Bliži nam se 13. INmusic festival.

13. INmusic festival organizirao je INmusic breakthrough 2018., natječaj prema kojem će pobjednik zasvirati na ovogodišnjem izdanju uz bogata imena kao što su Queens of the Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Interpol, St. Vincent, Alice in Chains, The Kills, Portugal. The Man, Bombino imnogi drugi.

Natječaj je koncipiran tako da pet glazbenih portala, koji su partneri festivala i njihovi urednici odaberu po pet hrvatskih i pet slovenskih izvođača prema vlastitom izboru uz kratko obrazloženje. Nakon toga će INmusic na svojim kanalima omogućiti glasovanje za izvođače s najviše glasova i najboljim rezultatom po svim selekcijama redakcija glazbenih portala.

Izbor uistinu nije bio lagan, prijavili su se brojni kvalitetni bendovi čije vrijeme tek dolazi, a i poneki čije se djelovanje već poznaje. U narednom tekstu abecednim redom slijede bendovi s kratkim pojašnjenjem odluke i opisom benda.

————————————————————————————————————————–

HRVATSKI IZVOĐAČI

Ischariotzcky

Iako često nisam oduševljen kada čujem da hrvatski sastav ima englesko ime i pjeva pjesme na engleskom, Ischariotzcky je pravo iznenađenje na domaćoj sceni. Počevši od fantastičnih aranžmana u svojim pjesmama do zaista prekrasnih melodija i svjetskog zvuka, oni su nešto što donosi istinsko osvježenje i iznenađenje među onim videima koji nemaju na YouTubeu ni 10 000 pregleda, a vrijede ih milijune. Bilo bi zanimljivo kada bi ovaj sastav stao na pozornicu INmusica ove godine. Festival je to koji bi im nevjerojatno pasao, a i publika po zvuku ne bi ni skužila da su iz Hrvatske, osim onih koji unaprijed poznaju njihov rad.

LES

Tvrtko Hopek, poznatiji kao LES, svestrani je glazbenik i kantautor koji je na sceni već duže vrijeme. Iza sebe ima brojne skladbe, glazbu za filmove i kazališne predstave, kao i album ‘Daj mi jače’ iz 2007. godine. LES je naš definitivni odabir za veliki festival kao što je INmusic. Prekrasni aranžmani, melodičan pop-rock popraćen lijepim stihovima i vokalom koji ponekad vuče paralelu između Urbana i Dečaka (tekstovima također), kao i ne tako uobičajen zvuk koji sigurno plovi između mainstreama i alternative bio bi odličan dodatak atmosferi Jaruna.

Mary May

Još jedan dobar primjer na današnjoj sceni kako svjetski odraditi stvar na engleskom. Mary May mogla bi ići stopama Lovely Quinces, a njezini melankolično – akustični tonovi su jednostavno zarazni na prvu. Zaslužuje nastup na INmusicu iako možda ne na glavnoj bini, ali neka intimnija atmosfera bila bi idealna. Mogu ju zamisliti na nekom izdanju svjetskih festivala poput Burning Mana ili na uvodnoj špici True Detective-a. Vrijedno pozornosti u svakom slučaju.

Orvel

S vremenom se grupa Orvel sasvim uspješno infiltrirala među širu publiku i predstavila svoj indie pop rock zvuk. Njihov debitantski album ‘Dani’ objavljen 2015. godine naišao je na odobrenje publike i struke, održavali su se brojni koncerti posvuda, a valja napomenuti kako i nove pjesme koje najavljuju drugi album ‘DIV’ svojom autentičnošću i melodijama pokazuju zašto je Orvel jedan od naših izbora za ovogodišnji INmusic. Tim više što na novijim pjesmama kombiniraju synth-pop i elektroniku s rock prizvukom, što im daje određenu širinu i prostora za neka nova, zasigurno uspješna eksperimentiranja. Čuti nove pjesme Orvelovaca na pozornici jarunskog Otoka nikako nije stvar za propustiti.

Rens Argoa

Ovaj koprivnički tročlani sastav poduže vrijeme plijeni našu pažnju, kao i publike koja ih doživi na svirkama. Pjesme im se baziraju na bogatim aranžmanima sačinjenim od nerijetko dugačkih instrumentalnih dijelova koji bi se, iako žanrovski znaju varirati te je postalo skoro pa bedasto etiketirati žanrove kod današnjih sastava, smjestili pod verzije math rocka i psihodelije. Uistinu zanimljive skladbe popraćene novim albumom ‘Luciferin’  objavljenim krajem prošle godine bit će iznimno dobro i korisno za poslušati na stageu INmusica, mogli biste doživjeti nešto svjetsko, a naše.

———————————————————————————————————————————–

SLOVENSKI IZVOĐAČI

Jarc Gregorin Trio

Ljubljanski blueseri Jarc Gregorin Trio sviraju od 2016. godine i u svojim pjesmama miješaju razna obilježja blues glazbe, pa će vas u trenutku podsjetiti na Laneganov „Scraps at Midnight“ ili na neke europske progresivne blues sastave. Uglavnom sporiji tempo očigledno im odgovara, no upravo zato što su više bend u kojega se treba udubiti i više mu posvetiti pažnje, mogli bi značajno proširiti bazu fanova ukoliko zasviraju na INmusicu.

Kalaia

Kalaia je vrlo zanimljiv bend kojega svakako valja provjeriti uživo. Sviraju od 2009. godine u klasičnoj rock postavi od dvije gitare, basa, bubnja i vokala, a u svom repertoaru kombiniraju elemente metala i laganije, nježnije melodije.  Album ”Psiholom“ iz 2015. godine i vjerojatno neke novije pjesme mogle bi publiku ispred velike pozornice INmusica pošteno zagrijati.

Martin Ramoveš Band

Odličan spoj rocka, bluesa i zanimljivih tekstova. Nešto u stilu Roryja Gallaghera u kombinaciji s klavijaturama ala The Doors  i još puno toga. Jednostavno ime, sve nekako jednostavno, a opet tako složeno. Vrlo usviran i upečatljiv band koji, s obzirom da se u nadolazeće doba sintova i beatova bave gitarama, usnim harmonikama i orguljama, razbija monotoniju i unosi komadić unikatnosti.

Počeni Škafi

Vrlo simpatična glazbena skupina koju krase zvukovi swinga i dašak ulične svirke. Na prvu ulazi u uho zahvaljujući nježnom šansonjerskom štihu, a ugodan ženski vokal i atmosfera jazza samo još više doprinose kompletnom dojmu. Nešto što je zaista vrijedno pažnje i slušanja.

SoulGreg Artist & BigLights Band

SoulGreg Artist & BigLights Band sastav je koji broji poveliki broj glazbenika, što rezultira sjajnim i bogatim aranžmanima u jazz / soul / funk stilu popunjen gitarskim solažama u maniri Jimi Hendrixa. Velika pozornica im je, vjerujem, potrebna prvenstveno iz razloga što ih je puno, a i iz razloga što se radi o glazbi koja može pokrenuti mase. Kako je INmusic poznat i po svojoj brizi na teritoriju world music-a, ovako nešto bi fino sjelo u lineup festivala.

 

Puno sreće svim navedenim i ostalim prijavljenim izvođačima želi uredništvo portala!

Podsjetimo, INmusic festival #13 održat će se na dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih otoka od 25. do 27. lipnja 2018. godine. Fizičke ulaznice za INmusic festival #13 po cijeni od 449 kuna moguće je uplatiti u poslovnicama OTP banke diljem Hrvatske i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb). Trodnevne ulaznice za INmusic festival #13 dostupne su i putem službenog festivalskog webshopa po cijeni od 449 kuna (+troškovi transakcije), kao i sedmodnevne kamperske ulaznice po cijeni od 250 kuna (+troškovi transakcije).

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE