Odmah na početku izreći ću konstataciju da bi sinoćnji koncert Forest Swordsa u Močvari konkurirao za možda najbolji koncert godine samo da je trajao još bar pola sata više.

Međutim, i bez obzira na to, liverpoolski producent i glazbeni genijalac Matthew Barnes, koji djeluje pod imenom Forest Swords, obogatio je Zagreb ponudivši mu jedan od najznačajnijih kulturno-glazbenih događaja u aktualnoj jesenskoj koncertnoj sezoni.

Već sa svojim EP-om iz 2010. „Dagger Paths“, Matthew je zaintrigirao i gotovo osvojio underground svijet elektronske glazbe, dospjevši na liste najznačajnijh i najboljih albuma te godine, bez obzira na kratkoću trajanja EP-a. Tri godine poslije, Matthew izdaje svoji debi album „Engravings“ i samo potvrđuje da je hype bio itekako opravdan i mišljenja sam da već danas taj album ima kultni status. Ove godine Forest Swords izdaje i drugi album „Compassion“ kojim uspješno nastavlja kreaciju mističnih elektronskih krajolika.

Upravo će pod okriljem novog albuma Forest Swords doći na svoje drugo gostovanje u Močvaru gdje ga je ovaj puta dočekao znatno veći broj okupljene publike, približno njih dvjestotinjak.
Matthew je izašao na pozornicu točno u 21:30 i započeo s nekim eksperimentalnim uigravanjem što se ubrzo pretvorilo u prepoznatljiv beat pjesme Irby Tremor s njegovog debi albuma.

foto: balkanrock.com/ Goran Novosel

Ubrzo mu se na pozornicu i pridružio basist James (?) i koncertni užitak je krenuo. Već sa sljedećom izvedbom pjesme Ljoss publika se lagano opustila i dopustila Matthewu da ju vodi kroz nepoznate predjele krajolika i svemira. Glazba Forest Swordsa sadrži u sebi toliko sitnih detalja kojima Matthew hrabro i pun primjetljive strasti barata čas za klavijaturama, pa malo igranjem po gitari, ubacivanjem raznih sampleova, te loopovi koji vam ne daju da mirno i ravnodušno stojite na mjestu. Sve navedeno dobiva na još snažnijem intenzitetu jer je popraćeno moćnim bas dionicama pridruženog mu kolege Jamesa. Bas kao da je pojačan do maksimuma što gotovo savršeno nadopunjuje cijelu izvebu i čini glazbu Forest Swordsa snažnom live atrakcijom.

foto: balkanrock.com / Goran Novosel

Dodatak atmosfere koju pruža elektronska virtuoznost Forest Swordsa obogaćena je i vizualnom projekcijom koja je bila prisutna tokom cijelog koncerta. „Nepovezane“ slike i video projekcije prirode ili životinja u krupnom planu idealno upotpunjuju na trenutke mračnu i hladnu glazbu koja kao da predstavlja surovu i bešćutnu svakodnevnicu, karaterističnu zapadnim civilizacijama, no kako se pjesma gradi i napreduje, Matthew unosi i jednu vrstu metafizičke ljepote i daje nam nadu, stvarajući magične slike prirode i krajolika kojima smo također okruženi, ali prečesto zaboravljamo na prisutnost iste.

Što se tiče setliste uspio sam još zamijetiti genijalni Thor’s Stone, The Weight of Gold, Friend, You Will Never Learn, Panic te The Highest Flood. Čini mi se da nije prošlo ni nepunih sat vremena svirke kada su se dečki zaputili prema backstageu, no publika ih je uspješno vratila na bis na kojem su izveli još jednu pjesmu i to je bilo to. Probali smo ih još jednom vratiti, željni da se magija bar još malo produži, no koncert je time i službeno bio gotov.

foto: balkanrock.com / Goran Novosel

Za kraj, mišljenja sam da glazba Forest Swordsa svoji puni sjaj (i tamu) dobiva upravo na live izvedbama kada osobno svjedočimo pomalo uvrnutom, ali također i mistično pozitivnom glazbenom talentu Matthew Barnesa.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE