Utorak, 12. prosinca bio je rezerviran za britanski streetpunk bend –  GBH. U zagrebački Vintage Industrial Bar sjatilo se mnoštvo starijih i mlađih punkera. Rijetko kada se ovoliko različitih generacija viđa na istom mjestu – neki su uz ovu glazbu odrastali, a neki će tek odrasti.

Foto: Karlo Krešimir Kaštelan

Bez pretjeranog ulaženja u polemike oko toga je li punk samo glazba ili je to i pokret, jučer u Vintageu otkrili smo da punk glazba još živi, i to živi punim plućima. Gotovo pun pogon Vintage Industrial Bara uživao je u hitovima ovog punk benda. GBH je odsvirao dobar presjek starih i novih pjesama, s naglaskom na nove pjesme s nedavno izašlog novog albuma – Momentum. Predgrupa nije niti bilo, a koncert je počeo kad je i najavljen: u 22:00. Obzirom da je usred tjedna, valja pohvaliti organizatora jer je sve počelo na vrijeme.

Iako punk nije izrazito tehnički težak za svirati treba pohvaliti kako GBH svira bez tehničkih grešaka. Unatoč godinama, bend se izrazito dobro drži i na pozornici imaju puno više energije nego pojedini mlađi bendovi. Naravno, ne smijemo izostaviti činjenicu kako sviraju već gotovo 40 godina što im ide u prilog jer su veoma uvježbani i usklađeni.

Foto: Karlo Krešimir Kaštelan

Ono što je mene oduševilo je energija i sposobnost da se ista prenese na publiku. Svaka osoba u Vintageu barem je malo zaplesala ili kimala glavom te se činilo da apsolutno svatko uživa. Publika je izrazito dobro reagirala na bend. Bilo je tu i penjanja na pozornicu, pjevanja zajedno s vokalom i stagediveanja. Valja spomenuti kako me iznenadila i veoma razveselila neka vrsta međugeneracijske solidarnosti. Od najmlađih pa do najstarijih, svi su zajedno uživali u koncertu, pazili jedni na druge i dobro se zabavljali. Bilo je tu tinejdžera, roditelja s malom djecom pa sve do pripadnika “treće dobi.” Svi su se međusobno družili i rušili stereotipe o razlikama među generacijama, kao i one o nasilnosti alternativaca.

GBH je neke mladosti obilježio, a neke će tek obilježiti. Sve u svemu, jedan izvrstan punk utorak.

Foto: Karlo Krešimir Kaštelan

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE