Povod turneje u sklopu promocije najnovijeg albuma Brighter Wounds u Zagrebu je 7.10. nastupio američki eksperimentalni rock sastav Son Lux. Kako je bilo u Tvornici Kulture možete pročitati ovdje, a mi smo prije koncerta popričali s bubnjarom Ianom Changom i gitaristom Rafiqom Bhatijem.

Bok dečki, kako ste? Po prvi puta nastupate u Hrvatskoj, kakav je osjećaj?

Ian Chang: Hej, stvarno smo odlično! Turneja je do sada bila vrlo zgusnuta, ali i nevjerovatno inspirativna. Nitko od nas do sada nije bio u Zagrebu tako da se veselimo upoznati grad i podijeliti našu glazbu s tamošnjom publikom. Koncert pada na moj trideseti rođendan pa će on ujedno biti i jedno veliko slavlje.

Obožavamo vaš najnoviji album Brighter Wounds i njegov omot. Što vam je bila inspiracija i stoji li kakva poruka iza njega?

Ian Chang: Hvala! Jako smo zadovoljni kako je dizajn omota ispao. Izradio ga je The Made Shop s kojim smo aktivno surađivali i na nekim prošlim omotima i videospotovima. Članovi benda ne mogu preuzeti baš puno zasluga za ideju korištenja ruku kao vizualne teme ovog albuma jer je za nju zaslužan naš menadžer Michael Kaufmann. Kasnije smo dali The Made Shopu dovoljno slobode da se igraju s njom.

Kako se Brighter Wounds razlikuje konceptualno od albuma Bones iz 2015. godine?

Rafiq Bhatia: Bones je nosila energija koju je Son Lux dobio kada je iz solo projekta postao trio. Nju smo pronašli u svirkama uživo. Većinom je nastao na turneji. Brighter Wounds je pak stvaran sporije, gotovo u potpunosti u studiju. Smatramo da su kako su upravo stvari koje smo naučili na turneji i praveći prošli album jako utjecale na naš pristup instrumentima na Brighter Wounds. Sve je to na neki način isti jezik, samo smo sada bili slobodniji pričati ga.

Improvizacija je vrlo važan dio nastupa vašeg benda. Kako bi usporedili process snimanja albuma i eksperimentiranja uživo na pozornici?

Ian Chang: Na studijski materijal i koncerte gledamo kao na dva potpuno različita medija, tako da rijetko želimo svirati stvari jednako i na pozornici. Kada stvaramo album to je proces dizajna s velikim naglaskom na detalje. Kada sviramo uživo, ne možemo se vraćati i ispravljati bilo kakve greške pa se stoga prepuštamo trenutku te se nastojimo povezati s publikom. Ostavljamo prostor improvizaciji kako bi mogli biti spontani i na neki način ranjivi. Mogućnost pogreške čini svaki koncert još uzbudljivijim!

Vašu glazbu je jako teško svrstati u samo jedan žanr. Što sve utjeće na vaš zvuk i kako bi ga vi najbolje opisali

Rafiq Bhatia: Srećom, glazba je danas nevjerovatno pristupačna i više ne trebamo čekati fizičke kopije kako bi je čuli. Mnoštvo je naših utjecaja. Svi dugujemo puno glazbi različitih žanrova. Na primjer, u bendu djelimo ljubav prema afriškoj i afro-američkoj tradiciji. Na ovoj turneji imamo čast dijeliti pozornicu s jednim od predstavnika te tradicije. SK Kakraba je majstor balafona, tradicionalnog ganskog instrumenta sličnog marimbi ili ksilofonu. Napravljen je od drva, tikve i kravlje kože, a svira se pomoću palica od stvrdnutog soka drveća.

Postoje li neki glazbenici, umjetnici ili producenti koje iznimno cijenite i tko bi od njih mogao surađivati sa Son Luxom?

Rafiq Bhatia: Naravno, puno ih je! Ali pokušat ćemo izdvojiti one koji i danas aktivno stvaraju: Ben Frost, Bill Frisell, Björk, Caroline Shaw, Colin Stetson, Greg Saunier (iz Deerhoofa), Hanna Benn, Henry Threadgill, Kadhja Bonet, Kendrick, mmph, Moses Sumney, Olga Bell, Vijay Iyer, Rob Moose, Sam Dew, Smino, Tim Hecker, Wadada Leo Smith i Xenia Rubinos.

Svi članovi benda imaju neki oblik klasičnog glazbenog obrazovanja. Koliko je to utjecalo na međusobni način komunikacije?

Rafiq Bhatia: Iako imamo glazbene diplome jako smo znatiželjni kad je glazba u pitanju. Volimo eksperimentirati, istraživati i usavršavati se. Ono gdje naše obrazovanje igra ulogu je vokabular kojim baratamo pri stvaranju i koje nam omogućuje da se odlijepimo od neke tradicije.

Što možemo očekivati od Son Luxa u budućnosti? Još novih datuma na turneji ili možda neki filmografski broj?

Rafiq Bhatia: Ova turneja nam je posljednja ove godine te s ponekim iznenađenjem zatvara Brighter Wounds ciklus. Veselimo se radu na novom materijalu zajedno i individualno na našim solo projektima. Također se nadamo da ćete nas pratiti u daljnjem radu.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE