Bebè Na Volè u srijedu, 16. siječnja, dolazi u Sax, a uz njega će nastupiti i mlada kantautorica MAR. 

Ususret skorom nastupu Adama Semijalca aka Bebe na Vole u zagrebačkom Saxu 16. siječnja, kojeg organizira Hangtime Agency, odlučili smo mu postaviti nekoliko pitanja o novom albumu i procesu njegova nastanka, te o nekim drugim stvarima koje možete pročitati u nastavku.

Adame, iza tebe je jedna veoma uspješna godina. Izdao si novi album naziva „Hate is a wonderful thing“  koji je dobro prošao i kod kritike i od strane publike te su ga mnogi portali, uključujući Mixetu, uvrstili u svojih TOP 10 albuma godine. Jesi li zadovoljan cijelim razvojem situacije i cjelokupnim albumom?

Pa je. Ok je. Zadovoljan sam. Drago mi je da je novi album prihvaćen i prepoznat, kako od publike tako i od dijela struke. Lijepe riječi napune čovjeka pozitivnom energijom. No one nisu dovoljne za poboljšanje radnih uvjeta u kojima stvaraju glazbenici/ce.

Kada sam već spomenula TOP 10 albuma u protekloj godini… Možeš li nam reći koji su po tebi domaći albumi i glazbenici obilježili 2018.godinu i zašto?

Iskreno, u zadnjih par godina, od kad ne organiziram koncerte, ne pratim temeljito domaću glazbenu scenu. Osim dugogodišnje i bezuvjetne ljubavi za riječku Marinadu i radove Denisa Kataneca, dojmio me se prvijenac kantautorica Marije Butirić aka Mary May „Things you can’t put your finger on” i rad Nine Bajsić. 2017-u mi je obilježio sjajan koncert pulskih NLV u sklopu koncertnog programa MIMO te koncert makaranskog benda Spiridon.

Također, u prvom sam pitanju spomenula kritiku, ali i publiku. Do čijeg ti je mišljenja više stalo? Kada stvaraš svoju glazbu, imaš li uopće na pameti hoće li svidjeti drugima ili samo furaš svoj film i očekuješ najbolje?

Pozitivna kritika je uvijek dobrodošla. No ovo što radim, radim prvenstveno zbog sebe. Bitno mi je da je to meni dobro i da ja u tome uživam. Kad radim stvar ne razmišljam o tome što će reći “narod”. Važno mi je da znam da sam napravio pozitivni pomak u odnosu na prošli album i to je to. Realno, ne isplati se raditi kreativne kompromise. Para ionako nema pa nisam nikome dužan polagati račune. U svakom slučaju znam da dajem svoj maksimum unutar okvira u kojima egzistiram. Tako da, da…furam svoj film.

Album je osim u digitalnom obliku dostupan i na vinylu što je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava. Zašto si se i ti odlučio za vinyl uzevši u obzir da si nezavisan glazbenik pa si sve morao financirati sam?

Da, i ovu ploču smo Selma i ja sami financirali. Prodali smo zadnji komad naslijeđene zemlje i uložili u vinile. A čuj, kad smo luđaci. CD-e niti tko više prži niti kupuje pa je jedini logičan izbor bio vinil. Kad dođeš na gig moraš imati nešto za ponuditi publici osim nastupa. Pa tako glazbenici danas sve više liče na putujuće trgovce. Šalice, majice, gaće, potkošulje, noževi, noževi… Svirka je ok, ali merch je bog!

Promocija albuma se odigrala u Vintage Industrial Baru. Jesi li zadovoljan odazivom publike i općenito reakcijama ljudi koji su bili na koncertu te uživo čuli tvoju glazbu i novi LP?

Jesam, odlično je bilo! Matija Trupinović, Luka Balen i ja smo kroz protekle godine izgradili odličnu suradnju. Da nema njih i VIB-a stvarno bih ispizdio u ovom usranom gradu.

Uz tebe je u Vinategu nastupila i tvoja učenica gitare poznatija pod umjetničkim imenom MAR. Ona također svoje pjesme piše na engleskom jeziku, ali se stilski veoma razlikuje od tvojeg opusa. Zašto si odabrao baš nju da nastupi prije tebe te kako bi nam opisao njezinu glazbu?

Imao sam sreću…ili nesreću da me je na isti način prije 20 godina na binu gurnuo dragi prijatelj i kolega Robert Vnuk pa ja sad uzvraćam mladima istom mjerom. Marinina glazba je iskrena, sirova i zaslužuje pažnju. Ako se međusobno nećemo podržavati, čemu onda sve ovo?

Uskoro, točnije 16.siječnja, nastupaš u Saxu. Raduješ li se nastupu i spremaš li nam možda iznenađenja u vidu glazbenih gostiju ili nečeg drugog?

Uvijek se radujem nastupima. Neće biti iznenađenja : ).

I za kraj, kakvi su planovi za nadolazeću godinu? Nove pjesme? Spotovi? Nastupi?

Možda izbacim koji spot / singl za Bebè Na Volè. Također, Selma Banich i ja nastavljamo s istraživanjem glazbene baštine naših prostora koje smo započeli prošle godine u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević i Institutom za etnologiju i folkloristiku. U planu je izdavanje albuma kojim ćemo to istraživanje zaokružiti. Svirki će biti ukoliko bude para. Ako ne bude para neće biti ni svirki.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE