Dani vina, prostor erdutskog vinograda, kasnoljetni zalazak sunca u predvečerje i koncert jednog od najboljih gitarista na ovim prostorima, a i šire, savršena su kombinacija za provesti subotnju večer.

Već samim dolaskom u Erdut, kao što to činim već zadnje tri godine, iznova me obuzela čarolija navedenog mjesta i svaki put kada dođem tamo osjećam se kao da sam došao kući s dalekog i vrlo udaljenog puta. Kući među ljude, vino, glazbu i odmaranje mozga od svakodnevnice i prometnog svijeta.

Foto: Marko Banić / Wine & Bike Tour Facebook

Svaki čovjek na planeti trebao bi imati pravo na ovakvo jedno mjesto, da se zaogrne mirom i pobjegne s vremena na vrijeme od svih misli koje ga svakog dana okupiraju i umaraju. Svaki čovjek bi trebao jednu takvu oazu okruženu grožđem i kvalitetnim glazbenicima, a kada je riječ o Vlatku Stefanovskom i njegovom triju – neupitna je savršena kombinacija svega navedenog. Počevši točno ‘kao švicarski sat’ u 20 h, Stefanovski Trio izlazi na pozornicu i ‘in medias res’ uvodi okupljenu publiku u sat i 45 minuta glazbene hipnoze. Uvodeći koncert s novijim stvarima poput Seir, s istoimenog albuma iz 2014. godine, Vlatko prelazi na kompliciranije ritmove makedonskog štiha i autohtonosti. Počevši s pjesmama u ritmovima od 7/8, vrlo lako prelazi na 9/8 i 11/8, da bi seriju od tih nekoliko pjesama završio u mjeri od 13/8, kada čovjek samo može gledat u izvođača i pitat se kako je moguće da sve to netko može imat u svojoj glavi. Neupitan je status Stefanovskog kao jednog od najboljih gitarista, usudio bi se reći, u Europi i šire. Još ako se uhvati ponekad prilika poslušati ga u tandemu s Miroslavom Tadićem, nakostriješenim dlakama na tijelu nema kraja. Čak i kada nema teksta u pjesmi, kada je riječ o ponekoj obradi narodnih makedonskih pjesama, gitara, bubanj i bas zamjenjuju liriku. Priča priče žicama i govori riječi gitarom. Odsviravši mali country medley, vraća se rokerskim stvarima iz vremena kultne jugoslavenske grupe Leb i Sol. Ne smije se izostaviti činjenica da je Stefanovski, kao što i sam za sebe tvrdi, uvijek ostao roker, neovisno o svim vrstama glazbe koje zna svirat i koje svira. Rock glazba ostala je u njemu još od samih početaka glazbene karijere, što se i vidi u njegovom trzalačkom načinu sviranja gitare. Nakon pjesama Gipsy Magic i Kumova slama, izvodi, kako je i sam najavio, njegovu najveću glazbenu uspješnicu – Čuvam noć od budnih. Vokal i dalje na nivou. Kao da je Leb i Sol i dalje u pogonu.

Svirajući stvari od grupe Leb i Sol, nisu se micali od kultnog albuma iz 1987. godine pod nazivom Kao kakao, pa su se tako mogle naći pjesme poput Mamurni ljudi, Skopje, naslovna Kao kakao na kojoj je gostujući bubnjar bio Vlatkov šesnaestogodišnji sin Jan i odsvirao vrhunski. Svirati Leb i Sol sa 16 godina nije nimalo lak zadatak. Vlatko je u više trenutaka bio očaran koncertnim ambijentom, što je u nekoliko navrata i pohvalio. Nastupajući pred oko 200 ljudi koji su sjedili na slami ispred pozornice i uživali u glazbi, neki su se ustajali i otplesali, davali ovacije prije, tijekom i nakon izvođenja pjesama itd. Zahvalio se Stefanovski u više navrata publici, počastio još pjesmom Čukni vo drvo te koncert od skoro dva sata priveo kraju s pravom malom poslasticom makedonske narodne glazbe – Uči me majko, karaj me.

Foto: Marko Banić / Wine & Bike Tour Facebook

Poslije se još do sitno iza ponoći uživalo u In Da Sofa lounge / chill zoni, a butelje vina tekle su u potocima. Ni nebo nas nije diralo, vedra noć još je poboljšala cjelokupan dojam. Kreativna agencija Adverta iz godine u godinu izvrsno odrađuje ovaj posao, pružajući ljudima ono malo mira koliko nam svima ponekad fali. I taman jednom godišnje pred tmurnu jesen i hladnu zimu. Baš onako kako treba biti da nas sve umiri i napravi jedno malo i šareno zatišje pred oluju. Željno iščekujemo i iduće izdanje i iduće izvođače. A do tad prisjećamo se ovog i poželimo barem na kratko opet u erdutsku oazu mira.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE