Iako je Rundekova pjesmarica, od doba Haustora, preko kratke solo karijere do Cargo Orkestra, mlađeg mu brata Cargo Trija pa sve do sadašnje Ekipe, bogata i manje više svakom u barem nekim trenutcima zvučna i poznata, za vas smo izdvojili 17 Rundekovih pjesama napisanih nakon perioda Haustora sve do posljednjeg albuma s Cargo Trijom “Mostovi”.

Naravno da se na svakoj listi moraju navoditi Apokalipso, Ruke, Makedo, Šejn, Ena, Šal od svile itd., no ova lista predstavlja “B-stranu” Darka Rundeka za koju još možda niste čuli. Želja nam je da, ako još niste, prodrete u uistinu impresivnu, snažnu i emotivnu pjesmaricu jednog od naših najvećih glazbenika te se nadamo da će vam ova lista u tome pripomoći.

Pjesme ćemo slagati kronološki prema nastanku, od albuma “Apokalipso” iz 1996., pa sve do zasad zadnjeg albuma “Mostovi” iz 2015. godine. Uživajte!

 

Štrajk željezničara

Prožeta brojnim zvukovima parne željeznice, ovo je prava Rundekova poslastica koja ima u sebi pravo malo putovanje. Kako pjesma odmiče, tako se i doživljaj povećava, a Darkov distorzirani vokal savršeno sjeda na kompletnu kompoziciju. Inače, nastala je kao kazališni predložak za predstavu „Ne!” 1990. godine.

Za nas

Šestominutna ‘Za Nas’ ulazi na trenucima u psihodeliju, a usput priča priču o ne baš bajnoj obiteljskoj situaciji. Apsolutno vrijedno svakog slušanja. Lanac oko vrata, dida koji je gradio zemlju za nas, u svakom slučaju svevremene teme koje ne gube na aktualnosti ni danas, dvadeset godina poslije.

Costarica

Album ‘U širokom svijetu’ ima u sebi dosta egzotičnog prizvuka, latinskih melosa, a stvar Costarica je rođena za ljetno popodne pod palmom i osvježavajuće piće u ruci. Šalje vas baš tamo gdje kaže i naslov.

Afrika

Vrlo kritična stvar koja na jedinstven Rundekov način opisuje vječnu situaciju pod ovim nebom. Traženje bijega od sumorne svakodnevnice, ali ne, nije Afrika, kao što i Darko kaže, već zemlja Hrvatska. Rundek dosta eksperimentira s raznim instrumentima kroz cijeli album pa to cijelu stvar čini još boljom. I, naravno, stihovi: „i zato sve češće gledam avione / jer oni su sve više / a ja sve dublje tonem“.

U širokom svijetu

Fantastična spora, melankolična stvar. Savršeno sjeda uz ovo jesensko vrijeme. Puna pjesničkih slika, mirisa kaputa u hodniku, dima, grana u jesen. Jedna od osobnih favorita.

Mlad

Jedna vedra, rekao bi, ljetna „poluhavajska stvar“. Poruka kroz pjesmu pruža topli osjećaj nostalgije i sreće i tjera vas jednostavno da zauvijek ostanete mladi. Uvijek je psihički moguće, ako već ne fizički. Topla preporuka za ovu stvar u svakom slučaju.

Sanjam

Stihovi „Sjedim sam u zagrljaju sile / a krila su mi spremna za let“ već dovoljno govore da će stvar biti moćna. Tematika zastoja, nepomicanja, vrtnje u vječnoj kolotečini ostavlja pojedinca da sanja o svemu onome što je van toga. Nešto s čim se svatko bar na kratko može poistovjetiti, a ova skoro petominutna stvar pruža upravo to.

Stojim i gledam se kako postojim

Jedna od onih idealnih za pred san. Strašno dobra recitacija koja kulminira uz španjolski melos i iste takve stihove. Bijeg na trenutak od svega, zaborav na svakodnevnicu. Tamo smo negdje s onim čovjekom koji čita Slobodnu Dalmaciju. Tamo smo na onoj barci. I opet je sve lijepo.

U-Bahn

Album „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da” – o migracijskim pričama, jurnjavom za profitom i prilično pobunjeničkog tona otvara prilično kaotična pjesma U-Bahn. Ako ste se ikada pitali kako zvuči višejezičnost u pjesmama (engleski, njemački i francuski), poslušajte ovaj „metroaški” splet kultura, zvukova i raznoraznih instrumenata, koji služe kao idealan uvod u ono što će taj, možda i najnepravednije prespavan album Rundeka i njegovog mu Cargo Orkestra donijeti.

12 ptica

Metaforičnost i simbolika vrlo su jaki aduti ove pjesme, kao i ostatka Rundekove pjesmarice – 12 ptica može izgledati i zvučati kao opis jednog tripoidnog sna, no njena snaga je u tome što kod slušatelja može stvoriti brojne sugestivne sličice. Šteta što se više ne izvodi na koncertima.

Helga

Još jedna od nepravedno prespavanih balada koju Rundekovi fanovi obožavaju – Helga je hrvatsko-engleska mješalica koja opisuje ljubav dvoje ljudi i migracijsku priču pojedinca prije i nakon pada Berlinskog zida, prožetu kroz dojmljivu socio-političku tužbalicu.

Svitanje

Vrlo nježan i konkretan kraj Cargo jurnjave zvane „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da”. Standardno, Rundeku idealno leže balade i laganice, tako da je, iako kontinuirano potpomagan velikim bendom iza sebe, nekoliko minuta i na ovako dinamičnom i živom albumu morao ostaviti za intimu, nenametljivost i jednostavnost.

U borbi sa silama

Nakon mračnog „Kurdistana”, Cargo Trio ekipa nas ponovno vodi u ljubavnu borbu sa silama – prvi puta u već spomenutoj pjesmi „Sanjam”, kada je bio u njenom zagrljaju, a sada se kroz ovu prekrasnu kompoziciju, popratne zvučne efekte, snažne stihove te valcerast završetak slušatelja upozorava kao i u Haustorovim „Sejmenima”, da asfalt nanovo na barut i bijeg miriše…

Plavi avion

Naslovna pjesma albuma sanjarska je skladba nevjerojatno mirnog, uspavljujućeg i nježnog tona, u čemu minimalizam Trija dolazi do svojeg najboljeg predstavljanja. Mir i spokoj, kao i melankolija opisani su kroz vrlo jake i emotivne stihove, od kojih se, mimo Cheta Bakera i Billie Holiday, izdvajaju stihovi „nema tog što ne smijem, samo da te nasmijem…”.

Drina

„…a Drina je teklaaaa mutna kroz noooć…” – duugo je tekla Drina, kao i kroz petnaest minuta ove mračne, melankolične i tmurne razglednice Balkana, poglavito bosanskohercegovačkih krajeva. „Plavi avion” album je koji je možda najmračniji, ali isto tako i najrelevantniji poetski prikaz Rundekovih vještina, a Drina ne može idealnije zaključiti pjesme o putovanjima, kulturama i ljubavnim pričama.

Clouds

Najduža pjesma sa zasad posljednjeg albuma s Triom – Clouds se prema Rundekovim riječima u jednom kratkom razgovoru kojeg smo imali 2016. godine otkotrljala u tematiku odgođene realnosti i određenog oblika distopije koja je već sada postala dio ljudske prirode. Progresivna Isabelina violina, simbolističan i defetističan tekst te „haunting” atmosfera čine Clouds jednom od najboljih pjesama s izdanja, kao i u live izvedbi.

Ne zaboravi me

Prelijepa balada kakvu samo Rundek i Šaran na ovim prostorima mogu napisati i ukomponirati savršeno zatvara priču oko šarolikih mostova, s odličnim igrama riječima i sjetnim tonom.

 

Sastavili: Bruno Koić i Mislav Bartoš

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE