Povodom njihovog današnjeg gostovanja u Močvari, popričali smo s grčkim stoner-rockerima iz benda Deaf Radio. O tamošnjoj stoner/psyche sceni koja buja, njihovim kreativnim procesima, budućim izdanjima te očekivanjima pred Zagreb, čitajte u nastavku:

 

(prigodna glazbena pozadina uz intervju)

 

Pozdrav ljudstvo, drago mi je ugostiti vas. Deaf Radio? Pojasnite mi kontekst samog naziva benda.

Hej Marko, hvala ti puno na pozivu, lijepo je razgovarati s tobom! Trenutno smo na 38-dnevnoj turneji oko Europe, jedva čekamo doći u Zagreb danas! Deaf Radio za nas predstavlja poruku koja ne može biti prenesena, komunikacijski šum. Volimo kontradikcije i smatramo da ova idealno opisuje naš zvuk.

Dolazite iz Grčke – recite mi više o tamošnjoj stoner sceni i drugim bendovima.

Tako je, s ponosom možemo reći da scena iznimno raste posljednih godina. Sjajni bendovi poput Planet of Zeus i 1000mods utkali su put za nas, mlađe bendove, po pitanju tih europskih turneja. U isto vrijeme, počeli su se otvarati odlični koncertni prostori i festivali u Grčkoj, što je u globalu sjajno prihvaćeno od strane ljudi.

Koji glazbeni stilovi i ere su izvršili presudan utjecaj na vaš zvuk?

Naravno da smo bili inspirirani, kao i svaki stoner band praktički, scenom Palm Deserta s početka devedesetih – nastali su bendovi kao što je Kyuss, zatim drugi projekti – Desert Sessions, imamo tu i Them Crooked Vultures i Queens of the Stone Age. Međutim, volimo post-punk i new wave, a slušaju se i Nick Cave, Artic Monkeysi, Thom Yorke i brojni drugi.

Što najviše slušate posljednjih dana? Koje bendove, albume?

Prvih dana na ovoj turneji repeatamo Idlese, zatim Algiers, Night Knight i LCD Soundsystem. Tu su također i Shame, Gizzardi i New Candys.

Dajte balkanskim čitateljima i vašoj, nadam se, budućoj publici nekakav uvid u vašu umjetnost – osim glazbe, koje ste dobre filmove ili knjige konzumirali i da ste bili oduševljeni?

Često nas inspiriraju knjige, filmovi i razni oblici umjetnosti, zanimljivo nam je povezati našu glazbu s takvim kreacijama. Na primjer, naša pjesma Oceanic Feeling vuče inspiraciju iz zadnjeg poglavlja knjige Zero & Infinity dok riječi pjesme Vultures & Killers inspiraciju vuku iz Braće Karamazovih. Osim toga, pjesma No Hay Banda inspirirana je filmom Davida Lyncha, Mulholland Dr.

Objavili ste debitantski album [Alarm, 2017., op.a.] prošle godine, kada možemo očekivati novo izdanje? I hoće li biti objavljeno na popularnom stoner kanalu „Stoned Meadow of a Doom“?

Jedva čekamo podijeliti nove pjesme sa svima – nove stvari za drugi album su spremne i čekaju povratak u studio pri povratku s „Living in Backseats“ turneje.
Što se SMOD-a tiče, zahvalni smo njima i cijeloj zajednici na dobrodošlici. Ti momci iznimno pomažu bendovima poput nas i mnogo toga ne bi bilo isto bez njih.

 

Uskoro nastupate u Zagrebu [Močvara, 25.11.], po prvi puta. Kako se osjećate prije prvog hrvatskog giga? Vaše ‘kolege’ iz Naxatrasa su imali koncert prije mjesec i pol, bilo je odlično.

Tijekom ove turneje imali smo privilegiju posjetiti mnoga mjesta na koja smo oduvijek željeli ići. Nema sumnje jel’ Zagreb jedno od njih! Prijatelji iz Naxatrasa napričali su nam mnogo toga lijepog stoga smo dosta uzbuđeni!

Koja su vaša očekivanja, a što publika može očekivati od vas?

Pa, svirat ćemo naš debi, Alarm, u cijelosti. Ali, kao što sam najavio, odsvirat ćemo i neke nove pjesme za vas!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE