Izdavač: Aquarius Records

Datum izdanja: listopad 2017.

Producent: Berko Muratović

Žanr: Indie pop, Pop-rock

Trajanje: 44:01

Broj pjesama: 11

 

Tri godine nakon prvijenca pod nazivom „Prihvaćam sve“, vesela petorka imena U pol’ 9 kod Sabe izdala je svoj novi album – „Stoj na glavi“.

Ako pratite domaću alternativnu glazbenu scenu, zacijelo niste mogli ne zapaziti ovu originalnu i kreativnu družinu. Od 2009. godine, kada su osnovani u stanu bivše basistice Sabe, bend s godinama dopire do sve šire publike i ostvaruje prilično dobar komercijalni uspjeh. Uspjeh je još i veći ako kažemo da su Sabe queer feministički bend koji progovara o temama o kojima bi mnogi u ovom, i dalje prilično konzervativnom društvu radije šutjeli.

Image may contain: 5 people, people smiling

Bend je s godinama mijenjao svoju postavu da bi se danas on sastojao od pet članova. Osim pjevačice Martine Zvonić, na klavijaturama se nalazi Ana Opalić, na basu Helena, na bubnjevima Zrinka te na gitari i saksofonu Marko Lucijan. Ono što bend nije mijenjao je, kako i sami naglašavaju, duhovit i melodiozan zvuk određen na raskršću indie popa i cabareta.

Da su Sabe dosljedne svom glazbenom izričaju potvrđuje i jedanaest pjesama novog albuma. Još jednom na originalan, duhovit i nadasve pozitivan  način pristupaju stvaranju pjesama, ali i glavnoj tematici novog albuma – ljubavi.

Nakon uvodne i opuštajuće „Pokaži mi“, „Ljetna pjesma“ pokazat će vam svo kreativno umijeće benda u stvaranju glazbe, ali i romantično razigranih stihova. Sljedeća, istoimena pjesma albuma, nagnat će vas da se zapitate što biste sve učinili za voljenu osobu. Osim ljubavi i opisa čudesnih djevojaka, Sabe riffovima prate pjesmu „Moram“ u kojoj progovaraju o stresu današnjeg užurbanog života. Potom slijedi i izvrsna „Starimo“, jedna od onih stvari s kojom se baš svatko može poistovjetiti. Nakon jednog od prvih singlova albuma – „U paralelnoj stvarnosti“ – nižu se „Dok sanjaš putovanja“ i „Ne razumijem“, još jedne koje oblikuju opušteniji i melankoličniji dio albuma. „Hvala ti ljubavi što me voliš“ na humorističan način prikazuje svađu para, a u kojoj će se prepoznati svi koji zajedno provode većinu vremena svoje svakodnevice. Album se potom zatvara obračunom u vlastitoj glavi, pjesmom potpuno drugačije tematike od ostalih – „Nepoznati ljudi“.

„Stoj na glavi“ jedan je od rijetkih albuma koji bez klišeja i okolišanja, na kreativan i duhovit način progovara o ljubavi, vezama i životu. Za razliku od drugih bendova, Sabe izlaze iz granica konvencionalnosti i s prepoznatljivom aktivističkom notom šalju poruke o ljubavi i toleranciji na sebi svojstven i originalan način. Upravo je to ono što ih čini jedinstvenima, a toliko nedostaje na domaćoj glazbenoj sceni.

  1. Pokaži mi
  2. Ljetna pjesma
  3. Stoj na glavi
  4. Čudesna
  5. Moram
  6. Starimo
  7. U paralelnoj stvarnosti
  8. Dok sanjaš putovanja
  9. Ne razumijem
  10. Hvala ti ljubavi što me voliš
  11. Nepoznati ljudi
90%
90%
  • 9.0
  • User Ratings (1 Votes)
    10
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE