U četvrtak, 17. svibnja, europski world music sastav Barcelona Gipsy balKan Orchestra ili skraćeno BGKO održao je koncert u Tvornici kulture u sklopu najnovije Balkanske turneje kojom promoviraju ovogodišnji album “Avo Kanto”.

Jednom od najutjecajnijih predstavnika nove world music scene čiju postavu čini internacionalno društvo glazbenika iz Srbije, Italije, Francuske, Katalonije, Grčke i Ukrajine, ovo je bio treći posjet Zagrebu te prvi Tvornici kulture. Sandra Sangiao kao glavni vokal, Mattia Schirosa na harmonici, Julien Chanal na gitari, kontrabasist Ivan Kovačević, perkusionist Stelios Togias, Oleksndr Sora koji je zadužen za violinu i Dani Carbonelli na klarinetu još su jednom na jučerašnjem koncertu pokazali svu posebnost svog glazbenog izričaja u kojem ima pomalo svega: tradicionalne Ashkenazi židovske glazbe, jazza, romske glazbe i tradicionalnih glazbenih stilova raznih regija Balkana i istočne Europe.

Održavši obećanje sa zadnjeg susreta kada su rekli kako će se vratiti prvom prilikom, na scenu su stupili s malim zakašnjenjem u 21:30. Pjesme s najnovijeg albuma Avo Kanto sačinjavale su dobar dio setliste, a tijekom nešto manje od dva sata imali smo prilike čuti Makedonsko devojčeKoje li je doba noći, CiganockaLule Lule, Djelem djelem i Od Ebra do Dunava. Sam bend je na sceni izgledao i zvučao puno kompaktnije i samouvjerenije nego zadnji put kad smo ih imali priliku ugostiti, uvelike zahvaljujući činjenici kako im je ovo već u više-manje istom sastavu treći album te kako sada već imaju pregršt ”utakmica u nogama”.

Zagrebačka publika koja po navici kasni na zakazane početke koncerata ovaj put je bila i više nego na visini zadatka pa je već od prvih taktova BGKO-a Tvornica bila puna. Ipak, svatko je imao dovoljno mjesta za ples i potpuno uživanje u razigranoj muzikalnosti ovog benda, a negdje sredinom koncerta na parteru je krenuo pravi tulum. Činilo se kako ni sami članovi sastava nisu očekivali takav prijem, što su potvrdila i njihova lica tijekom svakog gromoglasnog aplauza.

Sandre Sangiao, i Oleksndr Sora koji jedini od članova benda nije imao pauzu tijekom cijelog seta, i tihi Stelios Togias koji je davao bazu svemu onome što je laičko uho jučer čulo, no glavna zvijezda večeri bio je Ivan Kovačević, čovjek u odijelu iza kontrabasa, kojem je publika aplaudirala na svaki mali izlazak iz sjene. Vjerovatno je upravo on i glavni krivac što je Zagreb dobio poseban poklon za vrhunsku atmosferu po kojoj nas pamte. Nakon jednog od glasnijih poziva na bis u Tvornici, momci i Sandra premijerno su izveli Uzalud vam trud svirači na sveopće oduševljenje svih prisutnih. Publika ju je jednim glasom otpjevala pa se čini kako pjevačici Barcelona Gipsy balKan Orchestre šalabahter s kojim je izvela ovu stvar uistinu nije ni trebao.

Bend se nakon završetka dugo družio s fanovima ispred Tvornice kulture, a nas još jednom kupio pristupačnošću i srdačnošću koje donose na pozornicu, ali i van nje.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE