vrijedi obratiti pozornost na daljnji tijek njihovog glazbenog stvaranja.

Foto: Luka Antunac

Negdje iza deset sati na pozornici se obavijeni dimom pojavljuju bračni par Dyer u pratnji basista Maxa Jamesa te nove postave u gitari u obliku Leonarda Kaagea. Publika je navučena već od uvodne pjesme i Craig odmah koristi priliku da pozove sve okupljene bliže pozornici. Olya je u svojoj karakterističnoj stajaćoj pozi za bubnjevima te je tijekom cijelog koncerta održavala hipnotički ritam kojemu je teško odoljeti, pogotovo kada je popraćen savršenim gitarističkim dionicama Craiga i Leonarda koje prizivaju atmosferu Brian Jonestowna. Sam Craig je priznao da ga je upravo koncert BJM-a usmjerio u glazbene vode te je utjecaj Antona i njegove konstatno različite ekipe, itekako primjetan.

Foto: Luka Antunac

Očekivano, Underground Youth su napravili presjek svoje karijere, koja sada već broji devet studijskih albuma te 3 EP-a. Tako da su došli na svoje i fanovi njihove ranije psihodelične shoegaze faze s famoznog Anna Karina Mademoiselle albuma pa sve do zadnjih ostvarenja u kojima bend istražuje više post-punk žanr kroz albume ….Dystopian Hellhole te aktualni Montage Images of Lust & Fear.

Foto: Luka Antunac

Za olujnu nedjelju večer broj okupljenih je premašio moja očekivanja. Bend se publici „zahvalio“ fantastičnom atmosferom bez praznog hoda ili suvišnih razgovora između pjesama. Craig se u jednom trenutku, karakteristično za njega, spustio među publiku što je samo dodatno zagrijalo i rasplesalo Močvaru. Nakon sat vremena svirke i dva bisa, osjećam da je bilo prostora za još jedan set pjesama, nikome se nije izlazilo van na kišu i olujni vjetar, međutim morat ćemo se strpiti do njihovog petog gostovanja koji je vjerujem neupitan, a i s moje strane, itekako vrijedan ponovnog čekanja.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE