Okupljali su se (i to i dalje traje) tijekom puno godina po tečajevima, radionicama, svirkama, na ulici, na rijekama, na slučajnim i malo manje slučajnim mjestima i otkrili da su svi muzičari, plesači, pjevači, žongleri, likovnjaci, pisci, kreativci, divljaci i mirovnjaci, razni tragači i istraživači dubina i širina koji uživaju putovati, maštati i svirati skupa. Pročitajte što nam članovi neobične i zanimljive ekipe pod nazivom Vibrica kažu za sebe prije nastupa na ovogodišnjem ReArt festivalu.

1. Za sebe kažete da vas nije lako opisati jer riječ bend nije dovoljno detaljan pojam te se često nazivate plemenom, orkestrom, obitelji. Predstavite se ukratko našim čitateljima i recite odakle dolazi ime Vibrica, tko ju sve čini i tko je za što zadužen?

Često se volimo tako opisati zato što nas je jako teško staviti u okvire onoga što smatramo klasičnim bendom. Kao prvo, ima nas jako puno, znamo se i družimo godinama. Tijekom godina se izmijenila postava benda, ali svi članovi, i oni stari i novi, na jednak način dijele entuzijazam i ljubav prema ovom bendu i onom što nam on pruža. Organizaciju i zaduženja dijelimo i svatko doprinosi s onime čime može. Samo ime „Vibrica“ je zajednička umotvorina do koje nismo lako došli. ? Trebalo nam je neko vrijeme kako bismo smislili ime s kojim bismo svi bili zadovoljni. Jedan smo period za svaki nastup koristili drugo ime i uživali u reakcijama publike, ali i našim vlastitim. Sve nas je to zabavljalo…i onda je na jednom zajedničkom druženju netko predložio da se zovemo Vibrica. Svi smo se složili i u tom trenu smo znali da je to to…i leži nam. To je upravo ono što nas najbolje opisuje- naša VIBRA koju širimo i zbog koje ljudi posjećuju naše svirke.

 

2. Na čiju inicijativu ste nastali i koliko dugo već zabavljate publiku svojim zapadnoafričkim ritmovima?

Nije bilo inicijative isključivo jedne osobe već je sve krenulo kroz zajednička druženja. Naime, dio sadašnje postave je prije nekoliko godina krenuo na tečaj zapadnoafričkih ritmova pod vodstvom Nenada Kovačića (Antenat, Sevdah Takht). Ovim putem hvala Neši što nam je posadio ljubav prema djembeu jer smo se uz njegov tečaj poželjeli češće nalaziti, svirati, vježbati i stvarati. Tako se oformila prva postava Vibrice. U početku su to bila samo glazbena druženja i jammanja, bez namjere da nastupamo, no s vremenom su počeli dolaziti prvi pozivi na svirke. U tim trenucima smo počeli poprimati neku strukturu i stvarati svoju set listu. Izdignuli smo se s razine *tečajaca* i počeli stvarati svoju glazbu. Nešto što je lijepo kao naša priča može samo ići dalje. I eto nas, već grabimo prema četvrtom rođendanu.

 

3. Poznato je da izvodite tradicionalne zapadno afričke skladbe te nam recite kako je uopće došlo do povezivanja Vibrice i tradicionalne afričke glazbe?

Kao što smo već spomenuli, sve je krenulo na tečaju zapadnoafričkih ritmova. Afrka nam je neminovno postala core svega. Ti ritmovi su toliko energični i jednostavno te zovu na sviranje. Dugo smo uživali isključivo u sviranju afričkih ritmova, ali u zadnje vrijeme nas sve više draškaju neki drugi utjecaji. Koliko god volimo afričke ritmove i namjeravamo ih nastaviti svirati, naš zvuk se pomalo oblikuje… postao je *vibrastiji*. Ubacili smo mnogo melodijskih instrumenata u cijelu priču, istražujemo različite načine kako spojiti razne instrumente. Ukratko, postajemo autentičniji.

4. Iza sebe imate veći broj nastupa, a publika uživa u njima. Planirate li u skoroj budućnosti objaviti studijsko izdanje?

Ne tako skoro. Naime, koliko god mi autentično zvučali, naša muzika se i dalje trenutno bazira većim dijelom na tradicionalnim zapadnoafričkim ritmovima. Istina je da smo ih mi modificirali i dodali nekakav svoj ‘štih’, ali to su i dalje prvenstveno već postojeće ritmičke kompozicije koje su osmislili afrički djembe majstori. Ne privlači nas ideja snimanja istih. Radje ćemo sačekati kompletno autorske stvari. Na tome radimo…polako…ali radimo. A do tada ćemo svirati uživo jer mi smo prvenstveno live band i zapravo najbolje iskustvo Vibrice možete osjetiti na našem koncertu.

 

5. Ove godine nastupate na osječkom ReArt festivalu. Kakva očekivanja imate i što možete najaviti posjetiteljima vezano uz vaš repertoar i nastup?

Od ReArt festivala očekujemo beskrajno puno zabave i mnoštvo sadržaja koji će nas zasigurno odvući od posljednjih priprema za nastup. No unatoč tome, od nas možete očekivati da ćemo vas zaintrigirati sa zanimljivim zapadnoafričkim ritmovima. Guštamo u tome kada zabavimo publiku, a najsretniji smo kada ju rasplešemo. Zato ponesite svoje plesne papučice i vidimo se na ReArt-u!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE