Sprema se koncert američkih rockera HED PE u zagrebačkoj Močvari u srijedu, 20. veljače.

Support će im pružati talijanski What A Funk i domaće metal snage Cold Snap, vjerojatno naš najveći i najaktivniji metal ambasador u Europi, kao i jedan od najvažnijih žanrovskih sastava s ovih područja. Tom prilikom kontaktirali smo se s Janom Kerekešom, frontmanom benda te s njim razmijenili nekoliko riječi u opsežnom intervjuu o aktualnim stvarima vezanim uz bend te nekim osvrtanjima u prošlost i, naravno, budućim planovima benda.

Pozdrav Jan, cijelom Cold Snapu, zadovoljstvo mi je ugostiti vas na našem portalu, ovoga puta online putem, neki drugi puta nadam se i uživo.

Pozdrav svima! Evo i nama je drago da niste izgubili interes i da se opet družimo na Mixeti.

Za početak, kako si? Kako bend, kako pozornica, kako obveze i razonode? 🙂

Ja sam ok, malo previše posla, premalo razonode. Imam previše predstava, a premalo koncerata. Vrijeme je da to malo promijenimo. Bend je odlično, nikad bolje i baš imamo puno toga za podijeliti sa vama.

Nedavno si gostovao na premijernom RockLive podcastu i dao opsežan presjek cjelokupne karijere benda i, može se reći, vlastitog života. Što misliš o toj formi podcasta, a općenito, koje je tvoje mišljenje o “razbijanju misticizma” oko glazbenih uzora i potpunog otkrivanja njihovoj publici?

Bilo bi je jako ugodno na RockLive podcastu, iskreno, kad je podcast završio bilo mi je malo neugodno jer nisam znao da smo trajali čak 2 sata. Imao sam osjećaj da trajemo duplo kraće. Mislim da je podcast dobro zamišljen i zapravo pristupačan svima, tako da mi je drago da sam imao čast biti njihov prvi gost. Svaka vrsta misticizma mi je dosadna i nepotrebna, pogotovo u glazbi. Za mene je glazba jednostavna, neiskvarena i iskrena. Publika to prepoznaje i mislim da publiku to najviše zanima, bez obzira što se žele dobro zabaviti.

Novi album “All Our Sins” predstavlja određenu prekretnicu u vašem radu, a osobno, možda mi je to i najkompletniji produkcijski koncipiran album dosad. Kako je vaša publika reagirala na materijal, kako ste vi zadovoljni sinergijom novih pjesama i publike, pročitao sam i neke odlične recenzije uvaženih metal magazina?

Mi smo izrazito zadovoljni, iako već sad znamo što bismo htjeli i mogli bolje. Upravo to i radimo na novim pjesmama. Da, i publika i kritika reagirali su na album jako dobro i prva 3 singla su se ljudima doslovno uvukla pod kožu. Želimo se glazbeno razvijati iz albuma u album, napredovati na svim područjima i svakom pjesmom se ponovo dokazivati našim fanovima.

Možeš li publici predstaviti album u vidu tematika, motiva i aranžmana pjesama?

Naravno 🙂 “All Our Sins” je sve ono što nas je nekad strah izgovoriti, reći na glas, reći ljudima u lice. Tekstovi pjesama intenzivno se bave preispitivanjima naših odluka, unutarnjim demonima, mislima koje nas toliko zaokupe da zaboravimo na neke puno važnije stvari. Svako razočaranje u čovjeka, prijatelja, u sustav, stavljeno je na papir. Tekstovi istovremeno kritiziraju društvo i brinu o ljudima, o stvarnim ljudskim vrijednostima. Aranžmani pjesama su puno oštriji nego na prethodnim albumima, pjesme su brže i žešće, riffovi su grubi i energični, ali Zdravko i Dorian ( gitaristi ), jako dobro su napravili kombinaciju agresije i melodije koja se često javlja, pogotovo na refrenima.

Započeli ste suradnju i s Go Down Believing Managementom, možeš li reći nešto više o tome?

Da, to je možda i najveća novost s naše strane u ovoj 2019. Go Down Believing na čelu s Allenom Wrightom brinut će o Cold Snap-u, nastupima, imidžu benda, pozicioniranju benda na važne festivale i turneje i svakako doprinijeti svima nama. GDB je menadžment jako popularnog benda Jinjer koji se rapidno razvija iz godine u godinu, a također i benda Monuments. Ta dva benda, prošle godine imala su ukupno 280 nastupa diljem svijeta.

Poznati ste i po vrlo kreativnim, drugačijim i nerijetko eksplicitnim spotovima, u čijoj realizaciji i ideji i sami sudjelujete. Koji je singl sljedeći u planu, vizualni materijal itd.?

Što se tiče video spota, sljedeći video spot biti će za pjesmu “Nothing”, za koju i kritičari i fanovi govore da je definitivno jedna od najboljih pjesama Cold Snap-a. Neću otkrivati mnogo, ali sigurno ćemo ponovo sami raditi na ideji spota, preispitati značenje i snagu autoriteta i ući u srž problema oko potrebe da budemo drugačiji, da budemo ono što nismo. Zdravko radi nove vizuale za majice i novi merchandise, a uskoro će i Impericon objaviti naš novi merchandise.

Nedavno ste publici na vašem fejsu priuštili live emitiranje sa svirke na probi. Koliko vam je u današnje vrijeme važna interakcija s publikom na društvenim mrežama i trudite li se održavati kontakt, odgovarati na pitanja i uključivati publiku u iznošenje prijedloga i savjeta vezano za rad benda, koncertne setliste i slično?

Iskreno, premalo. Znamo da to možemo i moramo raditi više i bolje i to je jedan od razloga zašto nam je posebno drago, da prvi put u 16 godina Cold Snap ima menadžera, iskusnog čovjeka koji nas može uputiti i pomoći nam da vidimo sve naše greške, ispraviti ih i napredovati. Naši fanovi svakako mogu očekivati više live emitiranja, više sadržaja na društvenim mrežama i više interakcije. Uvijek nas je zanimalo što publika misli, jer glazbu ne radimo samo za sebe.

Važna je 2018. godina bila iz nekoliko aspekata – proslavili ste 15 godina benda, odsvirali na Špancirfestu jubilarni 400. koncert te ste objavili novi album putem nove izdavačke kuće – Arising Empire. Koliko ste zadovoljni tom suradnjom?

Arising Empire, dosad je definitivno najveća izdavačka kuća koja je uzela Cold Snap pod svoje i ovo je do sad najkvalitetnija suradnja s izdavačem i mi ćemo raditi na tome da Arising Empire budu zadovoljni s Cold Snap-om i da suradnju nastavimo i na novim albumima. 2018. godina nas je rasturila, samo pozitivno. Snimanje albuma, super koncerti, video spotovi i nekoliko važnih odluka koje su samo zbližile sve sadašnje članove Cold Snap-a.

Prošle ste godine proslavili 15 godina rada. Bend sa žestokim metal zvukom sigurno nije lako uspješno održavati na ovim prostorima, imaš li neki komentar na tu veliku obljetnicu?

Komentar u koji bi stalo zapravo pola mog života? Ne znam, jako teško. Sigurno mogu reći da mi je drago da imam puno iskustva, puno lijepih uspomena i veselim se svemu što nas čeka, ali ako me pitate bi li išao sve od početka. Npr. Cold Snap 2? Ne. Sigurno! Sve što radimo vodi nas u neku novu avanturu, a avantura s metal bendom iz male Hrvatske u kojoj metal scena slabi iz godine u godinu nije baš jednostavna avantura. Sretan sam da smo super proslavili tih 15 godina i veselim se novih 15.

Kada gledate s odmakom, ima li neka stvar, događaj ili tijek vremena koji biste željeli promijeniti?

Jako često su želje jedno, a mogućnosti drugo. Problem nastaje kad ljudi to krenu brkati. Puno je stvari za koje mislim da bi sad napravio drugačije, a najviše ih je vezano za međuljudske odnose, ali želja za takvom promjenom mora biti obostrana. Od nekih praktičnih stvari, sigurno ni u snu ne bih više obukao baroknu košulju za nastup ( Boogaloo – promocija albuma “Perfection” ). To je baš bilo ekstravagantno i egzotično, čak i za mene.

Za naše čitatelje, možeš li preporučiti neka recentna metal izdanja koja bi preporučio za slušanje?

U zadnje vrijeme puno slušam While She Sleeps – album “You Are We” i Architects – “All Our Gods Have Abandoned Us”, a naravno i njihove najnovije albuma, pa eto, bacite uho.

Mišljenje o hrvatskoj metal sceni? Oslanja li se sve manje-više na Zagreb što se tiče koncerata, gostovanja, scene?

Drago mi je da postoje još metal festivali u Hrvatskoj, ali da, puno toga se oslanja na Zagreb, kao i u većini drugih stvari. Neki festivali na kojima smo svirali prije 5 godina, danas više niti ne bookiraju metal bendove. Mnogi klubovi zovu tribute bendove, ili rade manje koncerte s manjim troškovima, malim ulaganjima, ne dovoljnom promocijom i angažmanom oko koncerta. Svaka čast iznimkama, jer ih ima. Mi još uvijek živimo u uvjerenju da dolaze bolja vremena za hrvatsku metal scenu.

S obzirom da smo dijelom i filmski portal, da te pitam, pošto ti je to i profesija, pronalaziš li vremena za gledanje filmova ili serija? Što se gledalo dobroga u posljednje vrijeme i što se može izvući za preporuku u ovoj hiperprodukciji kvalitetnih serija?

Ja sam nekako više fan filmova, tj. nemam dovoljno vremena za pratiti serije, a znam da bi mi bilo žao da propuštam epizode. Od novijih filmova preporučam “Mjesto tišine” i “Bird Box”. Inače jako volim post-apokaliptične filmove, ako još imaju u sebi i malo SF-a, to je to. Jednog dana, nadam se da ću imati vremena da se zavalim u fotelju i pogledam sve serije s kojima sam u zaostatku. Zadnje sam gledao “Breaking Bad”, sve epizode. I to je to. Nemojte se smijati….

Nastupate 20. veljače u zagrebačkoj Močvari kao support grupi HED PE, zajedno s talijanskim What A Funkom. Nekoliko riječi o koncertu i što misliš o glavnom izvođaču večeri?

Ja sam fan Hed PE-a, prvi album dobio sam u srednjoj školi i već za tjedan dana znao sam napamet sve pjesme. Nekako kod svih tih starijih američkih bendova više volim čuti starije pjesme. Nadam se da će svirati više starih pjesama u Močvari, iako iz perspektive pjevača, znam da im stare stvari više možda nisu toliko interesantne za svirati i žele promovirati nove pjesme. Ovo će biti prvi nastup Cold Snap-a u Zagrebu nakon dvije godine, ujedno i promocija novog albuma “All Our Sins” i svakako ćemo se potruditi da razvalimo sve prisutne.

Koji su planovi Cold Snapa za 2019. godinu, nastavlja se promocija novog albuma, gdje ćemo vas tijekom proljeća i ljeta moći čuti?

U planu je još jedna europska turneja, puno ljetnih festivala i možda, možda, možda neki EP na jesen. Ali ŠŠŠšššš o tome. Za sad sve što imamo dogovoreno su samo nastupi u inozemstvu, Slovenija, Češka, Austrija. Eto ako budete negdje u Češkoj na dobroj pivi, zaletite se 13.7. na FAJTFEST !!! Kad dođete tamo, onda mi častimo s cugom.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE