Kada su članovi benda Mookie Blaylock po prvi puta nastupali zajedno 22. listopada 1990. godine u Off Ramp Cafeu u Seattleu, nitko od njih nije ni slutio da će ubrzo postati jedan od ključnih sastava u grunge pokretu i općenito jedan od vodećih u svijetu rocka 90-ih.

Samo tjedan dana prije spomenutog koncerta, bendu se pridružio kolega bubnjara Jacka Ironsa (jedan od začetnika Pearl Jama te originalni bubnjar Red Hot Chili Peppersa). Naravno, riječ je o Eddieju Vedderu, koji je u bend ušao kao novi mladi pjevač, a sve ostalo je povijest. Početno razdoblje pisanja pjesama bilo im je iznimno plodno te osjećajući napredak u bendu, rezervirali su svoj prvi nastup u caffe baru Off Ramp. Na svu sreću, netko od posjetitelja snimao je povijesni nastup.

Zanimljivo je da je tadašnji Mookie Blaylock tu večer svirao kao predgrupa grunge bendu Alice in Chains, također bendu koji se tek probijao na alternativnoj glazbenoj sceni u Seattleu. Nakon kratke provjere zvuka koristeći pjesmu “Even Flow”, započeli su s pripremljenim repertoarom koji je uključivao 8 pjesama (većina od tih pjesama našla se na njihovom prvom albumu Ten iz 1991. godine). Pjesme koje su izveli tu večer su: “Release”, “Alone”, “Alive”, “Once”, “Even Flow”, “Black”, “Breath” te “Just A Girl” na bisu.

Iako na internetu sve treba čitati sa dozom sumnje, jedan od youtube korisnika (mmriley) napisao je: “I was the one holding the camera here. Greg Beckett is sort of correct, the set list, date, and location are correct. This was before they were called anything (before Mookie Blaylock). I actually talked to Eddie after the soundcheck and I asked him how long they’d been together. His response: “six days, this being the sixth…””

Kao što se može vidjeti u snimci, Eddie Vedder nije bio otpočetka samopouzdani frontmen, ali se definitivno u njegovom glasu već tada čuje da je imao “ono nešto”. Ubrzo je postao prepoznatljiv po svom osebujnom glasu (baritonu) te ga se počinje smatrati ikonom alternativnog rocka.

Foto: Lance Mercer

Kako im je popularnost rasla, nakon određenog vremena odlučili su promijeniti ime benda u Pearl Jam, ali treba spomenuti da je prvotni naziv grupe Mookie Blaylock ustvari preuzeto ime poznatog košarkaša New Jerseya. Također, njihov prvi album “Ten” dobio je ime po broju deset koji je pisao na dresu navedenog košarkaša.

Smatra se da je Pearl Jam 90-ih godina uz Nirvanu bio jedan od najpopularnijih bendova u Americi. Od osnutka do danas prodali su preko 35 milijuna ploča samo u Americi i oko 70 milijuna diljem cijelog planeta. Može se reći da su zasjenili većinu alternativnih glazbenih izvođača općenito, a to da su jedan od najutjecajnijih bendova 90-ih u okviru rock žanra, a i šire, dokazuje činjenica da i dan danas pune dvorane i stadione tijekom svojih svjetskih turneja.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE