Prošlo je sedam godina otkako je karizmatični princ mračne poezije Nick Cave s bendom Grinderman posljednji put nastupao u Hrvatskoj.

Kao i 2011., 2008. godine također je bila riječ o INmusic festivalu kada je nastupao s matičnim sastavom Bad Seeds, a 26. lipnja gledamo ga ponovno na zagrebačkom Otoku mladeži. Na krilima aktualnog albuma “Skeleton Tree” i novog koncertnog filma “Distant Sky”, Cave će izvesti šarolik repertoar dobro poznatih hitova uz nekoliko novih skladbi.

Za vas smo izdvojili 25 nama najljepših balada iz bogatog autorskog Caveovog opusa, preciznije iz karijere s Bad Seedsima. Lista je mogla sadržavati još toliko pjesama, no izabrali smo od onih koje se smatraju neprikosnovenim hitovima, do nekih manje poznatih, a možda ćete prvi put čuti i za neke naslove, što je i primarna namjera ovog članka.

25. Lament

Album ‘The Good Son’ iz 1990. godine označio je prvu veću prekretnicu u zvuku grupe, nakon razarajućeg mračnog albuma ‘Tender Prey’, a to je istovremeno i period kada se Nick Cave prvi puta susreo s uspješnim odvikavanjem od droga. Istovremeno, zaljubio se u Brazilku Viviane Carneiro, a to je znatno utjecalo na “svijetliji” pristup albumu i većem uplivu durskih melodija. Lament je jedna sjetna pjesma, kao što joj i sam naslov kaže – žaljenje, tugovanje za nečim izgubljenim.

24. Slowly Goes The Night

Ranije spomenuti album ‘Tender Prey’ jedan je od najmračnijih Caveovih albuma, no istovremeno i najsikrenijih i najturbulentnijih. Gotovo sve pjesme metaforikom, zvukom i aranžmanima odražavaju tešku borbu protiv heroina i unutarnjih autorovih demona, no pjesma ‘Slowly Goes The Night’ u potpunosti se odmiče od ideje i sounda albuma i, nekima će možda predstavljati tematski višak na albumu, no meni je kao ‘breaking point’ savršeno legla.

23. Still In Love

‘Nocturama’ je posljednji album koji uključuje originalnog gitaristu Blixu Bargelda, a koji isto tako predstavlja jedan ‘sunčaniji’, lakši pristup tematikama pjesama iz pera Nicka Cavea. Balada Still in Love možda je i najteža stvar na albumu, iako je i dalje riječ o pjesmi sjetnijeg i melankoličnijeg zvuka. Napisana je u ‘ich’ formi i kroz tekst pratimo gledište ubijenog muža koji se obraća ženi koju i dalje voli.

22. Shoot Me Down

‘Shoot Me Down’ poznatija je internetskoj publici, budući da se nije pojavila na regularnim studijskim izdanjima, već na kompilacijskom albumu ‘B-sides and Rarities’ iz 2005. godine, gdje se nalaze sve manje poznate, sporednije i dosad neobjavljene pjesme iz dotadašnjeg opusa. Skinuta s B-strane EP-ja ‘Bring It On’, Shoot Me Down uz svoju piano dionicu i atmosferu savršeno pripada ‘Nocturami’.

21. Nobody’s Baby Now

‘Nobody’s Baby Now’ mračna je i opsesivna balada u kojoj lik ne može prežaliti rastanak od svoje bolje polovice, no u kojoj formi je ona napustila voljenog, nije nam znano. Budući da pjesma odražava period gdje je Cave obavio najviše ubojstava svojih likova od svih kantautora (albumi ‘Let Love In’ i ‘Murder Ballads’), moguće je da voljena osoba nikako više ne može biti ‘nečija beba’ upravo iz tih razloga. Unatoč tome, riječ je o prekrasnoj ljubavnoj pjesmi koja krije opsesiju prema nekome ili nečem što svatko od nas posjeduje.

20. Your Funeral, My Trial

1986. godine objavljen je Caveov ”heroinski” album, u potpunosti koncizan i precizan ‘Your Funeral, My Trial’. Otvara ju naslovna pjesma koja sadrži zarazne igre orgulja i klavira, uz snažan bubanj Thomasa Wydlera.

19. Distant Sky

Iako album ‘Skeleton Tree’ iz 2016. godine može u cijelosti biti postavljen na listu Caveovih balada, pjesma ‘Distant Sky’ u potpunosti razara i one najčvršće. Minimalistički instrumentarij, Caveovo suočavanje sa smrću (ne samo pisanje o njoj), kao i prelijep upliv vokala danskog soprana Else Torp stvorili su jednu od najdefetističkijih Caveovih pjesama. ‘They told us our gods would outlive us – But they lied.’

18. Wide Lovely Eyes

Cave je savršeno spojio svoj bariton s konkretnom poezijom, senzualnim tekstom ove pjesme. Wide Lovely Eyes u nekim trenutcima melodijom vuče na Cashovu ‘Ring of Fire’, a sam Cave izjavio je kako je tematika pjesme ustvari anksioznost i nervoza, strah od mogućeg rastanka od njegove žene Susie i njegovo promatranje njenog odlaska.

17. Sad Waters

Sad Waters je elegantna, no uznemirujuća i razarajuća balada koja je snimljena na vrhuncu Caveove ovisnosti o heroinu. Osmišljena je gotovo kao duet, gdje se prelijevaju dva Caveova vokala koji pjevaju identične dionice. Pjesma na taj način može različito utjecati na interpretaciju slušatelja, ovisno o raspoloženosti. Cave se predstavlja kao zatočenik ljubavi te dočarava tugu kao nešto što nikada ne može u potpunosti nestati, nego treba biti prigrljena kao normalan dio života.

16. Ain’t Gonna Rain Anymore

Ljubav u obliku oluje. Oluja u obliku žene. Žena koja prolazi autorovim životom i ostavlja samo ruševine i nemoć.

15. I Need You

Još jedna pjesma sa ‘Skeleton Tree’ albuma, u kojoj ćemo najbliže dosad čuti naricanje u Caveovoj vokalnoj interpretaciji. ‘I Need You’ je pjesma o beznađu – meditacija o neizbježnoj besmislenosti svijeta kojega je definirao kaos i gubitak. S druge strane, interpretirati pjesmu možemo kao jednostavnu molbu i potrebu za ljudskom vezom.

14. Idiot Prayer

‘The Boatman’s Call’ također je album koji većinski može pripadati ovoj listi, no jedna od pjesama koja se izdvaja zove se Idiot Prayer. Riječ je o jedinoj pjesmi na albumu s motivom ubojstva, no u ovom slučaju također je riječ i o izgubljenoj ljubavi. Služe li ubojstvo i krv ovdje kao metafora ili ne, divno je čuti Blixinu gitaru isprepletenu upečatljivom i lako pamtljivom violinom.

13. Mermaids

Prema Caveovim riječima: pjesma ‘Mermaids’ govori o duhovnom kolapsu. Sirene su mitovi i produkti naše mašte i riječ je o odlasku negdje gdje smo odvojeni od svijeta i gdje smo spašeni vlastitim imaginacijama, ‘Mermaids’ predstavlja otklon i odmor od svijeta.

12. And No More Shall We Part

Minimalistička, naizgled turobna, ali tematski gledano ipak pozitivna pjesma. Nadovezuje se kao naslovna pjesma za motive ostatka albuma, ispunjenima religioznošću, duhovnim povezivanjem, doticajem s mrakom i otklanjanjem sumnji da će se autor vratiti starim, teškim navikama.

11. Far From Me

Pjesma o daljinama i razdaljinama između dvoje osoba. Klasičan caveovski bas-violina-piano-bubanj aranžman stvorili su još jednu (a)tipičnu baladu.

10. O’ Children

Harry Potter anyone? Osim što je pjesmu dodatno proslavio ples Hermione i Harryja u posljednjem HP filmu, O’Children još je jedna neobična caveovska pjesma s albuma ‘Abbatoir Blues’, gdje možda najvažniju ulogu igra zbor uz uistinu snažan tekst koji se na više načina može interpretirati.

9. Love Letter

Kako njen naslov govori, ovo je pjesma o željama napisanima na papiru, o želji za povratkom voljene osobe. Zapanjujuće lijepa pjesma neuredne ljubavi i slomljenog srca.

8. As I Sat Sadly By Her Side

Pjesma na najbolji mogući način otvara turoban i prekrasan album ‘No More Shall We Part’. Zarazna klavirska dionica, jedan od podužih i kvalitetnijih Caveovih tekstova i uznemirujuća intima koju donosi ova pjesma postigli su dojam pun ljutnje, razočarenja, očekivanja, ljubavi, odbojnosti, strasti, suosjećanja i tuge.

7. Straight To You

Ovo je vjerojatno najpoznatija ”pop” pjesma Bad Seedsa, a govori o prilično živopisnoj apokalipsi i kraju svijeta, u kojoj nas autor upućuje kako je njegov posljednji potez na svijetu kakvog poznajemo let u zagrljaj voljene osobe.

6. Where The Wild Roses Grow

Svima znani duet s Kylie Minogue, ‘Where The Wild Roses Grow’ potpuno je zaokupirala MTV krajem devedesetih i uvela je Cavea u svijet mainstreama, barem nakratko. A što se dogodi kada nesvakidašnja pjesma o ubojstvu iz ljubavi kamenom u glavu postane jedna od svjetski poznatih uspješnica? Nitko to neće bolje realizirati doli sam Cave.

5. The Ship Song

‘The Ship Song’ predstavlja elegantan kontrapunkt ‘The Weeping Songu’ sa živahnog albuma ‘The Good Son’, a dovoljno govori i videospot s malom djecom kako sviraju ksilofone u snijegu, dok je Cave zamjetno u nečemu što nije crna boja. Prelijepa uspavanka za sve zaljubljene.

4. (Are You) The One That I’ve Been Waiting For?

Ljepota ove pjesme leži u njenoj jednostavnosti i u velikom otklonu od onoga što je Cave radio do 1997. godine i albuma ”The Boatman’s Call’. Vjerujem da rijetko koji kantautor može napraviti toliko hermetičnih, a s druge strane toliko i razgoljenih pjesama s minimalnim instrumentalnim uplivima i neskrivanjima iza glomaznih storytellinga. Pjesma se svakako treba smatrati jednom od najvećih anticipativnih balada popularne glazbe, budući da briljantno hvata snažne emocije bolnog i razorenog srca i pretvara ih u vječni, sanjarski optimizam.

3. Henry Lee

Duet s tadašnjom djevojkom PJ Harvey svakako je jedna od najljepših balada uopće, kao i muško-ženskih dueta u popularnoj glazbi. Kako kaže Cave, Henry Lee je stara škotska balada (Young Hunting, op.a.) o ubojstvu koju je negdje pročitao i od tada se igrao s njezinom formom i ključnom tematikom.

2. To Be By Your Side

Drago mi je da ovu prelijepu baladu mogu spomenuti pri vrhu ove liste, budući da se mnogi od vas možda nisu upoznali s njom. ‘To Be By Your Side’ dio je sountracka dokumentarnog filma ‘Winged Migration’ iz 2001. godine, za čije je kompozicije uglavnom bio zadužen Bruno Coulais, no i Cave je dao svoj doprinos izvedbom i tekstom. Da ne duljim puno, poslušajte i uživajte.

1. Into My Arms

I za kraj, očekivano ‘Into My Arms’. Pjesma je o gubitku i tuzi koja iz nje proizlazi, bilo da je riječ o kraju odnosa ili o smrti voljene osobe/člana obitelji, no pjesma nas unatoč svom crnilu podsjeća da ni u najtamnijim vremenima nismo sami. ‘Into My Arms’ jedna je od simboličnih Caveovih plesnih dark-piano balada, obložena duhovnim i vjerskim jezikom i slikama. Njegov vokal i piano, Martyn P. Casey na basu – j to je to. Pokušavajući ispitivati svoje vlastito vjerovanje u Boga i anđele, poštujući objekt svoje želje prema njima, Cave naglašava kako je vjera u ljubav u bilo kojoj formi, u bilo kojem trenutku ono najvažnije i ono najpotrebnije. Uostalom, cijeli Caveov opus govori upravo o tome, no ako je potrebna jedna balada koja bi opisala sve ljudske težnje i potrage za vrijednostima u životu, to bi bila ova pjesma.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE