James Marshall Hendrix rođen je 27. studenog  1942. godine u Seattleu. Svijetu poznat kao Jimi Hendrix, ovaj ljevoruki gitaristički virtuoz, i možda najbolji svih vremena, iza sebe ima tešku životnu priču.

Burno djetinjstvo obilježeno roditeljskim nemarom , neprestanim selidbama i razdvajanjem od braće i sestara ostavilo je na njega trajne posljedice. Nerijetko se događalo da otac i majka nestanu na nekoliko dana pa bi Jimi bio prisiljen jesti i boraviti kod susjeda ili rodbine.  Svađe roditelja natjerale su ga da se povuče u sebe, zbog čega bi i na nastavi bio odsutan i teško motiviran. Srednju školu nikad nije završio, a u vojsku se prijavljuje sa svega 17 godina kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za vožnju ukradenog automobila. Očeva kolekcija jazz i blues ploča toliko je snažno djelovala na njega da je prije svoje prve gitare “svirao” metlu i ukulele s jednom žicom. U 15-oj godini života dobiva akustičnu gitaru nepoznate marke na kojoj uči prve akorde. Bila je to, kako će vrijeme pokazati, prekretnica u njegovom životu.

Jimi nije bio glazbeno pismen, ali je zbog istančanog sluha s nevjerojatnom lakoćom skidao blues, soul i jazz klasike. Radio je kao session gitarist s Ikeom i Tinom Turner, Samom Cookeom, Little Richardom i drugima. Suradnje ne bi dugo trajale jer je Jimi svirao zubima, iza leđa i ispod noge, što bi predstavljalo potencijalnu opasnost za status zvijezde benda. Kako mu Amerika nije pružila priliku da pokaže svoj talent, odlazi u London na nagovor Chasa Chandlera iz grupe Animals. Jedini uvjet je bio da ga upozna s Ericom Claptonom, gitaristom i pjevačem tadašnje grupe Cream.  Na prvoj svirci Creama kojoj je prisustvovao, Hendrix traži dopuštenje da se popne na pozornicu i odsvira nešto s bendom. Da se razumijemo, Clapton je u to vrijeme imao status božanstva i nitko nije ni pomišljao pitati ga takvu stvar. Nitko, osim Jimija. Uz dopuštenje benda uzima svoju bijelu Stratocaster gitaru i kreće svirati uvodni riff blues klasika Killing floor. Clapton je jednostavno bio izvan sebe, odložio je gitaru i bez riječi se povukao u backstage. Sam kaže kako do pojave Jimija nikad nije čuo takav zvuk gitare. Događaj je, naravno, odjeknuo čitavim Londonom. Svi su željeli čuti čovjeka koji je “pobijedio” Erica Claptona.

U kratkom periodu Hendrix okuplja bend, Mitcha Mitchella kao bubnjara i Noela Reddinga na bas gitari. Prvi nastup održali su u pariškoj Olympiji, a nedugo zatim objavljuju prvi singl Hey Joe. 6. mjesto top liste polako ga uvodi na velika vrata britanske scene. Nakon singla Purple Haze i 3. mjesta na ljestvici otvaraju mu se brojne prilike, od kojih je posebno zanimljivo gostovanje na Monterey Pop Festivalu. Jedan je to od najpoznatijih performansa u povijesti rock`n`rolla. Poput brojnih drugih glazbenika tog vremena, i Jimi je imao problema s drogom i alkoholom. Iako su mu supstance možda pomagale u kreaciji i imaginaciji, ostavljale su teške posljedice na svakodnevni život. Koncerte bi znao zaustavljati na pola sata kako bi naštimao gitaru, svađao se s publikom i imao bi stalne promjene raspoloženja. Krunu njegove karijere označio je nastup na Woodstocku, festivalu “ljubavi i mira”. Osim Hendrixa, na festivalu su nastupili velikani kao što su Jefferson Airplane, Joe Cocker, Alvin Lee, Carlos Santana i mnogi drugi. Voodoo Child, Foxy Lady, Purple Haze i izvedba američke himne Star Spangled Banner među poznatijim su komadima s festivala i stvari koje su Hendrixa uzdignule do zvijezda.

1970., u 27. godini života, Jimi Hendrix pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Londonu. Obdukcija je pokazala kako je riječ o gušenju u snu zbog prekomjerne doze antidepresiva. Svijet je izgubio velikana koji je u samo 3 godine snimio čitavu lektiru za nadolazeće gitariste i ljubitelje rocka.  Are You Experienced, Axis: Bold As Love, Electric Ladyland i Band Of Gypsies djela su nastala  u tom kratkom periodu. Možemo samo nagađati koliko je još pjesama bilo u Jimiju Hendrixu, koliko sjajnih live nastupa i albuma. Uzevši u obzir kontekst vremena i glazbe koja se u to vrijeme izvodila, usudio bih se reći kako je najbolji gitarist svih vremena. Svima koji žele znati više o ovoj temi preporučio bih knjigu Room Full Of Mirrors, zanimljivo štivo i dublji uvid u lik i djelo Jimija Hendrixa.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE