Nakon više od 9 godina čekanja, Satyricon se vratio u Zagreb u odličnoj formi i s jako dobrim albumom.

Satyricon je norveški black metal band, koji sada već ima kultni status unutar black metal zajednice, a isto tako i na čitavoj metal sceni. Osnovani daleke 1991. godine, jezgra banda od samih početaka pa sve do danas bili su vokalist Satyr i bubnjar Frost. Prva tri albuma ovih žestokih Norvežana bila su oličenje norveške black metal scene, no sa četvrtim studijskim izdanjem uvode male promijene u svome zvuku, ubacuju hard rock i heavy metal elemente. No i dalje svaki album koji su izdali imao je onaj klasičan Satyricon zvuk. Razlog za novi dolazak u Zagreb bila je nova velika europska turneja s kojom Satyricon promovira aktualan album Deep Calleth Upon Deep koji su izdali u desetom mjesecu 2017. godine.

Foto: Milan Domagoj Vukšić

Kao što je i bilo najavljeno, točno u 19:45 na pozornicu se penje grčki thrash metal band Suicidal Angels. Suicidal Angels se možda na prvu ne čini kao dobar izbor za otvaranje black metal večeri, no dečki iz Atene su pokazali svima suprotno i savršeno nabrijali publiku za glavne aktere ove hladne zagrebačke večeri. Suicidal Angels iza sebe imaju šest odličnih albuma, a na zagrebačkom koncertu promovirali su svoj najnoviji album Division of Blood. Večer su otvorili pjesmom Capital of War, a ugodno popunjena velika dvorana kluba Boogaloo odmah je postala poprište circle pitova. Suicidal Angels zvuče kao Slayer u mlađim danima što se očito svidjelo svima okupljenima. Osim predstavljanja aktualnog albuma, našli su se tu i hitovi ovih grčkih thrashera poput Eternally Suffer, Seed of Evil Moshing Crew. Vokalist Nick se u više navrata zahvaljivao na odličnoj atmosferi u klubu, a prije samog kraja nastupa najavio je najpoznatiju pjesmu Suicidal Angelsa Apokathilosis na kojoj je publika dala svu svoju energiju. Atenjani su se naklonili zagrebačkoj publici i raščistili pozornicu za moćni Satyricon.

Foto: Milan Domagoj Vukšić

S pet minuta kašnjenja Satyr, Frost i ostatak garde izlaze pred ugodno ispunjenu veliku dvoranu kluba Boogaloo i otvaraju ovu odličnu black metal feštu pjesmom Midnight Serpent s aktualnog albuma Deep Calleth Upon Deep. Odmah na početku treba pohvaliti zvuk u samome klubu, nakon više desetina koncerata s očajnim zvukom napokon je publika u Boogaloou dočekala i više nego dobar razglas. U publici se moglo vidjeti raznih generacija metalaca, od srednjoškolaca do onih malo starijih koji su vjerojatno imale priliku vidjeti Satyricon u njihovim najboljim godinama. Nakon odličnog otvaranja uslijedile su pjesme Our World, It Rumbles Tonight, Black Crow on a Tombstone na kojima je Sigurd Wongraven, u metal zajednici poznatiji kao Satyr, pokazao da i u svojim četrdesetim godinama i dalje ima onu surovu i snažnu snagu u svome glasu. Prvi dio koncerta zatvorili su glavnim singlom sa zadnjeg albuma, pjesmom Deep Calleth Upon Deep nakon koje je uslijedila vrlo kratka pauza i zamjena gitara.

Foto: Milan Domagoj Vukšić

Drugi dio koncerta bio je rezerviran za starije hitove Satyricona, bilo je tu pjesama s kultnih albuma kao što su The Age of Nero i Volcano. U ovome dijelu se još više uključila publika, pa je atmosfera u dvorani bila odlična. Na pjesmama Nocturnal Flare, The Wolfpack i Commando publika je zapjevala zajedno sa Satyrom. Prije izvođenja pjesme Fuel for Hatred, Satyr se zahvalio svima što su došli u tako velikom broju i na vrhunskoj atmosferi. Nakon još jedne kratke pauze krenuo je još jači i suroviji dio koncerta. Mogli smo čuti pjesme poput To Your Brethren in the Dark, Walk the Path of Sorrow i Mother North. Kako sam čitav koncert proveo na različitim lokacijama u dvorani, još jednom mogu potvrditi da je zvuk na svakom mjestu bio jako dobar, a sam stage izgledao prikladno za jedan black metal koncert. Za kraj regularnog dijela koncerta, Norvežani su nam ostavili pjesmu Transcedental Requiem of Slaves. Nakon kraćeg skandiranja i dozivanja banda natrag na pozornicu, Satyr i Frost su se zahvalili publici u Zagrebu i raspalili hot Now, Diabolical na kojoj je publika u dvorani jednostavno eksplodirala. Nakon još jednog velikog hita The Pentagram Burns došlo je vrijeme za zadnju i vrlo vjerovatno i najpoznatiju pjesmu Satyricona, K.I.N.G. na kojoj je puna dvorana oduševila Satyricon svojim pjevanjem i energijom. Na kraju koncerta bend se naklonio odličnoj publici i obećao povratak u neki od zagrebačkih klubova.

Iako nisam neki veliki fan black metal žanra, mogu reći kako je Satyricon sinoć u Boogaloou priredio vrlo dobar koncert s odličnom energijom i vrhunskim razglasom. Satyricon je odličan band koji i dalje izdaje dobre albume, a u Zagrebu očito ima veliki broj obožavatelja pa je logično zaključiti da će se ovi black metalci vratiti u neki od zagrebačkih klubova, samo da to čekanje ne potraje opet devet godina.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE