Femme nouvelle novi je ženski glazbeni projekt najavljen singlom “Trnoružica” kojim Maja ujedno najavljuje i svoj drugi album.

Naime, Majina nova pjesma Trnoružica prva je s kompilacije kantautorica Femme nouvelle koji izlazi u lipnju u izdanju Aquarius recordsa. Tako se Maja našla uz druga imena iz Aquariusa poput Nine Romić, Sare Renar, Aklee Neon.., ali i kantautorica iz drugih izdavačkih kuća poput Mirele Priselac Remi, Natali Dizdar, Sun U koje su svoje, autorske pjesme ustupile za kompilaciju čiji je cilj promocija ženske kantautorske scene.
Majina pjesma “Trnoružica” savršeno karakterizira projekt koji u prvi plan stavlja glazbenice kao snažne i samostalne žene čija autorska djela pomiču granice i mladim autoricama otvaraju nove horizonte.

“Osim što je inicijatorica projekta Lana Čulig, velika kreativka, istinska ljubiteljica glazbe i glazbenika pa tako i moja prijateljica te apsolutno želim podržati njenu ideju ima još pokoji razlog zašto sam pristala na ovaj projekt. Naime, zanimljiva mi je intimna i osobna  priroda radova mojih kolegica, potreba da upravo ja (ona) izvodimo tu svoju pjesmu. Skupiti radove žena koje u isto vrijeme na istim prostorima stvaraju je zapravo zbornik ženskog stvaralaštva u kojem naravno rado sudjelujem. Meni kao autorici, a vjerujem i mojim kolegicama puno znači povratna informacija publike, znati da to što radim netko sluša i čuje, da je ta glazba nekome potrebna, da je pjesma nekome zbog nečega važna i draga . Nadam se da će nekome ovaj album olakšati pronalazak te drage i važne pjesme. A kako mi se čini, ovaj će album ponuditi i više takvih pjesama.” – objasnila je Maja Posavec važnost projekta Femme Nouvelle i razloge zašto mu se pridružila.

“Mislim da je svaki projekt koji skreće pozornost na autorstvo i  na stvaranje odličan projekt.U ovom slučaju radi se o ženama koje pišu, skladaju i pjevaju svoje pjesme, a nažalost možda ponekad u očima javnosti još uvijek nisu dovljno prepoznate kao autorice,čast mi je biti u njihovom društvu proširiti svijest i o tome da žene stvaraju svuda oko nas i uživaju u tome” – rekla je Željka Veverec frontmenica benda Mangroove.

Ime Femme Nouvelle, najbolje ocrtava cilj projekta, a to je predstaviti novi val u glazbi, kantautorice koje preplavljuju kvalitetnu, urbanu glazbenu scenu. Inače, Femme Nouvelle bio je svjetski pokret krajem 19. stoljeća kada su žene postale relevantne u brojnim područjima (znanosti), ali i umjetnosti. Čitav projekt prati prepoznatljiv vizualni izričaj, a fotografije radi fotografkinja Vladimira Spindler.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE