Sinoć je zagrebački klub AKC Medika ugostio psihodelične izraelce Ouzo Bazooka i čakovački Zagušljivi Dim.

Pola sata prije ponoći, čakovačka trojka pod imenom Zagušljivi Dim započela je sa svojom ritualno mantričkom svirkom koja je brzo privukla sve okupljene u dvorištu Medike. Početak kreće uz njihov karakteristični intro Ajahea da bi nakon njega krenula luda psihodelična vožnja koja nije prestajala sljedećih 50 minuta. Teški i repetativni psihodelični noise koji vas neodoljivo poziva da mu se prepustite “razbija” se nerijetko efektnim dionicama na klavijaturama što cijeli nastup spomenute trojke vodi u još kompleksnije i pshodeličnije dimenzije, a bubnjarski skillovi Nikole Švende u šamansko-mantričnom ritmu dovode vas do hiptnotičkog stanja, što je publika sinoć i prepoznala. Tražio se i bis nakon njihove svirke, ali bilo je vrijeme da improviziranu pozornicu preuzmu izraelske psihodelične snage.

Foto: Jahvo Joža / Subsite.hr

Iz Tel Aviva, Medika je ugostila pod organizacijom Red Rocket Styla, bliskoistočne psihodeličare koji su ionako već usijanu atmosferu doveli do još psihodeličnijih dimenzija. Bend službeno postoji od 2014. godine kada izdaju i svoji debi album, a u siječnju ove godine bend izdaje i treći studijski album Songs from 1001 Nights, album koji se savršeno uklapa u tu njihovu middle-east atmosferu. Tako smo sinoć imali prilike čuti i neke od pjesama sa spomenutog albuma (1001 Nights, Sheharazdes Dance) i publika je s oduševljenjem prihvatila gotovo svaku odsviranu pjesmu. Za razliku od Zagušljivog Dima, čija glazba i pjesme traju gotovo deset minuta i polako vas uvode u svoju šamansku atmosferu te to onda traje i traje, glazba psihodeličnih Izraelaca je puno više catchy u tom smislu. Već prvi riff neke pjesme vas ulovi i prepuštate mu se sljedećih 3-4 minute koliko im uglavnom traju pjesme. Pjesme im zapravo podsjećaju na neki psihodelični mix The Black Keysa u svojim komercijalno najprepoznatljivim izdanjima te psych-rock surfera Allah Las čije neodoljive kratke pjesme vam ostaju danima u glavi, čak i nakon što ih prvi puta čujete. Ouzo Bazooka ima recept s uspješnom formulom. “Keči” psihodelični riffovi te iznenađujuće razumljiv vokal s vremenom se utapaju u snažnu eksploziju psihodelične buke i publika se s oduševljenjem priklanjala svakoj novoj pjesmi. Zato smo ih i natjerali na bis, te su nas za kraj nas opet sve rasturili sa odličnom obradom T.Rexa “Children of the Revolution” koja je trajala gotovo 6-7 minuta i bio je to idealan završetak psihodelične i posebne večeri u klubu Medika.

Vrijedi spomenuti i jednu od članica izraelskog benda koja kroz cijeli koncert pleše svoju verziju trbušnog plesa, i zapravo dođe kao neka psihodelična verzija legendarnog plesača Bez-a (Happy Mondays), a i priziva se duh švedskih kultnih psych-afro rockera Goat u kojem isto članice benda uz pjevanje i neprestano plešu i dodatno dižu atmosferu. Upravo to je i činila i lijepa Azijatkinja, čiji intenzivan ples se pretapao s psihodeličnim kolažima koje bend stvara.

Foto: Jahvo Joža / Subsite.hr

Publika koja je brojala okvirno oko pedesetak okupljenih imala je tako priliku čuti dvije posve različite psihodelične poslastice, jednu iz Čakovca, a drugu iz dalekog Tel Aviva, no glazba se opet pokazala moćnom energijom da razbije sve geografske udaljenosti (što na neki način sugerira i samo ime benda, Ouzo je ime bliskoistočnog alkohola, a Bazooka su zapadnjačke žvakaće gume), te da svi okupljeni otpuste nakupljeni stres uz ritualne i bliskoistočne psihodelije.

Video: Jahvo Joža /Subsite.hr

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE