INmusic festival je dužan reagirati na priopćenje Hrvatskog telekoma poslanog medijima 08. svibnja 2018. prije svega zbog iskazane namjere nepoštivanja temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske od strane Hrvatskog telekoma.

Prenosimo službenu objavu festivala za medije:

Uz pokušaj “gašenja vatre” odgađajući svoju namjeru za postavljenjem trajne bazne stanice i neutemeljenom tvrdnjom da HT kroz dubiozne aktivnosti “podržava” INmusic festival, u priopćenju HT-a iskazana je zabrinjavajuća tvrdnja iz koje se jedino može razumjeti da HT ne namjerava poštovati Ustav Republike Hrvatske.

Hrvatski telekom tvrdi: “Ove godine točno na istom mjestu, kao i prethodne dvije godine, postavlja se privremena bazna stanica koja ničime ne ugrožava komunikacijske puteve niti sigurnost posjetitelja. Sve će u komunikacijskom i lokacijskom smislu biti kao i prijašnjih godina i u dogovoru s Gradom Zagrebom.

Dakle, Hrvatski telekom kategorički tvrdi da će ove godine, za vrijeme festivala, u prostoru koji je rezervirao i koristi isključivo INmusic festival, odnosno posljedično i snosi svu odgovornost za sve aspekte realizacije festivala, postavljanjem privremene bazne stanice festivalskoj publici svoj proizvod/uslugu ponuditi pod privilegiranim uvjetima u odnosu na svoje konkurente bez suglasnosti festivala.

U temeljnim odredbama Ustava Republike Hrvatske čl 3. stoji: “Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.”

Organizacijski tim INmusic festivala zanima, namjerava li HT poštovati vrijednosti slobode i jednakosti zapisane u Ustavu RH, tj. hoće li HT poštovati slobodu festivala da uređuje i organizira festival kako sam želi sa sadržajima koje sam želi na festivalu koje će postaviti sukladno svojoj želji i pozitivnim propisima? Namjerava li HT poštovati temeljnu ustavnu vrijednost jednakosti u Republici Hrvatskoj ili HT misli da je jednakiji od drugih pravnih subjekata u RH? INmusic je dosada razgovarao sa stotinama tvrtki u Hrvatskoj i niti jednoj do sada nije palo na pamet da svoj proizvod ili uslugu nude publici festivala u prostoru festivala bez dogovora s organizatorom festivala. Nije nam jasno kako netko misli bez suglasnosti organizatora i vlasnika festivala nuditi svoj proizvod/uslugu publici festivala u prostoru festivala, a da pritom grubo ne naruši temeljnu ustavnu vrijednost nepovredivosti vlasništva?

Pored ovih temeljnih pitanja Hrvatski telekom je u poslanom priopćenju ponovno iznio neistinu da je njihova privremena bazna satnica bila postavljena na istoj festivalskoj lokaciji dvije godine za redom, iako je realnost da je ista bila postavljena u prostoru festivala jedino 2017. godine i to uz pisanu suglasnost organizatora. Privremena bazna stanica HT-a 2016. godine bila je postavljena preko puta Otoka hrvatske mladeži uz Malo jezero, odnosno van prostora festivala, zajedno s baznim stanicama drugih telekomunikacijskih operatera koji se već godinama postavljaju na istoj lokaciji, stoga ne vidimo nikakvog razloga da i ove godine i HT-ova bazna stanica ne bude postavljena na isto mjesto gdje je bila postavljena i 2016. godine. HT-u za tu lokaciju ne treba suglasnost INmusic festivala, koju očito za prostor festivala ne namjeravaju niti tražiti od festivala, no još važnije je da će HT time djelovati u okvirima Ustava RH.

INmusic festival putem javnosti moli HT da poštuje Ustav Republike Hrvatske i ustavna prava festivala, da prestane “podržavati” festival na ovakav način te da festival i njegovu realizaciju ostave na miru kako bismo festival i dalje gradili sve boljim i sve uspješnijim na dobrobit cijele zajednice. Vjerujemo da će Grad Zagreb voditi brigu o javnom interesu te da će eventualnim infrastrukturnim intervencijama olakšavati održavanje festivala kao što je to činio i do sada, kako bi se INmusic festival mogao nastaviti razvijati, rasti i održavati u Zagrebu i u budućnosti.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE