Bihaćka grupa Jall Aux Yeux objavila je debitantski album “Salutations du Fond du Monde”.

Povodom izlaska albuma “Salutations du fond du mond” benda Jall Aux Jeux poklanja se album koji će na BandCampu biti na FREE DOWNLOADU dva dana. Album je objavila Juda Records.


Album je sniman u dvije sesije. Prvo dio (pjesme La Peste, Ici ou la, Je men lave les mains, Ce qui me manque i La sérénade) je snimljen u Mostaru u prosincu 2016. (studio Pavarotti – snimatelj: Saša Karabatak, tehničar: Sead Zaklan). Drugi dio je snimljen u Bihaću u studiju Amadeus, studeni/prosinac 2017. (snimatelj i

tehničar i prijatelj benda Nemdžad Alić). Na albumu se nalazi deset pjesama koje su izabrane između dvadesetak koje se nalaze u repertoaru benda. Dvije godine djelovanja benda autorski su bile dosta plodne tako da je spremno dosta materijala i za sljedeći album. Album je zamišljen kao neka vrsta razglednice iz Bosne i Hercegovine. Prijevod naziva albuma je Pozdravi s kraja svijeta, naziv koji često odražava naš doživljaj prostora u kojem se nalazimo.

Album je glazbeni amalgam utjecaja svih članova benda, od rocka, punka, folka, popa, funka itd. Kako su pjesme na francuskom jeziku tako se i tematika pjesama, djelomično i nesvjesno, naslanja na francusku povijest, kulturu i civilizaciju mada se tu može pronaći i univerzalnih tema.

Sedam pjesama je napisao Jure Petrović, gitarist benda, dvije su od Verlainea i jedna od Sandre Jayat, partnerice Djanga Reinhardta. Ideja za prvi singl, La peste (Kuga) je došla od istoimenog romana Alberta Camusa. Pjesma se referira na zadnji dio romana kad kuga napušta grad Oran, kad preživjeli izlaze na ulice da bi slavili novi život. Na kraju je ipak upozorenje da bacil kuge nikad ne spava i da će jednog dana opet poslati svoje štakore u neki drugi, sretni grad. Dublje i šire, „Kuga“ je prikaz stanja unutar bilo kojeg totalitarizma i ekstremnih situacija, koje na površinu izvlače ono najdublje u ljudima, i koje su zapravo najveći moralni izazov pitanjima ljudskosti. U pjesmi Je men lave les mains se preko poznate Pilatove rečenice „perem ruke od krvi ovog čovjeka“ postavlja pitanje čovjekove odgovornosti jer smo svi manje ili više Poncije Pilat. Klimamo glavom i još se nadamo da ćemo zadržati čiste ruke.

Na albumu se nalaze i dvije suradnje: prva s Almom Abdagić (Ici ou la) i druga s Ivanom Katićem – Johnom iz sinjske grupe M.O.R.T. (Je te cherche – Tražim te). Treba napomenuti i gostovanje Mehmeda Hadžisadikovića – Mehe na violini (La chanson ivre).

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE