Ususret nastupu beogradskog ska sastava Samostalni Referenti na ovogodišnjem izdanju UFO festivala u Osijeku, popričali smo s bendom. Sastav postoji već 21 godinu, a upravo u Osijeku odradili su i svoju prvu hrvatsku svirku ikad.

Za početak ekipa, lijep pozdrav. Možete li čitateljima reći nešto više o vašim počecima, dakle o tome kako su Samostalni referenti postali Samostalni referenti?

Počeli smo pre 21 godinu kao punk bend, bez neke ideje u kom pravcu bi bend trebao da ide. Nismo znali ni da sviramo, ali smo imali želju da se bavimo muzikom. Imali smo na samom početku i par ska pesama ali smo posle gostovanja Bluekille u Beogradu, čini mi se da je bila 1997. godina, odlučili da sviramo ska…naravno, punk je uvek ostao u nama kao nešto izvorno pa se može reći da smo ska punk bend.

Album The GreaTestis Hits ste objavili nakon 15 godina postojanja, postoji li razlog čekanja tih godina za objavu službenog izdanja?

Prvobitna ideja je bila da uopšte ne izbacujemo album jer su nas 1999. godine svi izdavači odbijali jer su nam tekstovi bili previše politički angažovani. Međutim, jedan od naših članova je otvorio studio za snimanje pa smo kao odlučili da snimamo lagano pesme, a na kraju je to ispao album…sniman je 4 godine jer smo bili jako lenji, što je generalno I karakteristika benda.

Klasificirate se kao ska-punk bend, čak štoviše, navodite da ste jedini takav bend u Beogradu – jel uistinu moguće da prijestolnica poput Beograda nema više ska bendova i u čemu je, nazovimo to tako, problem?

Postoji još par mlađih bendova, ali oni gotovo da i ne sviraju. Verujem da je teško naći duvače za bend. Također, ska nije muzika za neke široke narodne mase…ali ima par bendova koji jako puno koketiraju sa ska muzikom, dosta su popularni, ali ne žele da se definišu već za sebe kažu da su “world music” pošto je to sad baš fancy. Beograd je realno mrtav grad što se tiče ska i punk muzike.

 

 

Tko su Vam bili najveći uzori među poznatijim bendovima (unutar i izvan ska-pank žanra) ?

Definitivno The Clash i Mano Negra, iako oni nisu ska bendovi. U suštini, trudimo se da imamo energiju i stav tih bendova. Volimo nemački ska. Madness i Specials, naravno, kao i par španskih bendova…

U Osijeku ste svirali prije godinu i pol, u sklopu Door Deal programa, a također i na Urban Fest Osijeku prije gotovo desetak godina. Osjećate li kakvu poveznicu s Gradom na Dravi te što poručujete slušateljima za nadolazeći koncert u Osijeku?

Volimo Osijek jer smo tu imali par stvarno sjajnih svirki. Ustvari, svaka svirka u Osijeku je bila odlična. Naša prva svirka u Hrvatskoj uopšte je bila u Osijeku. Žulj, naš harmonikaš je iz Osijeka, ali privremeno radi u Irskoj.  Publika na koncertima je uvek nabrijana i puna energije…ono što možemo da im poručimo je da pre našeg nastupa popiju bar po 4 piva ili 3 rakije jer ćemo onda da im zvučimo jos bolje.

 

 

Postoje li kakvi novi planovi po pitanju diskografije?

Ne postoje nikakvi planovi oko novog albuma. Izbacujemo singl po singl pa ako se nakupi dovoljno pesama, možda bude neki album…ako ga bude, zvaće se Cock Tales.

Kako stojite sa svirkama, gdje ste još sve Samostalni ove godine?

Slabo stojimo sa svirkama…u Srbiji smo gotovo zabranjeni zbog vređanja dragog nam premijera na našim svirkama. Niko neće da plati bend čija će publika da peva protiv vlasti između svake pesme. Sviraćemo doduše u Zagrebu, 16.06. u KSET-u, sa bendom Officer Down…to bi trebalo da bude dobar ‘cert.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE