Nakon rasprodanog petka, sinoć je u popunjenoj Tvornici Kulture održan drugi dio već tradicionalnog zimskog koncerta Urbana i njegove Četvorke.

Svega mjesec dana je trebalo da planu karte za ovogodišnju svirku riječkih rockera u Zagrebu 7.12., a nakon toga je dodan je još jedan datum, dan poslije. I sam Urban je tijekom nastupa izjavio kako se bend bojao kakva će biti atmosfera i brojnost publike na ”repetama”, no već s prvim taktovima seta ti strahovi su se pokazali neopravdanima.

FOTO: Tea Tadić

Koncert je ovoga puta bio zakazan za 21:15h te je počeo  s minimalnim kašnjenjem. Ono što me iznenadilo svakako je zagrebačka publika koja je poznata po, u najboljem slučaju, dolasku u zadnji čas, no ovaj put se novouređeni prostor Tvornice popunio i prije 21h. Urban je već standardno, s gitaristom Lukom Tomanom, basistom Sandijem Bratonjom, bubnjarem Markom Bradaschiom i klavijaturistom Sašom Markovskim, svirku započeo instumentalnim Introm, a nakon njega su uslijedile dobro znane Samo i Odlučio sam da te volim.

FOTO: Tea Tadić

Tako je već na samom početku bilo vidljivo kako će se ponoviti ona poznata intimna atmosfera s publikom koja i više nego odobrava Urbanov odabir sebe kao klupskog, a ne dvoranskog izvođača. Nije njima problem Mala dvorana Doma sportova, ali kultni status i ovakav odnos s publikom daleko lakše održavaju ponavljanjem rasprodanih koncerata s kojih svi idu oduševljeni te jedva čekaju drugi puta. U glavnom dijelu koncerta, koji je sveukupno na kraju trajao debelo preko dva sata, Urban je izveo pregled najvećih hitova karijere, ali s naglaskom na starija remek dijela kao što su albumi “Otrovna kiša” i “Žena dijete”, koji ove godine ima veliku 20. obljetnicu otkako je ugledao svijetlo dana.

FOTO: Tea Tadić

Nizale su se Ruke, Ribe, Kundera, Glas jeka, Ako se napijem do smrti, Ocean, nove Iskra i Kuća sjećanja, Nebo i Sutra ćemo pričati. Naravno, odsvirane su i Mjesta za mene i Moja voda, a svaka nova stvar donosila je samo sve bolji i bolji odgovor publike. Urban je tako uspio u set uspješno ubaciti tri stvari koje je odsvirao na akustičnoj gitari bez narušavanja ritma koncerta, a na dvije mu se na pozornici pridružio kolega na instrumentu nalik sitru. Uz sjajno raspoloženu publiku još bolji bend je prepoznao emociju te se vraćao na dva bisa na kojima su svirani Black Tattoo, Kornjača i Astronaut.

FOTO: Tea Tadić

U jednom trenutku pred sami kraj Urban se spustio među publiku što je izazvalo pravu ekstazu na parteru. Isto kao što nikad neću shvatiti kako je upravo Balkan najveći Azrin hit, tako nikad neću razumjeti status koji Mala truba uživa pokraj toliko divnih pjesama iz Damirovog pera. No sinoć je u toj bujici emocija među poklonicima zvučala i više nego respektabilno. Nakon iznenađenja i ljetnog zagrebačkog nastupa sa simfonijskim orkestrom, povratak u formu rock benda dokazao je kako njihova snaga leži upravo u emocijama. Tradicija Urbana i njegove Četvorke će se nakon ovog uspjeha sigurno nastaviti te je samo pitanje vremena kada će se broj dana koncertiranja još povećati.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE