Naziv albuma: Melek

Izdavač: Croatia Records

Datum izdanja: 6. lipnja 2018.

Producent: Tomislav Kašljević

Žanr: A capella, acoustic, sevdah

Trajanje: 01:10:08

Broj pjesama: 18

Božo Vrećo predstavio nam je još jedno veliko glazbeno studijsko putovanje – ”Melek”. Kroz cijeli album odiše zvuk sevdaha, uz poneku akustičnu i a capella skladbu. Isto tako, kroz svaku pjesmu se osjeti osobna Božina priča. U nekim je to trenutcima možda malo i preosobno, no kada se pogleda cijeli album u globalu, mogu se osjetiti razne emocije, od patnje, boli, pa sve do ljubavi.

Božin vokal nosi svih osamnaest pjesama, dok su svi prateći instrumenti tu da koloriziraju skladbu i daju joj malu glazbenu pozadinu, kako to i treba biti. Od početka do kraja albuma, može se osjetiti tematika kojom album odiše. To je naravno patnja zbog izgubljene velike ljubavi. S druge strane, onaj instrumentalni dio je ispunjen s velikim glazbenicima, kao što su Miroslav Tadić, Bane Vasić, Stefan Milenkovich, Vasko Atanasoski…

Album otvaraju dva dueta. Prva pjesma jest klavirski nošena ”Ona spava na postelji od lala”, u suradnji s Vaskom Atanasoskim, dok je druga s Vasilom Hadžimanovom, isto tako klavirski nošena ”Ko li noćas miluje ti kosu”. Iduća jest singl ”Jelenče”, koji se može opisati kako pravi moderni pop sevdah. Na redu je još jedan duet, s Markom Louisom, imena ”Sanjao sam”. Slično kao i pjesma prije, prizvuk sevdaha, s modernim glazbenim pop elementima. Možda jedna od najintimijih pjesama s albuma, zasigurno i najboljih na albumu jest ”Esma”. Na sredini pjesme perkusijski instrumenti daju jednu novu, ambijentalnu dimenziju, točnije prizvuk Dalekog istoka. Slijedi pet pjesama, u kojima je svaka vokalna ili instrumentalna suradnja. Prva jest cappela ”Ona spava na postelji od lala”, zajedno s Joostom Spijkersom, zatim suradnja s gitarističkom virtuozom Miroslavom Tadićem u ”Volio me kao oči”, zatim istočnjačkog prizvuka ”Neka me ne bude” s Mariom Batkovićem & Eslamom El-Sha’aryjem. Posljednje dvije su ”Polje makova” s Luboynom, no vjerojatno najemotivnija od svih je na kraju – Marija. Zajedno s Ingmar Piano Duom, svakako jest jedan od vrhunaca ovog albuma.

Nakon niza glazbenih suradnji, album nastavlja s ”Krilima”. Klavirska pratnja, kojoj pripomažu gudači, stvaraju jedan poseban ambijent. ”Mila” je iduća pjesma, u kojoj se opet može čuti prizvuk Dalekog istoka, u kombinaciji sa zapadnjačkim klavirom daje jednu unikatnu instrumentalnu suradnju. Srednjovjekovnog ambijenta jest ”Anđeli”, koja me dobila na prvu, upravo zbog tog instrumentalnog povratka u daleku povijest. Isto tako, kao i Mila ranije, na ”Meni si bila vrijedna” može se čuti kombinacija moderne pop strukture pjesme zajedno s jednim od instrumenata koji čine srž sevdaha – puhačima. Ovaj glazbeno instrumentalni niz prekida a capella ”Ostala sam sama”. Na ”Bismillah” ima i malo elektronike. Ritam mašina, zajedno s elektroničkim elementima i istočnjačkim instrumentima savršeno nadopunjuju Božin vokal. Pred sam kraj albuma, suradnja harmonikaša Bane Vasića u ”Gdje će ti duša”, a sve zaokružuje možda i najbolja suradnja na albumu. Sudar Percussion i Stefan Milenkovich zajedno s Božom obradili su ”Revolution” Jean-Michel Jarrea. Možda i najveći Božin izlet u pop vode, ovu obradu čini jednom od najboljih, ako ne i najkompletniju pjesmu na albumu, koja je savršeno zaokružila ovaj veliki album.

Sve u svemu, Božo je na ovom albumu pokazao što zna i može, isto tako dajući svaki dio svoje intime i svojih osjećaja koje je ostavio u svakoj od pjesama. Kako se i može čuti kroz album, Božo je pristupao lirički što iz prvog ženskog, ali i iz prvog muškog lica, dajući mu jednu patničku poetičnost, na razini wertherovskih junaka. Jedan od težih albuma za klasične slušatelje popularne glazbe, mlađim generacijama (pa čak i onim starijim) može biti savršena uvertira u svijet sevdaha, i to od onog starog, pa do sevdaha s modernim glazbenim pop elementima.

 

  1. Dragi (feat. Vasko Atanasoski)
  2. Ko li noćas miluje ti kosu (feat. Vasil Hadžimanov)
  3. Jelenče
  4. Sanjao sam (feat. Marko Louis)
  5. Esma
  6. Ona spava na postelji od lala (feat. Joost Spijkers)
  7. Volio me kao oči (feat. Miroslav Tadić)
  8. Neka me ne bude (feat. Mario Batković & Eslam El-Sha’ary)
  9. Polje makova (feat. Luboyna)
  10. Marija (feat. Ingmar Piano Duo)
  11. Krila
  12. Mila
  13. Anđeli
  14. Meni si vrijedna
  15. Ostala sam sama
  16. Bismillah
  17. Gdje će ti duša (feat. Base Vasić)
  18. Revolution (feat. Sudar Percussion & Stefan Milenkovich)

 

 

85%
85%
  • 8.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE