Na današnji dan 1968. godine rođen je glazbenik, pjevač, pisac, producent, filmski kompozitor i osoba također prepoznatljiva kao pjevač/frontman grupe Faith No More, Michael Allan Patton.

Kako se Patton pokazao kao jedan od svestranijih i jako talentiranih pjevača u rock glazbi, nastavit ću pisati o njegovim bendovima, ali prije tog par zanimljivih saznanja o njemu samom.

Posjeduje najviši vokalni raspon od šest oktava (jedini u popularnoj glazbi) koji je obogatio raznim tehnikama pjevanja. Vrlo je povučen i uopće ne priča o svom privatnom životu, a kako kaže, slava iz 90-ih ga nije promijenila. Proučavajući razvojni put Pattona, saznala sam da je opsjednut Balkanom i glazbom s tog područja, a posebno su mu zanimljivi rumunjsko-moldavski, srpski, makedonski te kosovski melosi. Na jednom od albuma Faith No More postoji i pjesma čiji je naslov Priština.

Pored Faith No More, Patton je pjevao u grupama Mr. Bungle, Fantômas, Tomahawk, Lovage, The Dillinger Escape Plan i Peeping Tom.

Mr. Bungle

                                           

Sve je počelo kada je 16-godišnji Patton s prijateljima iz rodnog mjesta upečatljivog imena Eureka u Kaliforniji osnovao eksperimentalni bend Mr. Bungle. Osim pjesama i spotova koji otvoreno flertaju sa stvaralaštvom Davida Lyncha, bend je poznat i po dugogodišnjoj svađi s Red Hot Chili Peppersima koja je kulminirala njegovim micanjem s mnogih festivala od strane Anthonyja Kiedisa osobno. Mr. Bungle je trenutno jedini Pattonov bend koji više ne postoji.

Faith No More

                                           

Već kao 20-godišnjak, Patton je u Faith No Moreu zamjienio pjevača Chucka Mosleya, s kojim je bend iza sebe već imao dva albuma. Prvi hitovi s Pattonom bili su Epic Falling to Pieces, a tri godine kasnije čuvena obrada Easy donijela je bendu slavu. Nakon ukupno šest studijskih albuma, od čega četiri s Pattonom, sastav je prestao s djelovanjem, da bi 2009. godine ponovo počeo snimati. Na radost fanova, Faith No More je 2015. godine objavio novi album, prvi poslije punih 18 godina. Još jedna zanimljivost – u ranoj fazi razvoja benda, jedno kratko vrijeme njegov vokal je bila Courtney Love.

Fantômas

                                        Ubrzo pošto je Faith No More prestao postojati, Mike Patton je imao čak tri nova benda (kutak za enigmate: sva tri imaju „Tom“ u imenu), a prvi od njih je Fantômas. Ovaj eksperimentalni metal bend nije baš nešto što bi prosječan slušatelj sebi pustio uz jutarnju kavu, ali svakako zaslužuje pažnju. Ako ništa drugo, onda zbog činjenice da je za bubnjeve sjeo legendarni Dave Lombardo iz Slayera, gitaru je zasvirao frontmen Melvinsa Buzz Osborne, a bass Trevor Dunn, nekada također basist Mr. Bunglea, a danas član sljedećeg benda na popisu.

Tomahawk

                                       

Krajem 90-ih, Mike Patton je intenzivno razmjenjivao glazbu s nekadašnjim gitaristom kultnog alternativnog benda The Jesus Lizard, Duaneom Denisonom. Ovo druženje je rezultiralo formiranjem još jedne, mnogo slušljivije, a iznad svega, nadasve sjajne grupe – Tomahawk, u kojoj su im se pridružili bivši članovi još dva kultna benda, Helmeta i već spomenutih Melvinsa. U ovoj čuvenoj živoj izvedbi njihovog hita God Hates a Coward možete vidjeti na djelu svu Pattonovu karizmu i pozitivno ludilo.

Lovage

Lovage nastaje kao projekt na čelu s producentom Dan the Automatorom. Izdali su jedini album pod nazivom Music to Make Love to Your Old Lady By, gdje su Mike Patton i Jennifer Charles timski pokazali svoje vokalne sposobnosti.

Peeping Tom

Ovaj vrlo zanimljivi bend nastao 2000. godine nešto više je okrenut modernim hip-hop i RnB ritmovima, sa čestim beatbox podlogama koje uglavnom izvode čuveni beatboxer Rahzel i talentirana djevojka umjetničkog imena Butterscotch. Patton je jedini stalni član benda, a uz njega se smjenjuju mnoga zanimljiva imena glazbene industrije. Na do sada jedinom, self-titled albumu, gostovali su Norah JonesMassive AttackBebel GilbertoDub Trio i mnogi drugi.

Od ostalih projekata, najupečatljivija je Pattonova suradnja na više nivoa s čuvenim avangardnim kompozitorom i multiinstrumentalistom Johnom Zornom. Također je komponirao glazbu za četiri filma i posudio svoj glas mnogim video igrama.

Sretan ti 51. rođendan!

 

 

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE