Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. “Big Bopper” Richardson poginuli su 3. veljače 1959. u avionskoj nesreći koju je Don McLean opjevao stihovima “The day the music died”

Na današnji dan 1959. tri izvođača – Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. “The Big Bopper” Richardson, pridružila su se svom pilotu, Rogeru Petersonu, na letu za njihovu sljedeću destinaciju na turneji. No putnici nikada nisu uspjeli doći na svoje odredište. Vijest o nemilom događaju bacila je cijeli glazbeni svijet, ali i ostale, u crnilo. Tragediju je desetak godina kasnije opjevao i veliki Don McLean u pjesmi „American pie“ te je opisao kao “The day the music died“.

But February made me shiver, with every paper I’d deliver. Bad news on the doorstep, I couldn’t take one more step. I can’t remember if I cried when I read about his widowed bride, but something touched me deep inside The day the music died.“

O turneji i izvođačima

Buddy Holly bio je tada najveća zvijezda među njima. Poznat po hitovima “That’ll Be the Day” i “Peggy Sue“. Ritchie Valens bio je tek dječak od 17 godina, iznimno nadaren izvođač pun potencijala da ostvari veliku glazbenu karijeru. Pjesmom „Donna“, koju napisao tadašnjoj srednjoškolskoj ljubavi, gotovo je došao do vrha svih glazbenih ljestvica. Nažalost to je bila njegova prva i posljednja uspješnica. J.P. Richardson, poznatiji pod nazivom “The Big Bopper“, bio je tekstopisac i radio DJ iz Teksasa. Publiku je osvojio privlačnom melodijom “Chantilly Lace“.

Tri pjevača su pristala na suradnju i zajedno krenuli na turneju “The Winter Dance Party” koja je trebala pokriti čak 24 grada diljem srednjeg zapada SAD-a i to u samo 3 tjedna.

Dan nesreće

Nakon krcatog nastupa u Surf Ballroom-u glazbenici su sljedećeg jutra krenuli na aerodrom kako bi što prije stigli u Fargo gdje su trebali održati sljedeći nastup. Valja naglasiti da Valens i Richardson nisu trebali biti u zrakoplovu, ali su se ipak zamijenili s kolegama iz benda. Roger Peterson se dobrovoljno javio da ih preveze do željene destinacije. 21-godišnji pilot možda je bio mlad, ali je već imao četiri godine letačkog iskustva. Nažalost, kako su kasnije doznali, nije na vrijeme dobio informaciju o vremenskim uvjetima te je krenuo na ovo kobno putovanje koje će ih stajati života.

Nakon što se zrakoplov nije pojavio, Jerry Dwyer, vlasnik kompanije, krenuo je u potragu. Samo nekoliko milja od zračne luke čekao ga je jeziv prizor. Tijela Hollyja, Richardsona i Valensa su u nesreći bila izbačena iz zrakoplova te završila u žitnom polju, a Petersonovi ostaci ostali su zarobljeni u kokpitu.

Them good ol’ boys were drinking whiskey ‘n Rye. Singin’ this’ll be the day that I die, this’ll be the day that I die…“

Vijest o nesreći šokirala je cijeli glazbeni svijet, ali i sve ostale. No tu nije kraj cijeloj tragediji. Naime Hollijeva je trudna supruga, nakon vijesti o njegovoj smrti, od šoka izgubila dijete. Richardon je također iza sebe ostavio trudnu suprugu. I ostaje Valens, dječak koji se proslavio pjesmom koju je napisao srednjoškolskoj ljubavi, dječak koji je imao tek 17 godina, dječak pred kojim je stajala budućnost…

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE