U srijedu 18. srpnja američki bend balkanskih korijena Kultur Shock nastupio je u Vintage Industrial Baru. U Zagreb su se vratili nakon trogodišnje pauze, no vjerna publika ih je spremno dočekala, a bend je zauzvrat odradio vrhunsku i žestoku dvosatnu svirku.

Iako je svirka zakazana za sredinu radnog tjedna, dobro raspoložena i već zagrijana publika posve je napunila svima dobro poznat prostor Vintage Industrial Bara. Bend je startao vrlo energično i time najavio kakvu atmosferu planiraju napraviti, a svi okupljeni su im spremno odgovarali jednakim žarom. Ono što mi se nametnulo kao prvi dojam jest šarolikost svih okupljenih. Čini se da je bend uspio ujediniti ljude različitih profila i dobi u uživanju u njihovom specifičnom zvuku, koji se može opisati kao gypsy punk rock – balkanska tradicionalna glazba i sevdah u miksu sa žestokim punkom, rockom i metalom.

FOTO: Luka Antunac

Bend je osnovao vokalist Srđan Jevđević, sad već davne 1992. godine u američkom gradu Seattleu, koji je tamo iselio nakon opsade Sarajeva ranih devedesetih. Iako se postava benda mijenjala tijekom godina, ono što je ostalo konstantno jest upravo njihov anarhičan, anti-politički buntovnički karakter koji se osjeti u gotovo svakoj stvari. Slušajući i gledajući ih uživo, imam osjećaj da su očuvali upravo taj poslijeratni balkanski duh, no u znaku bunta protiv establišmenta, kontrole i nasilja koje je obilježilo tu eru, njihova poruka je jedinstvo i mir.

Do sada su izdali ukupno jedanaest albuma te jedan EP, kojeg su predstavili okupljenoj publici. A iako u Vintageu nisu nastupali u punom sastavu, to se nije osjetilo po pitanju kvalitete zvuka. Otvorili su novijim, nešto manje poznatim stvarima (Tamni vilajet, King for Today i Build a Wall su samo neke od njih). Vrlo brzo se bendu pridružio i gost iznenađenja, uvijek genijalni Edo Maajka, koji je s njima izveo njihove zajedničke stvari imena Staza manjine i Sloboda. Iako najavljen kao gost benda, svi okupljeni mogu potvrditi da Edo Maajka i Kultur Shock funkcioniraju više kao članovi obitelji.

FOTO: Luka Antunac

Kako je vrijeme odmicalo publiku su oduševili svirajući svoje najveće (i najnabrijanije) hitove, kao što su Sarajevo, Tutti Frutti, Sheitan, Hashishi,God Is Busy May I Help You i Zumbul. Na bis su se vraćali nekoliko puta, publika im nije dala da odu, a za ono što je predviđeno kao kraj su čuvali Da Ye. Na samom kraju, kada su već treći put otišli iza pozornice, publika je još jednom neumorno zahtijevala da se vrate, skandirajući “Istanbul” – što je definitivno jedan od najvećih hitova u dugogodišnjoj karijeri benda. Iako ju nisu mogli izvesti zbog problema s violinom, bend je za kraj publiku nagradio sa još nekoliko izvedbi.

FOTO: Luka Antunac

Ono što je definitivno obilježilo svirku upravo je taj odnos između benda i publike koji je Kultur Shock stvorio. Bend je cijelo vrijeme bio u energičnoj i iskrenoj interakciji sa publikom, time još više raspirujući već ionako uzavrelu atmosferu. Osim toga, ono po čemu se Kultur Shock istaknuo je upravo strastvenost i uvjerljivost izvedbe. Riječ je o bendu koji djeluje već više od 20 godina, definitivno su odlično uigrani, međusobno se nadopunjuju, bez da se članovi gube u kolektivu benda – svakom članu je dozvoljeno istaknuti se i dobiti priznanje kakvo zaslužuje. No, za razliku od nekih drugih bendova s tolikim dugogodišnjim stažem, ta uigranost nije se prenijela kao sviranje “po šabloni” – bez osjećaja za ono što su odsvirali već sigurno stotinama puta. Kultur Shock je svaku stvar odradio sa maksimalno energije i žara, kao da ju sviraju prvi puta.

FOTO: Luka Antunac

Ukratko, i Kultur Shock i Edo Maajka vrhunski su glazbenici koji, svaki na svojoj sceni, djeluju već dugi niz godina, bez da su izgubili svježinu i strast, što zaslužuje ogroman respect. Na svu sreću, publika to još uvijek prepoznaje, te se nadam da će to glazbenicima biti gorivo za još dugi niz godina stvaranja i djelovanja.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE