Svjetski poznati britanski teorijski fizičar Stephen Hawking, jedan od najsjajnijih umova modernog doba i veliki ljubitelj glazbe preminuo je u 76. godini u svome domu u Cambridgeu.

8. siječnja 1942. godine, u engleskom gradu Oxfordu rodio se Stephen William Hawking. Kada je navršio 21. godinu dijagnosticirana mu je neizlječiva bolest ALS te su mu doktori davali tek dvije godine života, no Hawking je na čuđenje svih liječnika doživio 76.  godinu. Studij fizike je završio na Sveučilištu Oxford, a svoju svjetski poznatu doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio je na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. godine postaje član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najznamenitijih i najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a potom postaje stalni profesor matematike i fizike na poznatoj Lucasovoj katedri Sveučilišta u Cambridgeu gdje su prije njega predavali jedni od najvećih umova ikada, poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Znanstvenu zajednicu je zadužio iznimno važnim radovima u područjima kozmologije, kvantne gravitacije, a posebice crnih rupa gdje je svojim radovima postao prvi znanstvenik koji je pretpostavio da crne rupe ispuštaju određeni oblik zračenja zbog kvantnomehaničkih fenomena u blizini horizonta crne rupe, samo zračenje je kasnije nazvano Hawkingovo zračenje. Osim svojih iznimnih doprinosa znanosti, Stephen Hawking je ostavio i neizbrisiv trag u popularnoj kulturi.

Njegov znameniti bestseler A Brief History of Time, kojim je postanak i sam kraj svemira pobliže objasnio onima manje vičnim u matematici i fizici, zauzeo je prvo mjesto na listi najprodavanijih bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

Stephen je jednom izjavio kako je ljubav prema klasičnoj i pop glazbi jedna od rijetkih stvari koji ga čine “normalnim”. 1994. godine u jednoj britanskoj reklami Stephen je izjavio: “Najveća dostignuća čovječanstva dogodila su se zbog komunikacije, a najgora zbog manjka iste – to ne mora biti tako.”, a ta je izjava oduševila legendarnog Davida Gilmoura koji je tu rečenicu iskoristio na pjesmi Keep Talking, koja je našla mjesto na albumu The Division Bell legendarnog britanskog banda Pink Floyd. U jednom intervjuu iz 2015. godine , na pitanje koja mu je najdraža pjesma ikada napisana odgovorio je Have I Told You Lately koju je napisao poznati britanski glazbenik Sir Rod Stewart. Osim popularne glazbe, Hawking je bio ljubitelj klasične glazbe, u više navrata je izjavio kako uživa u kompozicijama Wagnera Mozarta.

Stephen Hawking je kako u glazbi tako i u svijetu filma i serija ostavio ogroman i neizbrisiv trag. Hawking se pojavio u finalnoj epizodi šeste sezone Zvjezdanih Staza: Nova Generacija kao hologram u kultnoj sceni gdje on sam, Isaac Newton, Albert Einstein i Data igraju poker. Hawking pobjeđuje u partiji pokera, a Einstein je bio uvjeren kako je Stephen varao.

Njegove pojave u kultnoj američkoj animiranoj seriji The Simpsons postale su neizbrisiv trag same serije. Lik Stephena se pojavio četiri puta od kojih je najpoznatija epizoda u kojoj Stephen dolazi u Springfield kako bi upozorio mještane kako se njihova vizija utopije ne može ostvariti. Njegova pojava i njegov humor je jednostavno bio kao stvoren za seriju te je sam izjavio kako su Simpsoni “najbolja stvar na američkoj televiziji”.

Stephen Hawking, što se tiče moderne pop kulture, ostavio neizbrisiv trag svojim pojavama u megapopularnom američkom sitcomu The Big Bang Theory.  U toj seriji Stephen se pojavljivao više puta, možda najsmješnija scena je bila, kada je komentirao Sheldonov znanstveni rad o Higgsovom bozonu.

Osim u Simpsonima i Teoriji Velikog Praska, pojavljivao se i u animiranoj seriji Futurama i kratkom serijalu Masters of Science Fiction. O njegovom životu snimali su se filmovi i serije od koji su najpoznatiji film Teorija svega, gdje ga je savršeno portretirao oskarom nagrađeni glumac Eddie Redmayne i televizijska drama u kojoj ga je glumio slavni britanski glumac Benedict Cumberbatch. Osim znanosti i popularne kulture, Stephen Hawking će ostati upamćen po svojim izjavama o životu i borbi sa depresijom.

Od ovog legendarnog britanskog uma, danas se oprašta čitav svijet. Tako su se na twitter profilima dirljivim porukama oprostili poznati svjetski znanstvenici poput Neil deGrasse Tysona, Richarda Dawkinsa i mnogih drugih. Kako je bio veliki ljubitelj glazbe, od njega su se putem društvenih mreža oprostili i glazbenici poput Briana Maya, Petera Gabriela, Katy Perry Davida Gilmoura i bandovi Foo Figters, Simple Minds, In Flames, Pink Floyd i mnogi drugi poznati rock bandovi. Putem društvenih mreža od Hawkinga su se isto tako oprostili i glumačka postava The Big Bang Theorya, tvorci Simpsona i britanska premijerka Theresa May.A na sam dan Stephenove smrti, njegov voljeni svemir se odlučio malo poigrati, ujedinio je rođendan Alberta Einsteina i svjetski dan matematičke konsonante Pi.

Profesor Stephen Hawking će ostati za sva vremena zapamćen kao veliki znanstvenik i osoba koja je inspirirala mnoge diljem svijeta. Svojim pozitivnim stavom prema životu i divnim smislom za humor uvijek je tražio ono pozitivno u ljudima i svijetu u kojeme danas živimo, a svojim izjavama je sigurno pomogao mnogima koji su se borili ili sa depresijom ili teškim trenutcima u životu. Datum 14. ožujka 2018. godine zauvijek će ostati upamćen kada je jedna zemaljska zvijezda otišla u prostranstva beskonačnog svemira. Za sam kraj ostavio sam njegov citat iz 2015. godine, “Zapamtite, gledajte u zvijezde, a ne svoje noge.”

Profesor Stephen William Hawking, 1942.-2018.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE