Zagrebački alterativni rock bend, Fire in Cairo, nastupit će na ovogodišnjem 11. banjalučkom Demofestu.

Ususret nastupu na najvećem regionalnom festivalu demo bendova popričali smo s Ivanom Džajićem, basistom benda, te saznali ponešto o njemu i o bendu, o nadolazećem albumu, ali i puno više! O čemu smo sve popričali saznajte u nastavku.

 

Pozdrav ekipa! Kao što smo mogli vidjeti vaša se vatra polako počela širiti internetom, klubovima i radio postajama. Jeste li se nadali da će vaša glazba biti tako dobro prihvaćena među domaćom publikom?

Jako nam je drago da nam je publika pozitivno prihvatila glazbu. Na stvarima smo radili jako puno prije ikakvog izlaska u javnost, te smo se najtoplije nadali da sav taj trud neće propasti samo tako te smo iz koncerta u koncert pouzdaniji po pitanju toga. Često bendovi krenu s coverima, pa polako ubacuju autorske pjesme, putem traže svoj zvuk, sviraju live svirke i to zna trajati jako dugo. Mi smo se odlučili na malo drugačiju varijantu, gdje smo radili isključivo autorske pjesme te pokušali dobiti što originalniji zvuk, te onda tek krenuli s live svirkama, i to što smo žešće mogli. Prema očekivanju, stvar kod toga je da koliko uložiš, toliko ćeš i dobiti, tako da nastojimo ulagati puno truda!

 

Kako je uopće započela vaša priča? Tko je prvi došao na ideju da osnuje bend?

Priča je počela s Matom (gitarist i lead vokal) i njegovim prijašnjim bendovima s kojima je imao bolja i lošija vremena i na ljeto 2016. Je odlučio napraviti nešto što će trajati i pritom birati ljude koji se najbolje uklapaju u priču koju čuje u glavi. On i ja smo se tada negdje upoznali, na jesen smo krenuli raditi na stvarima, ubrzo je došao i Dario (bubanj). Najduže smo tražili nekoga tko će se najbolje uklopiti u mjesto gitarista i u Zagrebu se to čini lako, ali smo se jako namučili dok smo našli nekoga tko je dovoljno kvalitetan, pouzdan i voljan raditi. Tako je u bend došao i Filip.

Kako nastaju vaše pjesme? Odakle crpite inspiraciju te za koga biste rekli da je kreativna okosnica koja najviše pridonosi bendu i zvuku benda općenito?

Uffff.. Svaki put bude nešto drugo. Glavne ideje, naravno, na probe donosi Mate. On piše i tekstove tako da okosnica ideje za pjesmu je u najreduciranijem obliku njegov tekst i nekakva baza melodije i harmonije koja leži ispod nje. Zatim je potreban niz slučajnosti koje će se poklopiti.. Inspiracija za daljnju obradu pjesme dolazi totalno nasumično, iz neočekivanih mjesta. Zna se dogoditi da bilo tko od nas upravo tada „brije“ na točno nekakav stil glazbe. Odlična stvar kod ovog benda jest da slušamo, ali stvarno, najrazličitiju glazbu. Pod time mislim i na članove međusobno, a i na svakog člana posebno. Neću ulaziti u detalje, ali ću samo reći da, što se tiče slušanja glazbe, pokrivamo jako širok spektar glazbe tako da se ideje vrlo često razviju u (meni) jako interesantnom i neočekivanom smjeru. Nema pravila, svaka pjesma je drukčija, nekad pjesme znaju čekati mjesecima dok netko ne dobije ideju kako promijeniti pjesmu na način da zvuči bolje. Dok se to ne dogodi, nema kemije, barem se nekome od članova pjesma neće sviđati i neće imati viziju o njoj i tada se ni ne isplati forsirati išta. Jedno mogu reći sa sigurnošću. Poludovršene pjesme/pjesme kojima nismo zadovoljni ne snimamo i ne sviramo uživo i time se ponosimo.

Prije dva tjedan zasvirali ste i u finalu programa za nezavisne bendove i kantautore „Čuješ?!“. Čini li vam se da je bio dug put do finala i, sad kad je gotovo, jeste li zadovoljni cijelom pričom i iskustvom kojeg ste stekli? Također, smatrate li da je možda neki od drugih 16 izvođača zaslužio biti u finalu umjesto vas?

Da budem iskren, put do finala nije bio toliko dug za nas. S organizatorima smo dogovorili datum koji nam je  odgovarao za prvi krug, odsvirali najbolje što smo mogli i ubrzo smo dobili obavijest da sviramo i u finalu! Nažalost datum održavanja finala festivala poklapao se s danom kada nam je završilo snimanje ostatka stvari u studiju tako da smo nakon tri dana snimanja u Sloveniji došli direktno na svirku iscrpljeni i napola ludi od snimanja. Tehnički, svirka je mogla proći i bolje ali su za nas ta tri dana bila puna događaja te smo sve to završili jednom lijepom svirkom na kojoj smo se zabavili što je najvažnije. Iskreno, nisam uspio baciti oko na popis preostalih bendova koji su nastupali na programu,  niti poslušati još koju od večeri, ali koliko sam čuo bilo je tu odličnih bendova.

Do sada ste bili u dodiru s raznim izvođačima naše domaće glazbene scene. Koga biste posebno izdvojili i što uopće mislite o kvaliteti naše današnje glazbe?

Bilo je tu svakakvih odličnih bendova i stvarno mi nema smisla govoriti koji mi je bio bolji od kojeg, ali mi je osobno najbliži srcu „Sfumato“. Možda je to zbog mojih glazbenih preferencija koje naginju prema originalnijim zvukovima, improvizaciji i tim stvarima… Jednostavno mi zvuče kao jedno, i to veoma originalno, svaki od trojice je doista majstor na svojem instrumentu. Usto su i međusobno dobra ekipa što se naravno uvijek i čuje. Preporučam njihov album „Walhali“! Drugi dio pitanja, o kvaliteti naše današnje glazbe je da mislim da se definitivno nešto događa, kao i u ostatku svijeta. Iako u usporedbi s ostatkom svijeta debelo kasnimo (što se vidi po brojnim bendovima koji se ne usude potražiti zvuk kojeg netko već nije napravio), u Zagrebu se jako osjeti nekakav ponovni prodor nove glazbe, iznenađujuće popraćen povećanim interesom za glazbom. Najviše osjetim da su na udaru jazz (osobito gipsy jazz) te se tu možda pomalo i prikrada hip hop što mi je iznimno drago, jer je Hrvatska oduvijek bila mjesto u kojoj/o kojoj su se mogli pisati beskrajni stihovi, lijepi i ružni.

Zadnjih dana mogli smo vidjeti da ste u studiju i radite na vašem debitantskom izdanju. Gdje točno snimate i, naravno, kakva je atmosfera i „radno“ okružje?

Kao što sam i rekao, snimanje instrumentalnih dijelova smo završili. Snimili smo šest pjesama u RSL productionu, studiju svjetske klase u Novom Mestu. Ne bih htio duljiti, ali jako smo ponosni na stvari, dobili smo točno ono što smo i tražili od svojeg zvuka. Mislim da je tome jako pridonijelo to što smo stvari snimali svi zajedno, live i što smo samo tome mogli posvetiti tri dana. Matej Gobec (producent) je uspio iz nas izvući zvuk kakav je zamislio, što se naravno slagalo s tim kako smo i mi čuli naše stvari. Ne događa se često da se takve dvije vizije poklope, te da se „pročitamo“ ali mislim da smo uspjeli postići sve što smo namjeravali glede snimanja.

Iza vas su četiri objavljena singla, planirate li izdati još koji prije prvijenca?  

Iskreno, još nismo isplanirali ništa po tom pitanju, pričekat ćemo dok stvari budu skroz gotove pa ćemo tek tada isplanirati daljnje izbacivanje pjesama. Prije svega moramo stvoriti neki plan za svirke sljedeće sezone, pa ćemo vjerojatno i izdavanje na neki način usuglasiti s tim.

Osim Hrvatske, Fire in Cairo će ovog ljeta vatru zapaliti i na banjalučkom Demofestu! Čestitamo! Kakav je osjećaj biti jednim od 30 izbranih bendova? Kada i kako ste se uopće odlučili prijaviti na ovaj festival i jeste li očekivati da ćete biti izabrani?

Kao i uvijek, kada netko izabere tvoj bend za bilo što, to je jako ugodna vijest. Na festival smo se prijavili negdje na zimu, te smo skoro i zaboravili na tu prijavu. Nitko od nas do sada nije svirao na tom festivalu tako da nismo imali okvir razmišljanja po pitanjima koliko se bendova prijavi, koliko bendova prođe i tako… Još jedna stvar, u međuvremenu sam saznao da se moj drugi bend, Točka56 prijavio na festival te da je i on prošao, tako da je to još malo dobrih vijesti! Isto tako, stay tuned jer bi i u tom bendu mogao gostovati netko od članova Fire in Caira.

I za kraj, kakvi su planovi za budućnost? Gdje vas još možemo uhvatiti ove godine? Imate li neke potvrđene datume nastupa?

Ovako iz glave, trenutno imamo dogovorene svirke u lipnju na Silbi (vibra fest) gdje će nastupiti Fire in Cairo u malo okrnjenom izdanju. U srpnju je Demofest i još jedna svirka u Šibeniku. U planu su i svirke u Novom Sadu i Beogradu negdje najesen, tako da mislim da je ovo djelomično odgovorilo na pitanje. Planiramo glazbu pokazati i van Zagreba /Hrvatske te ljudima koji nas slušaju davati novi materijal te nadati se najboljem!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE