Zovi čovika, Pasta Italiana, Ne može…pjesme su to i spotovi o kojima u posljednje vrijeme prilično slušamo i gledamo reakcije, mahom pozitivne, a sve su proizašle iz radione splitskog repera Vojka V.

Vojko V, inače član kolektiva Dječaci i Kiša metaka, nedavno je lansirao samostalni album jednostavnog naziva ‘Vojko’, a već je u tjedan dana prikupio odlične reakcije od publike. Uz još neke nastupe, priprema koncert i na ovogodišnjem open-air festivalu Zagreb Beer Festu koji se održava od 17. do 20. svibnja na Trgu Francuske Republike. Tim povodom odlučili smo ga uhvatiti među svim trenutnim obvezama te mu uputiti nekoliko brzih pitanja.

Pozdrav Vojko i prije svega hvala na odvojenom vremenu! Koliko dugo vremena si radio na novom albumu?

Nakon izlaska albuma „Firma“ (2015.) uzeo sam nekih pola godine kreativne pauze, sređivao sam svoj studio. Na albumu sam radio polako, negdje otprilike dvije godine. Materijala je bilo puno, ali sam odlučio srezati sve i izabrati samo najbolje, jasno mi je da nitko nema vremena za slušanje promašaja.

Odakle inspiracija za 7/8 (Zovi čovika) i 3/4 (Ne može)?

Za ¾ i nije potrebna neka posebna inspiracija, danas svatko i njihova mama repa u tripletima. Šta se tiče 7/8: kad smo putovali s Dječacima u kombiju, naši instrumentalisti su često puštali prog-metal i sve te matematičke akrobacije s ritmom su mi eventualno ušlo u uho i palo mi je napamet zašto ne bih isprobao takvo nešto u rap izdanju.

Sva tri najavna singla naišla su na velik i pozitivan feedback publike, jesu li tvoja očekivanja bila takva?

Za Pastu sam bio siguran da će dobro proći, a za druga dva nisam. Pozitivno sam iznenađen.

Možemo li očekivati još neke eksperimente?

Ne, vraćam se boom bapu 100%.

Postoje li već neke ideje, zamisli ili čak okvirni datumi za ‘Dvojko’ i ‘Trojko’?

Imam masu neiskorištenih bitova, problem je složiti dobru stvar iz toga. Ne planiram žuriti sa „Dvojkom“, vidim da album kao format u današnjoj situaciji nema smisla, tako da imam u planu održavati cijelu priču odsada pa nadalje sa dobrim singlovima/spotovima, a album kad izađe izađe.

Sličnu situaciju kao s tvojim najavnim singlovima imali smo uoči Krešinog albuma, gdje je dio publike ipak nakon izlaska cijelog projekta izrazio negodovanje, što misliš, zašto kod publike dolazi do podjela mišljenja, pogotovo kada artist malo iskoči iz okvira svog dotadašnjeg rada?

Publika je razmažena. U inboxu dobivam savjete od likova od 14 godina u kojem smjeru bi mi karijera trebala ići. Dobivam primjedbe od tipova koji nemaju ni prve brkove kako mi ovaj i onaj lajn nije tvrd i gangsta. Sjećam se da od 2005-e za svaki novi album koji bi izbacili su izletali komentari kako je prošli album puno bolji i kako smo se konačno prodali. Shvaćam da bilo tko ko radi muziku mora biti spreman na sve vrste komentara, ali i znam da je dobar dio tih komentara od ekipe šta nema blage veze o ničemu, pa se ne zamaram i rijetko odgovaram.

Ove godine među brojnim imenima i tvoje je na Zagreb Beer Festu, što očekujes od tog eventa i što mi možemo očekivati od Vojka V?

Ja i DJ VRH radimo dernek. Repam solo stvari sa albuma „Vojko“ i sa „Kuja i Lasera“, repam solo stvari sa Dječaka, versove sa Kiše Metaka. DJ VRH vrti i priča na vocoder, ja repam i sviram synth i Nintendo Wii kontrolere koje sam spojio na Ableton na laptopu.

Gdje te se može vidjeti s nastupima u skorije vrijeme, solo i/ili s Dječacima?

Vojko solo:

19.5 Zagreb Beer Fest

22.6 Fibra fest split

27.7 Grafiti na gradele festival

Dječaci:

25.5 Sea Star Umag

26.5 Nova gradiška

9.6 School fest zagreb

19.7 Banja luka

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE