Bend Dog’s Beach najnovije je ime na hrvatskoj sceni koji se predstavio publici u lipnju 2016. godine s albumom prvijencom ”Honolulu”. U subotu (11.11.) nastupaju na festivalu Reflektor u Tvornici Kulture.

Dog’s Beach novo je ime na hrvatskoj sceni i ni malo ne sumnjamo da ste već čuli za ovu sjajnu ekipu. Zarazni, psihodelični, ljetni, surf zvukovi opisuju njihov album prvijenac ”Honolulu”’ koji je izašao u lipnju ove godine na službenoj Bandcamp stranici benda. Dog’s Beach osnovan je od članova umjetničkog Artu Ditu kolektiva za potrebe nastupa na Trash Will Smash izložbi. Do sada su nastupali u Vintage Industrial Baru, u Močvari, a mogli ste ih ljetos čuti i na GNG-u.

Povodom njihovog sutrašnjeg koncerta, u subotu (11.11.) na festivalu Reflektor u Tvornici Kulture, predstavljamo vam ove kreativce, umjetnike koji kako piše na službenom eventu festivala: ”laju, surfaju, psihodeliju sviraju i žive ljude tetoviraju!” 🙂

Pozdrav ekipa! Možete nam otkriti kako je bend nastao, tko je zapravo Dog’s Beach? Predstavite nam se!

Pozdrav od Dog’s Beacha 🙂 Pa mi smo započeli suradnju na jedan dosta uvrnuti način. Prošle godine na Trash Will Smash III. izložbi izveli smo performans u sklopu čitave te priče, gdje smo svirali po prvi puta zajedno, a da su se neki od nas jedva i poznavali. To je bilo dosta upečatljivo iskustvo jer unatoč tome što se većina nas bavila glazbom barem u jednom trenutku u životu, nikada nismo svirali prema takvom konceptu i u takvom ambijentu. Pa smo stoga odlučili nastaviti našu suradnju u tome smjeru i od tada svakodnevno radimo na razvijanju naše vizije glazbenog performansa.

Zarazni psihodelični ljetni surf zvukovi opisuju vaš album prvijenac ”Honolulu”, kojeg ste predstavili na službenoj Bandcamp stranici benda u lipnju ove godine. Na albumu se nalazi 6 pjesama, sve su na hrvatskom jeziku, a prvi singl ”Prazan hod” bio je savršena uvertira u sami album. Otkrijte nam kako je proteklo snimanje?

Zanimljivo je to što smo album snimali dva puta. Jednostavno se ne bojimo baciti sve u smeće i krenuti iz početka ako osjetimo da taj vibe koji smo uspjeli dobiti nije u potpunosti ono što možemo izvući u tom trenutku. Album smo sami snimili u dva dana i sljedeće jutro je već “Prazan hod” premijerno išao na Radio Studentu. Malo je to naporan tempo pa ćemo si slijedeći puta uzeti barem duplo više vremena :-).

Cover albuma i ilustracije za svaku pjesmu izradio vam je akademski umjetnik Čardak. Svaka ilustracija, omot, nadovezuje se na samu tematiku pojedine pjesme. Jeste li zadovoljni suradnjom? Koja vam je ilustracija favorit?

Kako je koncept bio u 6 dana izdati svaki dan po jednu pjesmu (miksanje, mastering i izrada omota za svaku pjesmu dnevno) tempo je bio dosta brz, a ograničeno vrijeme vas prisiljava da više radite i manje razbijate glavu zbog sitnica. Jako smo zadovoljni kako je likovni dio upotpunio priču albuma. Sa Čardakom već dugo vremena surađujemo i dobri smo prijatelji prije svega, a na posljednje dvije svirke u Vintage Industrial Baru i ŠouŠouŠou-u u Vinkovcima nam se pridružio i kao gitarista.

Likovna umjetnost zapravo je vrlo bitna u vašoj okolini i u bendu, to dokazuje i aktivnost u drugim umjetničkim projektima ”Trash Will Smash” i ”Artu Ditu” kolektivima. Što se krije iza ovih projekata?

Neki od nas su članovi drugih kolektiva što čini ovaj tim bogatiji za par nijansi i daje neki dodatni komad vizualne komunikacije s ljudima. Zato što određeni članovi žive od toga i zaista je teško izbjeći doticaj sa onim što radimo nastojimo samo ići još šire u spektar glazbenog i vizualnog.

Što Dog’s Beach sluša? Odakle crpite inspiraciju?

Dog’s Beach sluša sve ono od čega se moze naučiti nešto novo. Slušamo šumske stvari, plažu, uvrnute stvari, šezdesete, ali slušamo i što se događa oko nas jer jedino tako sve ovo može ići dalje i napredovati. U detalje nećemo ulaziti jer dobar rad je dobar rad, a kvaliteta se prepoznaje.

Imate li neki bend s kojim biste voljeli posebno nastupati?

Šumovi protiv valova!! Oni su hit, to je stvarno pravi šmek. Znaš šta, Mayalesi imaju isto to nešto, osjeti se neki vibe pozitivan i mislim da bi to bila dobra kombinacija. A najbolji partyji su nam uvijek bile svirke sa našim Svemirkom. Iako nam nikad nije bila zanimljiva klubska atmosfera, jer je previše ograničenja i ne vidimo se kao bend koji svira većinom na takvim pozornicama. Više bi voljeli svirati na čudnim lokacijama jer se tada tek sklanjaju ti obrasci očekivanja i doživljavanja u ustaljenim okvirima.

Kako zamišljate Dog’s Beach u budućnosti?

Dog’s Beach zamišljamo kao pustolovinu koja slušatelje i gledatelje vodi na jedno ludo putovanje kroz bajku prepričanu kroz zvuk i sliku. Radimo zadnjih mjesec dana na novom materijalu, a plan je složiti do kraja album koji ćemo onda moći sa užitkom predstaviti i izvoditi. Jer ako je nama dobar osjećaj izvoditi nešto pred publikom onda se ta energija i osjeti u zvuku. Teško je dobro balansirati između broja nastupa i vremena provedenog u studiju jer jedno bez drugog ne funkcionira dobro po pitanju kreativnog rada, jer ako stalno sviraš nemaš vremena radit na materijalu, a ako si zatvoren u studiju lako je otići previše duboko. Spotova će sigurno biti, ali za te stvari treba vremena i smatramo da se isplati čekati.

U subotu (11.11.) nastupate u Tvornici Kulture na festivalu Reflektor, što nam priređujete za vikend?

Baš smo sretni što ponovno sviramo u Zagrebu nakon ljeta. Kao i za svaku dosadašnju svirku u Zagrebu pripremamo vam nešto novo. Predstavit ćemo vam sažetak onoga na čemu smo radili u vremenu od naše prethodne svirke na domaćem terenu. Imamo promjene i u postavi benda, a ne samo novi materijal pa mislim da će to svakako biti zabavno iskustvo.

Dog’s Beach Bandcamp
Dog’s Beach FB

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE