Početak 2019. godine donosi nam i neke loše vijesti te tužne dane za regionalno glumište i novinarstvo.

Jučer je objavljeno kako su nas napustili velikani regionalnog glumišta, Ivo Gregurević i Marko Nikolić te riječki glazbeni novinar i koncertni promotor Vinko Peršić.

Ivo Gregurević

Ivo Gregurević umro je 2. siječnja 2019. u 67. godini života. Višestruko nagrađivanog velikana hrvatskog i regionalnog glumišta pamtit ćemo po brojnim televizijskim, kazališnim i filmskim ulogama. Navest ćemo samo neke od glumačkih pothvata i legendarnih uloga koje je tumačio: sve je počelo s filmom Bogdana Žižića “Ne naginji se van” 1977. godine, a iste godine glumio je u Vrdoljakovom filmu “Mećava”. “Osuđeni”, “Gosti iz galaksije”, “Kraljeva završnica”, “Život sa stricem”, “Čaruga”, samo su neki od filmskih naslova iz perioda osamdesetih, a tijekom devedesetih pamtimo ga po ulogama u filmovima i “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Kad mrtvi zapjevaju” ili “Maršal”. Razdoblje dvijetisućitih također je bilo vrlo glumački raznoliko i aktivno, s filmovima kao što su “Posljednja volja”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Što je muškarac bez brkova”, “Kino Lika” i brojni drugi. Što se tiče uloga u serijama, pamtit ćemo ga po ulogama Netjaka u “Velom mistu”, doktora Joze u “Naši i vaši”, ili primjerice Marka Kosmičkog u “Odmori se, zaslužio si”.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film ‘Šokica’ i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji ‘Duga mračna noć’. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor, ali i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film ‘Bogorodica’, 2002. za film ‘Ne dao Bog većeg zla’, 2005. za ‘Što je Iva snimila 21. Listopada 2003.’ i 2014. za film ‘Kosac’. Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmita ‘Imena višnje’ Gregurević je primio nagradu Filip Šovagović 2015. godine.

Marko Nikolić

Srpski kazališni, televizijski i filmski glumac Marko Nikolić preminuo je u Beogradu 1. siječnja u 73. godini. Od početka glumački aktivan, prvotno u partizanskim filmovima, najzapaženiju ulogu ostvario je u seriji “Bolji život” u ulozi Dragiše Gige Popadića. Za ne izostaviti su njegova pojavljivanja u filmovima “Partizanska eskadrila”, “Petrijin venac”, “Šesta brzina” te u serijama “Vuk Karadžić”, “Srećni ljudi” ili u recentnima “Budva na pjeni od mora” i “Pogrešan čovjek”.  Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umjetnosti glume na domaćem filmu te mnoštva drugih nagrada.

Vinko Peršić

Poznati riječki glazbeni novinar, koncertni promotor i zaljubljenik u glazbu Vinko Peršić pronađen je u svom stanu 2. siječnja, nakon što je tjedan dana bio proglašen nestalim, obistinio se najgori mogući scenarij.  Bio je dugogodišnji stalni suradnik Novog lista, Kanala Ri i drugih medija, ali i nezaobilazna osoba u organizaciji i promociji mnogih koncerata na ovom području, poznat po brojnim intervjuima s velikim glazbenim imenima.

Počivali u miru.

 

Izvori naslovne fotografije:
Ivo Gregurević: Cropix / Autor: Boris Kovačev / CROPIX
Marko Nikolić: MONDO / Stefan Stojanović
Vinko Peršić: Fiuman.hr

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE