Cojonesi spremaju, nakon vikenda u Njemačkoj, koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Rock sastav Cojones zasigurno je već etablirano ime među ljubiteljima stoner rock i srodnih podržanrova te jedan od hrvatskih bendova koji je velik dio svog angažmana proveo po brojnim europskim turnejama. Povodom koncerta u Vintageu, koji će se održati 17. siječnja, na sve aktualne teme vezane uz bend (svirka, novi materijal, nova događanja) upustio nas je basist Gordan Buzzo Tomić. Razgovor pročitajte u nastavku.

Pozdrav Gordane! Jeste li se najeli/napili/odmorili za ove blagdane i praznike? Spremni na nove pobjede?

Pozdrav Bruno, naravno, dobro smo se se nakrkali i odmorili tako da smo sad spremni na nove napade i pobjede.

Od 10.1. ste ponovno po europama, možete li reći što gdje kada kako i zašto? 🙂

Ovaj dio turneje je zapravo završni dio turneje koji nam je ostao u „dugu“ od prošlogodišnje turneje. Naime, jedan datum na prošlogodišnjoj turneji smo morali otkazati pa smo odlučili to vratiti, a onda smo odlučili napraviti malo vikend tour po Njemačkoj.

11.1. Chemnitz i 12.1. Jena. Jena je zapravo predzadnji datum naše “Resonate” turneje i to smo odlučili zaokružiti kao i sa predzadnjim albumom tako što ćemo snimiti live album.

Imam dojam da ste u glazbenim krugovima prepoznati kao jedan od bendova koji je od svog postojanja najviše vremena proveo na raznim turnejama po Europi. Je li lakše organizirati navedene turneje kako bend „dobro stari”, ili sve ovisi o trenutnim okolnostima?

Da, to je do sad sve bila stvar okolnosti. Na ovim područjima je malo teže organizirati neku smisleniju turneju, barem je nama do sad bilo tako. Vani je ipak malo lakše iako je to isto postalo malo teže jer ima tisuće bendova koji touraju.

Imate li zemlju kojoj se uvijek volite vratiti svirati i što vas posebno veže uz nju?

Volimo se uvijek vratiti u okruženje prijatelja koji nas vjerno prate od početka neovisno o zemlji. Najviše prijatelja definitivno imamo u Austriji, Njemačkoj i Belgiji pa su to zemlje u koje se najviše volimo vraćati.

Jedna od istaknutih prepreka alternativnih bendova, iako je i sviranje po Europi veliki uspjeh, svakako je i teška mogućnost za ostvarivanjem turneja izvan kontinenta. Jeste li bili u doticaju ili u pokušajima da se slične stvari ostvare?

Pokušavali jesmo i tražili opcije, ali generalno je to za sad nemoguće. To uspijevaju u većini slučajeva bendovi koji puno više touraju i očito imaju neku računicu u kojoj im se to isplati.

Vaš treći full-length album „Resonate” sada već ulazu u treću godinu postojanja. S nekim odmakom, kako gledate na njega danas, je li ispunio ono što je bila njegova namjena?

Da, ulazi u treću godinu postojanja. Svakako je ispunio dosta toga, dogodilo se puno promjena koje su pomaknule bend u nekom drugom smjeru što je i bila namjera. Taj album je dobio zasluženo mjesto u našoj prošlosti, ali sad gledamo što dalje.

Osim od domaće, album je primio hvalospjeve i od strane kritike. Znamo da u današnje vrijeme svatko može dati svoj komentar u obliku glazbene kritike (ne izuzimamo se iz toga), no koliko su vam važni dojmovi i praćenost svekolikog internetskog puka?

Danas su komentari izgubili na bilo kakvoj važnosti upravo iz razloga što komentirati može bilo tko. Lijepo je s druge strane vidjeti da netko prepoznaje to što radimo i želi tu emociju podijeliti. Nama je najdraže kad ekipa headbanga na koncertu, to nam je najbolji komentar.

Ptičica mi je šapnula kako nakon svirke u Vintageu ulazite u studio. Može li par riječi više o nadolazećem projektu i pjesmama?

Polako zaokružujemo neku priču s novim albumom, ima dosta ideja i počeli smo aktivnije raditi na njima, zadali smo si neke interne rokove i definitivno je ideja snimiti novi album ove godine, a kada će biti još je malo prerano za najaviti, ali bit će. 🙂

Vjerujem da ste česti ili barem povremeni posjetitelji Stoned Meadow Of Doom (koji su i objavili „Resonate”) i srodnih Youtube kanala. Imate li kakve preporuke od bendova i izdanja koji su vam u zadnje vrijeme zapeli za uho?

U zadnje vrijeme baš i nisam nešto bio na kanalu pa nisam baš u tijeku jer se svaki dan pojavi 100 albuma. Fora mi zvuče The Devil And The Almighty Blues, 1000 mods sam slušao dosta aktivno kad su izašli.

Navedite posljednju anegdotu/incident koji vam se dogodio na ili oko svirke?

Naveo sam u prijašnjem pitanju da vraćamo dug za otkazani koncert. Na prošloj turneji pukao nam je ključ od kombija u najsjevernijem dijelu Njemačke dan prije praznika, a nismo imali rezervni ključ pa smo se malo zezali po turskim kvartovima u Dortmundu i popravljali ključ na najčudnije načine. Upoznali smo obje strane Njemačke, onu gdje je sve uređeno i na novi ključ od kombija se čeka šest dana i onu gdje Turak sredi ključ za tri sata.

Imate svirku 17. siječnja u Vintageu. Možete li najaviti koncert i što se sve sprema na domaćem tlu?

Spremamo oproštaljku od zadnjeg albuma, a plan je odsvirati i koju novu.

Za kraj, možda poruka mladim bendovima u nastajanju i početcima, koliki su cojonesi potrebni da se nose sa svim problemima današnjih alternativnih bendova?

Potrebno je cojonesa ali je zapravo potrebnije puno strpljenja i beskompromisnog rada.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE