Uoči malog jubileja, petog izdanja, porazgovarali smo s čelnim ljudima ljubljanskog MENT festivala, showcasea koji već pet godina u slovensku metropolu dovodi brojne goste iz svijeta glazbene industrije, organizira hvalevrijedne konferencije te, naravno, umrežava profesionalce iz regije, što svake večeri trajanja festivala bude začinjeno brojnim koncertima žanrovski šarolikih izvođača iz više država. Matjaž Manček, project menadžer festivala, odgovarao nam je na pitanja u vezi ovogodišnjeg izdanja te o tome što je bila nit vodilja pokretačima MENT-a prije pet godina.

Detalje oko održavanja ovogodišnjeg MENT-a pročitajte klikom OVDJE.
O prošlogodišnjoj avanturi u Ljubljani, izvještaju s MENT-a 2018., pročitajte OVDJE.


(Matjaž Manček; Andraž Kajzer)

 

Lijep pozdrav MENT-ovci! Drago mi je imati Matjaža, jednog od čelnika najvećeg regionalnog showcase festivala kao gosta u rubrici intervjua.
Kao neki uvodnik, elementarno pitanje na koje ste vjerojatno već previše puta dali odgovor, za one koji još nisu upoznati s vašim festivalom. Zašto baš MENT?

Nema problema, važne stvari treba je ponavljati.
Zato što eksperiMENT, manageMENT, improveMENT, developMENT, entertainMENT, knowledgeMENT, engageMENT, exciteMENT. Kao nešto što je potrebno društvu, sveopća promjena u MENTalitetu.

Što vas je motiviralo da se pokrenete, da svojom festivalskom tvorevinom unaprijedite kreativno-glazbeno-koncertno-konferencijsko-edukativnu pozornicu Ljubljane?

Motivirali su nas uspješni događaji sličnog tipa, koji se u zadnjim godinama brzo šire širom Eerope (Eurosonic Norderslaag Gröningen, Tallinn Music Week,…), onda malo manje uspješni događaji kod nas, koji su počeli u tom pravcu ali se nisu uspjeli duže održati (Slovenian Music Week). Motivirala nas je uvjerenost, da našoj (regionalnoj) sceni ovakav događaj može puno koristiti, da imamo mnogo čega toga kvalitetnog pokazati svijetu i da neće nitko to napraviti umjesto nas samih.

Metelkova ulica jedan je od simbola alternativne Ljubljane, baš kao i Kino Šiška. Jeste li zbog toga odabrali njih kao lokacijske okosnice festivala?

Obe spomenute klupske infrastrukture bitnog su značenja za sam karakter događaja i kvalitetu iskustva naših posjetitelja. Metelkova sa svojim neumornim, autonomnim furanjem underground koncertne i DJ scene već preko 25 godina nesporni je svjetski fenomen i sa svojom opuštenom atmosferom i šarenilošću različitih prostora oduševi sve strane posjetitelje koji dolaze na MENT, a Kino Šiška pruža odlične uvjete za realizaciju većeg koncertnog programa na otvorenju festivala, kao i centra dnevnog konferecijskog programa i druženja. Isto tako su nama veoma bitni ostali prostori: već od prvog MENT-a surađujemo sa fenomenalnim prostorom i ekipom Stare Elektrane, koja je inače kazalištni prostor, već drugu godinu za redom će se dio programa održati u Slovenskoj Kinoteci i u rock klubu Orto bar, a veoma se radujemo novom ovogodišnjom lokacijom – naime dobar dio programa u petak ćemo imati na u četiri prostora Ljubljanskog dvorca.


(Matjaž)

Zanimljivost je i tajming festivala. Ne održava se preko ljeta, kao što je to obično slučaj s festivalima, nego usred zime. Odakle takav modus operandi?

Zima i hladnoća imaju nevjerojatnu moć, da ljude nateraju unutra u klubove gledati i slušati bendove.

Odabrali ste showcase festival kao koncept, što je u vrijeme osnivanja bila neka vrsta „novine“ u regiji. Otkud baš takav tip festivala, a ne neki klasični, kao što je ono jedne godine, mislim 2015., bio Flow festival u Ljubljani?

Flow Ljubljana bio je propali pokušaj uvođenja tuđeg festivalskog brenda (Flow festival je bio ogranak Flowa iz Helsinkija, op.a.) na specifičnu, malu, na velike festivale nenaviknutu ljubljansku koncertnu scenu. MENT ima sasvim drugu ideju, korijene i misiju, što je objašnjeno u ranijim odgovorima.

S kojim regionalnim festivalom nalazite najviše poveznica?

Ako je regija bivša Jugoslavija, onda su to PIN Conference u Skopju i Kontakt u Beogradu.
Ako su regija naši susjedi, onda su to još Waves Vienna i BUSH Budimpešta.

Značajke showcase festivala jesu svirke i live nastupi ne toliko afirmiranih bendova iz Europe – kako teče proces selekcije bendova koji nastupaju na festivalu?

Natječaj se otvori u lipnju, kako bi se do kolovoza onda prijavilo, cca. 1500 bendova, od kojih se onda vrši selekcija. Neke umjetnike pozovemo i direktno – radi se, prije svega, o nekoliko afirmiranijih izvođača, kao što su ove godine Sevdaliza, Iceage, Celeste,…


(Andraž)

Možete li odabrati neke od osobnih favorita među bendovima i/ili live nastupima u ovih nekoliko godina festivala?

Možemo ali nećemo, lista bi bila predugačka.

Postoje li neki bendovi koji su se probili na „internacionalnijoj“ razini, a da su bili gosti MENT-a?

To što se tiče proboja veoma je zanimljivo pitanje, koje teško može dobiti precizan odgovor. Ono što možemo reći je to da je MENT mnogim bendovima, koji su na njemu nastupili, dodao bitni dio neke puzzle do međunarodne prepoznatljivosti, a mnogima otvorio vrata, stvorio šanse. Kako su ih ti bendovi onda uspjeli iskoristiti, ovisilo je i o njihovom vlastitom angažmanu.

Kao, očito, veliki znalac u domeni glazbe, računam da ste poznavatelji te pratitelji domaće (slovenske) glazbene scene. Možete li nam izdvojiti neka best-of izdanja protekle 2018. godine, kao i bendove vrijedne slušanja?

BLAŽ – Steven (Beton Records)
THE CANYON OBSERVER – Nøll (Kapa Records)
MATTER – Troglav (rx:tx)
HAIKU GARDEN – Where If Not Now (Kapa Records)
КУКЛА – Katarina (Kuklistan Records)
WARREGI VALLES – Botox (Kamizdat records)
bend LYNCH

Ovogodišnje izdanje je, kako sam napomenuo u uvodu, jubilarno peto izdanje. Sprema li se nešto posebno za ovu obljetnicu?

Da – osvojit ćemo ljubljanski dvorac!

Koja je ultimativna zadaća vašeg festivala, odnosno, koju emociju želite izazvati kod posjetitelja, s kojim pretežitim dojmom želite da ode s MENT-a?

Znatiželju.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE