Jučer je u Velikom pogonu Tvornice Kulture nastupio jedan od najpoznatijih rock sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme. I nakon 36 godina postojanja su svojim žestokim ritmovima i britkim tekstovima osvojili brojnu publiku.

U najavi koncerta bend je izjavio kako će u posjetu Zagrebu još jednom razgaliti srca, razgibati tijela i nahraniti bukom svoje fanove te su se toga tijekom cijelog nastupa držali.

S malim kašnjenjem, nešto prije 22 h na pozornici se uz bubnjara Miloša Velimira i usnoharmonikaša Igora Djekea pojavio i legendardni Dušan Kojić – Koja. Od početka koncerta pa do kraja, uz povremene kratke pauze, nije se stajalo. Bilo je tu pravih hard rock, funk, psihodeličnih ritmova koji su probijali bubnjiće i uvodili publiku u svijet u kojem bas igra glavnu ulogu. Upravo je nevjerojatna iskorištenost tog instrumenta u Disciplini za koju je najviše zaslužan sam Koja ono što je i ovaj koncert razlikovalo od drugih. Promatranjem njegovog specifičnog stila sviranja shvaćate da si malo koji bend može priuštiti takav luksuz i imati tako jakog frontmena koji objedinjuje preostale instrumente i glasove.

Foto: Luka Antunac

Atmosfera je bila dobra od početka, a kako je koncert odmicao ona je postajala bolja, publika se budila i rasplesavala iz pjesme u pjesmu sve više. Kako to obično biva na koncertima ovako velikih i dugovječnih regionalnih bendova osamdeset posto publike je činila starija ekipa koja je odrastala uz Disciplinu koja je još jednom pokazala mlađim generacijama kako se dobro zabavlja na svirkama.

Foto: Luka Antunac

Nastup je bio živ i pozitivan, trajao je dva sata s dva bisa, a do posebnog izražaja su u više navrata došli bubnjevi, koji su na studijskim snimkama ipak nešto slabiji. Ozvučenje je bilo dovoljno dobro da vjerni fanovi, gdje god sinoć stajali, mogu u potpunosti uživati u improvizacijskim intermezzima, nekoliko instrumentala te izmijenjenoj i produženoj verziji pjesme Ako ti je glasno. U ulozi gostiju na domaćem terenu su se sinoć našli Igor Pavlica na trubi i Srđan Gulić na udaraljkama te tako oživjeli zvuk Discipline s kraja osamdesetih.

Foto: Luka Antunac

Sa zadnjim studijskim albumom Opet Disciplina je nastavila prirodan slijed u kojima ne zvuče repetitivno, već svježe i originalno. Tvrdoglavo? Svakako. Uvijek su bili i ostali beskompromisni te u tome nekad više, nekad manje uspješni, no i nakon tri desetljeća postojanja ne odustaju od svoje esencije te im zbog toga treba skinuti kapu.

Foto: Luka Antunac

S izlaskom novog autorskog materijala na kojem bend trenutno radi ne sumnjam da će opet protresti zagrebačku publiku za koju se sa sigurnošću može reći da ne zaboravlja rock ‘n’ roll.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE