Tvorac legendarnih Marvelovih superjunaka preminuo je u ponedjeljak u 96. godini u Los Angelesu nakon što mu je rano ujutro pozlilo. Poznato je da mu se već prošle godine zdravlje počelo pogoršavati, a njegovu smrt potvrdio je menadžer Dawn Miller.

Davne 1961. godine Stan Lee pokrenuo je Marvel zajedno s Jackom Kirbyjem, a zajedno s umjetnikom Steveom Ditkom, također 1961., stvorio je jednog od najvećih superjanaka – Spidermana, a zaslužan je i za stvaranje Hulka, Crne pantere, Iron Mana i Osvetnika. 

Rođen je 1922. godine kao Stanley Martin Lieber, a tijekom svoga dugog života imao je plodnu i raznovrsnu karijeru kao pisac stripova, urednik, producent, glumac i izdavač.  Već u mladosti imao je želju postati pisac, no 1939. je postao asistent u Timely Comicsu, dijelu kompanije Martin Goodman koja se bavila izdavanjem šund magazina, jeftinih knjiga, avanturističkih magazina za muškarce i stripova, a koji će početkom šezdesetih prerasti u Marvel Comics.

Njegov debi u svijetu stripa bio je tekst za priču “Capitain Americas Folis the Traitors Revenge” koji je objavljen u svibnju 1941. Potpisao se pseudonimom Stan Lee. U svojim stripovima bavio se i ozbiljnim temama poput ovisnosti, Vijetnamskog rata, rasizma, diskriminacije. Već 1972. prestao je pisati priče i preuzeo ulogu izdavača, a nakon toga je bio glavno lice Marvel Comicsa. Zatim, 1981. preselio se u Kaliforniju, te je radio na Marvelovim filmovima u kojih se nekoliko i sam pojavio. Nažalost, 2009. kompanija Walt Disney kupila je Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara.

Bio je u braku punih 70 godina, a supruga Joan preminula je u lipnju prošle godine nakon moždane kapi. Joan Celia je njegovo jedino dijete (kći jedinica).

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE