Povodom promocije novog, četvrtog albuma sarajevskog benda Letu štuke, koja će se održati 17. studenog u Tvornici kulture, popričali smo s frontmenom Dinom Šaranom o aktualnim zbivanjima i nekim budućim planovima, što možete pročitati u nastavku.

 

Pozdrav Dino! S obzirom da si na prijašnjim koncertima benda znao i svirati ritam gitaru, kako to da si se ostavio svog instrumenta i odlučio biti samo i isključivo za mikrofonom, kao pjevač?

Da. Neko vrijeme mi je bilo ok da sam bez gitare. To vrijeme je prošlo i opet sam se vratio instrumentu.

Pretpostavljam da je ovo pitanje bilo postavljeno već puno puta, ali vjerujem da mnogi još to nisu čuli. Odakle inspiracija za naziv benda, Letu Štuke, i tko je ”krivac” za to ime?

Mislim da je Nedim Sinanović smislio to ime. On je suosnivač i prvi basist Štuka. Prve pjesme smo napisali skupa, a jedna od njih je „Kao na zapad“. To morate pitati njega. Mislim da ima veze sa imenom U2. Borbeni avioni i tako to.

Foto: Tarik Zahirović/Ideologija

Poznat si po tome da pišeš pjesme i za druge izvođače, a zadnje su, ako se ne varam, pjesme za Natali Dizdar. Hoće li u skoro vrijeme biti kakvih noviteta što se tiče toga s obzirom da je svaka od tih pjesama praktički hit? Postoji li jedna od svih tih pjesama koja ti je posebno draga?

I dalje ću pisati za druge pa će biti noviteta. Volim većinu tih pjesama, a posebno sam ponosan na duet Arsena i Crvene jabuke. Moj omiljeni autor i zadavač iz adolescentskih dana pjeva moju pjesmu. Arsen forever. Volim i neke druge stvari. Da se neko ne uvrijedi ne bih dalje navodio. Mogu nekoga preskočiti.

Prije četiri godine, na koncertu u Vintage Industrial baru, ako me sjećanje dobro služi, odsvirao si pjesmu “Žad”. Hoće li ona izaći na novome albumu ili će možda izaći u nekom drugom svjetlu u daljoj budućnosti?

“Žad” zatvara novi album. U pravom svijetlu i zvuku.

Nakon što je ”Bože Zdravlja” predstavilo nove Štuke, a ”Supermarket” i ‘‘Bočice” nastavile taj niz singlova, koje zapravo u sebi nose više socio-političke teme i problematike današnjeg modernog čovjeka, hoće li možda biti neki singl ili singlovi u skoroj budućnosti biti ljubavne tematike?

Hoće.

Od prvog albuma, koji je nekako bio više orijentiran na sami zvuk živih instrumenata, kroz drugi koji je polako pokazivao malu evoluciju zvuka, posljednji album ”Brojevi Računa” pokazao je Štuke kao bend koji se na neki način malo poigrao sa zvukom pa eksperimentirao s elektronikom. Što možeš reći za album “Topla voda” koji nam tek dolazi? Sudeći po onome što smo do sada čuli, kao u singlu ”Supermarket”, a i u snippetu za najnoviji singl, osjeti se i mali utjecaj ska ritma.

Topla voda je jedan nadasve eklektičan album. Dakle, svega tu ima. Za mene je muzika široki pojas inspiracije i klasificiram je na dobru i lošu. Isključivo tako. Ni jedan naš album nije stilski ujednačen u muzičkom smislu. Literarni sam tip pa mi je važnije da se počne i dovrši priča. Svi utjecaji koji se sami nametnu su uvijek dobrodošli. Ne želimo se zatvarati u copy paste.

Izbori u BiH su nedavno završili. Kako bi opisao sve što se događalo tijekom izbora, je li se što promijenilo na bolje ili je većinom sve ostalo isto?

Zamrznuto stanje.

S Pipsima očito imaš jedan poseban odnos, jer osim što si gostovao na pjesmi Sin na Live in ZPC, na njihovom koncertu karijere u Domu Sportova bio si gost na kojem su odsvirali Teslu. Hoće li biti i obratno u skorije vrijeme, i hoće li možda biti neke zajedničke suradnje u vidu pjesme?

Dudo je brat, a Pipsi naš bratski bend. Uvijek se radujem susretu s njima, ali ne stignemo. Zdesa viđam često. Zakopat ćemo nešto skupa kad tad. Pozdrav dragim prikama.

Na Youtube kanalu benda postavljene su demo snimke i video materijali iz razdoblja 80’ih godina, među kojima je i pjesma “Kao na Zapad”, koja se u nešto drugačijem aranžmanu našla na prvom albumu, za razliku od te prve verzije. Sjetiš li se tih vremena, koliko je pjesama iz tog razdoblja ”preživjelo” do današnjeg dana? Kako ste onda djelovali kao bend i što je bilo različito tada i sada?

Bili smo mlađi i luđi. “Kao na zapad” je usporila, ali je donijela poruku. Tada je rokalo iz pojačala, a danas iz laptopa. Idemo dalje. Elektronika je sasvim ok. Hladna jeste, ali zar ne želimo biti cool? Vrijeme vraća ritam u fokus. Primarni instinkt. Nova estetika zvuka je “homemade” zajebancija i kao takva dostupna bez previše stvarne interakcije. Klinci hoće zabavu.

Iz tvoje perspektive, je li lakše napisati pjesmu ljubavno-emotivne tematike ili pjesmu koja se više bavi društvenim problemima? Jer, kad se pogleda, najveći hitovi Letu Štuka su zasigurno “Mjesto za dvoje” i “Šutiš”, dok s druge strane imamo npr., “Minimalizam” i “Pero Papacoder”.

Pjesme ne sortiram i pisanju pristupam instinktivno. Nema kalkulacija. Ako mi se piše o ljubavi pišem o ljubavi. Neraskidiva je veza ljubavnog i socijalnog odnosa. Ljubav ne isključuje socijalu i obrnuto. Najintimniji socijalni odnos je ljubavni. Zar ne?

Zasigurno je i BiH u problemu odlaska mladih u naprednije države izvan Balkana, kao što je i Hrvatska u posljednjih nekoliko godina. Smatraš li da je bolje ostati i pokušati promijeniti nešto ili da je sigurnije otići potražiti sreću na nekom drugom mjestu, tj. vrijedi li još uvijek ona ”Bolje hladne ulice New Jerseya, nego puna kuća prazna tepsija”?

To je pitanje ličnog izbora. Mladi ne žele pobunu. Žele normalan život. Većina odlazi upravo zbog toga. Shvaćaju da ne postoji taj kvorum koji je spreman za micanje s mrtve tačke. Narod ne zna. Sporo uči. Korumpiran je i uplašen. Kako da netko mlad i sposoban ne ode u bilo što što mu se nudi? Da čeka da se narod probudi iz narkoze i konačno ubjedljivom većinom nadjača lošu vlast? To se neće dogoditi uskoro, a život je jedan. Poštujem one koji se bore. I ovdje i vani.

Na pjesmi Kravate, koja na prvi pogled traje jako dugo, postoji jedna skrivena pjesma. S obzirom da rijetko koji bend s ovih prostora napravi takvo nešto, ima li ta skrivena pjesma neko dublje značenje i zašto je baš ona jedina skrivena od svih ostalih?

Pjesma govori o ranjivosti. Cijela ta ploča je o ranjivosti.

Koncert u Tvornici Kulture nam se polako bliži. Možeš li nam reći što sve možemo očekivati od tebe i ostatka benda? Hoće li biti kakvih gostiju iznenađenja?

Nama se svira i željni smo publike. Bit će gala. Samo dođite da pjevamo skupa. To je sve. Do koncerta.

FB EVENT

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE