Detmeć je novo ime na glazbenoj sceni. Riječ je o ekipi nastaloj nakon druženja u Trešnjevačkom parku, koji su već godinama prije svirali u različitim sastavima poput We Come Onea, Out Of Ordera i Kratera.

Javnosti su se predstavili prvim singlom “Dijelimo se” koji je pokupio pohvale te je bend plasirao na mapu glazbenih festivala i ostalih manifestacija, a među njima je i Urban Fest Osijek, koji se održava od 14. do 16. rujna na Lijevoj obali Drave, a gdje bend nastupa u petak, 14.9.. Tim povodom odlučili smo predstaviti bend na našim stranicama, a vrlo preciznim i raspoloženim odgovorima ekipa je predstavila svoj rad te trenutne i buduće planove, sav info pročitajte u nastavku.

Pozdrav ekipo! Prije svega, zamolio bih vas za osobnu iskaznicu benda, tko što svira, kako i kada ste počeli?

U prva dva mjeseca postojanja smo imali par promjena u postavi i bili su u igri neki drugi ljudi, ali nakon toga smo formirali sadašnju postavu gdje Karlo Ćavar „Massa“ svira trubu , Filip Kordovan „Koc“ i Toni Skoko „Toljo“ gitare, Saša Romić „Sale“ bas gitaru, a Hrvoje Pandžić „Hrca“ bubnjeve. Osim što sviraju, Koc, Massa i Toljo repaju. Bend smo osnovali u lipnju 2017. nakon jednog druženja i fešte u Trešnjevačkom parku. Svi sviramo već dugi niz godina, a neki članovi benda su prije svirali u We Come Oneu, Krateru i Out of Orderu, dok su neki vježbali doma „u garaži“.

Zbog čega naziv „Detmeć“?

Prije par godina napravili smo chat grupu na Facebooku u kojoj smo se dogovarali za igranje deathmatch moda u Call of Dutyju. Međutim, nakon nekog vremena od igre se odustalo, a sam chat je ostao i dalje aktivan. Ime chata se pretvorilo u Detmeć, a sam chat je postao spam grupa, offtopic, gdje se priča bilo kad, o bilo čemu. U međuvremenu je ime chata postalo naziv naše ekipe (npr. “Ko iz Detmeća ide van u subotu?”) pa smo ubrzo napravili majice i zastave s imenom Detmeć. Kad smo osnivali bend nismo se dvoumili kako ćemo ga nazvati jer su članovi benda ujedno dio tog većeg Detmeć kolektiva. To je kolektiv koji je okupio ekipu iz Požeštine koja se druži još od srednje škole, a budući da imamo svoju zastavu, svoj sleng, besmislene šale i poštapalice, može se reći da smo svojevrsna nacija apsurda.

Možete li opisati kako je došlo do zajedničkog uspostavljanja zvuka grupe? Zatim, kako je došlo do pisanja o socio-političkim temama, tko je glavni „krivac“ za tekstove u grupi?

Obzirom da nam je prije svega bilo važno da se mi razumijemo kao ekipa i da nam je ugodno biti zajedno u društvu, zvuk je nastao spontano, pod utjecajem onoga što sluša svaki od nas.

Iako nam je prvi singl socio-političkog karaktera, teme kojima se bend bavi šarolike su tematike, od onog svakodnevnog što nas okružuje do osobnih propitkivanja.

Tekstove uglavnom piše onaj koji ih izvodi. Pjesma nam je najvažniji član benda i sve je podređeno tome da ona zvuči što je moguće bolje, a ego nastojimo ostaviti izvan naše radionice.

Predstavili ste se publici pjesmom „Dijelimo se“. Crossover rapa i rocka uz navijačko zborno pjevanje i društvene poruke je nešto što po čemu će se bend i dalje voditi, ili će biti riječ o drugačijim stilovima skladanja i pisanja?

Ne držimo se u okvirima nekog žanra, volimo eksperimentirati s različitim stilovima, što vjerojatno proizlazi iz naših slušalačkih navika. Sviramo i pišemo glazbu koju osjetimo i koja nam se sviđa, koliko god taj spoj bio eklektičan.  Jedini uvjet oko toga je da nama nešto stvarno dobro zvuči i da uživamo svirati tu glazbu. Na primjer, naš idući singl stilski neće biti kao Dijelimo se, iako se naravno radi o spoju pretežno gitarskog zvuka i repanja.

Videospot za pjesmu „Dijelimo se“ napravio je Vidokk Visuals, koji je surađivao s brojnim imenima domaće scene. Opišite kako je došlo do suradnje te ponešto o samom spotu.

Tvrtko Barišić „Viddok“ nas je kontaktirao za snimanje spota baš kad smo tražili redatelja. Pogledali smo neke od njegovih spotova  i pronašli smo stvarno odličnih. Svaki je imao umjetničku dubinu i kvalitetu bez klišejiziranih kadrova i priča te smo odmah pronašli zajednički jezik. Spot smo snimali u nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Blatu i ispred jedne od zgrada tog kompleksa. U spotu je glumio naš prijatelj iz Detmeć kolektiva – Mario Pilon. Zanimljivo je to što smo spot snimili u bolnici u koju je uloženo preko 200 milijuna eura, a nije dovršena i zjapi prazna. Ne postoji bolja lokacija za snimanje spota pjesme koja između ostalog govori o utjecaju političkih podjela na društvo koje propada i nestaje iz ove zemlje glavom bez obzira, nego jedna ovako promašena investicija, financirana novcem građana.

Prošle godine predstavili smo i grupu Bruto Geto, grupu čiji rad povlači neke paralele i slične reference s vašim prvim singlom. Jeste li upoznati s bendom i što općenito mislite o crossoveru rapa i žestokog rocka u nas, mislite li da se gradi nešto po tom pitanju?

Naravno, čuli smo za ekipu prošle godine nakon jedne od naših proba u kultnom Jiggy baru. Prišao nam je poznanik i kad smo mu rekli što sviramo preporučio nam je da provjerimo Bruto Geto. Od nedavno imamo probe u Glazbenoj kući u kojoj je Bruto Geto domaći bend, tako da imamo istu bazu. Što se crossovera tiče sigurno je da se događa nešto jer, kad smo pisali prve pjesme, nismo znali baš puno novih pjesama iz regije koje su bile sličan crossover hip-hopa i rocka, ali, evo, nedavno je Edo Maajka izdao stvarno izvrstan album Put u plus koji je crossover između rocka i hip-hopa, Bruto Geto je izdao nekoliko singlova, u Srbiji postoji bend Iskaz koji radi sličnu glazbu već nekoliko godina. Tko zna, bit će toga sigurno još.

Svirate na Urban Festu Osijek, što očekujete od ovogodišnjeg izdanja, jeste li prije u drugim bendovima sudjelovali na UFO-u ili bili dio publike?

Drago nam je što ćemo dijeliti pozornicu na kojoj će nastupiti imena kao što su Elemental, Krankšvester, TBF, Vojko V i još mnoštvo kvalitetnih bendova.

Iako kao bend radimo i imamo probe u Zagrebu, svi smo Slavonci, tako da smo bili na prijašnjim izdanjima festivala kao publika, a 2006. i 2007. godine bend We Come One je nastupao na UFO-u, tako da su Massa i Hrca već upoznati s festivalom i osječkom publikom.

Koji su budući planovi grupe, novi singlovi, album prvijenac, koncerti?

Imamo puno toga u planu, nastavljamo s koncertima, uz UFO imamo dogovorena još dva koncerta ovaj mjesec, a dogovaramo još nekoliko. U međuvremenu imamo probe i radimo na novom materijalu. Pjesma koja će izaći kao drugi singl je gotova, a s popratnim video spotom bit će objavljena ove jeseni.

Trenutno imamo vlastitog materijala za jedan album. Izdat ćemo još par singlova s video spotovima, a album je u planu za iduću godinu.

Što Detmeć poručuje našim čitateljima?

Dođite na Urban Fest Osijek, ostavite srce ispred pozornice, baš kao što ćemo i mi na njoj. Sve novosti oko Detmeća bit će objavljene na našoj Facebook stranici i Instagram profilu. Bacite koji pogled na naš prvi singl, širite ljubav i dobre vibracije te razbijajte ovo sivilo oko nas.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE