Naša prva i najpoznatija autorska roots reggae grupa Brain Holidays, vratila se nakon četverogodišnje diskografske pauze u puni pogon među publiku i novi kreativni proces, pa ih tako imamo prilike gledati 4. svibnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, gdje promoviraju svoj novi album System Error.

 

Što su nam imali za reći o samom albumu, o današnjoj reggae sceni u nas, budućim planovima grupe – pročitajte u nastavku.

Trenutno promovirate svoj treći studijski album „System Error“, kako bi vi opisali greške u današnjem  društveno-političkom sustavu?

Čini mi se da je sve nekako naopako, o politici bi mogli unedogled, kad samo slušam političare kojom retorikom se obraćaju ljudima, to me vrijeđa. Sustavno zaglupljivanje ljudi, bombardiranje crnjacima i žutilom, micanje pozornosti s bitnog…imamo sve predispozicije da nam bude super, da napredujemo u svakom pogledu, ali oni koji nas vode kao da nas uporno vuku nazad na dno.

Album sadrži dosta angažirane tekstove, što ste njima htjeli poručiti?

Htio bih poručiti ljudima da misle svojom glavom, ne budu dio stada i da čitaju između redaka te da se napredak ne događa s daljinskim u ruci iz fotelje.

Koliko ste radili novi album, kako je tekao kreativni proces?

To je išlo dosta brzo, imam neke beatove koje radim prvo u studiju, onda skupa odaberemo što ćemo snimati, pa se malo jaši po tome na probama, da dobije bendovski oblik i nakon toga odemo u studio i snimimo. Prvo nas četvorica (bubanj, bass i dvije gitare) i nakon toga ostali.

Foto: Maša Gojić

Na albumu ima nekoliko pjesama na engleskom, zašto ste se odlučili za mix hrvatskog i engleskog jezika?

Oduvijek imamo songove na hrvatskom i na engleskom, ne sviramo samo u Hrvatskoj, pa je logično da se rade i engleski tekstovi.

Sa pjesmama „Pleme“ i „Tik tak“ ste se uputili u malo drugačije  vode, kako ste se odlučili na to? Možemo li od vas očekivati više ovakvih izleta, pogotovo kada je u pitanju dub?

Nema smisla da na svakom albumu zvučimo isto, naravno da se treba razvijati i mijenjati, već sada na liveu imamo dosta dub momenata. U budućnosti je svašta moguće, vidjet ćemo.

Kakve su prve reakcije na album? Kako je bilo na dosadašnjim koncertima?

Album je dobio dosta visoke ocjene, mi smo zadovoljni, nedavno smo svirali promocije u Čakovcu i Ljubljani i bilo je super.

Što se tiče reggae glazbe i inspiracije općenito, tko je na vas imao najviše utjecaja?

Albumi od sredine 70’tih pa sve do novijih izdanja, Abyssinians, Steel Pulse, Burning Spear… mogao bih unedogled, a danas slušam stvarno svašta i dosta sam u doticaju s novom mjuzom,  prestao sam dijeliti mjuzu na stilove…

Kako procjenjujete stanje na hrvatskoj reggae/dub sceni?

S obzirom koliko smo mala zemlja, super, volio bih da ima više bendova.

Koji su planovi za budućnost?

Imamo dosta dogovorenih koncerata i festivala do jeseni, nakon toga ćemo sigurno jedno vrijeme biti u novom kreativnom procesu, pa na proljeće ponovno koncerti… svašta se dobrog planira, ali ne bih još sad o tome.

Što možemo očekivati od koncerta u Vintageu, imate li kakve goste?

Osim novog albuma imamo i potpuno novi live koncept, sviramo skoro cijeli live bez pauza između pjesama, radimo sa samplovima, cure repaju, sve skupa je puno dinamičnije nego prije. U goste nam dolazi Baby Dooks.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE