Na javnoj tribini Rock je kultura! održanoj ove srijede u Velikom pogonu Tvornice Kulture, predstavnici Udruge koncertnih promotora – Promo raspravljali su o odnosu Ministarstva kulture spram domaće rock scene kao i o položaju rock scene u domaćem kulturnom prostoru. Uz promotore i pravnog zastupnika Udruge Promo Jadranka Črnka u razgovoru su sudjelovali i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo te predsjednik Hrvatske glazbene unije i član Stručnog povjerenstva za rock glazbu i klupske programe za 2017. godinu, Nikša Bartoš.

Povod za tribinu je bila objava rezultata ovogodišnjeg Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2017. godinu, potprogramska linija Rock glazba: festivali i klupski programi. Naime, sredstva iz proračuna namijenjena rock kulturi smanjena su za 64% u odnosu na predviđen iznos od prije dvije godine (2 milijuna kuna). Povrh toga, promotori su iskazali zabrinutost zbog nedostatka komunikacije između njih i resornog ministarstva zbog čega su bili primorani angažirati pravnog zastupnika, a razmišljaju i o obraćanju Ustavnom sudu radi zaštite zakonitosti.

Dražen Goreta (Tvornica Kulture) je naveo kako je rock kultura kao javna potreba u Hrvatskoj, prvi put sufinancirana iz državnog proračuna tek 2015/2016., a inicijativom promotora definirani su jasni i sveobuhvatni kriteriji financiranja koji su u 2017. ignorirani.

Istaknuvši da postoji veliki interes domaće publike za rock glazbu Zoran Marić (InMusic) je izrazio žaljenje što država ne može pratiti potrebe publike i godišnje za domaće rockere izdvaja manje nego li što za vlastite rođendanske zabave, na kojima nastupaju inozemne glazbene zvijezde, izdvajaju neki domaći tajkuni.

Na marginalizaciju rock kulture osvrnuo se i Mate Škugor (SuperUho, Žedno Uho) koji smatra kako je davanje potpore rock kulturi nedvojbeno dobro ulaganje koje se državnom proračunu višestruko vraća jer uz stvaranje kulturnog proizvoda stvara dodanu vrijednost.

“Nažalost, u 16 godina bavljenja promotorskim poslom, tijekom kojih dobivam sredstva za svoje projekte od Ministarstva kulture, ispostavilo se da to ministarstvo i dalje ne doživljava rock kao ozbiljan faktor u kulturnoj produkciji u Hrvatskoj”, upozorio je.

Na optužbe da se stručno povjerenstvo nije pridržavalo kriterija, predsjednik povjerenstva Nikša Bratoš, odgovorio je da je način dodjele sredstava bio transparentan i na temelju dogovorenih kriterija, pri čemu je bilo neslaganja s prisutnim promotorima oko toga je li InMusic zadnjih godina zadovoljavao kriterij od najmanje 30% hrvatskih glazbenika unutar programa. Bratoš je ustvrdio kako je predloženi program u interesu hrvatske kulture i hrvatskih autora te se složio da su izdvajanja za kulturu u Hrvatskoj premala.

Iva Hraste Sočo je istaknula kako se rock kultura ne financira putem natječaja za glazbene djelatnosti (koji su namijenjeni glazbenicima koji se bave reproduktivnom klasičnom glazbom ili jazzom) iz razloga što se rock sceni unutar inovativnih programa Ministarstva kulture u okviru istog natječaja mogu financirati i druge djelatnosti koje nisu samo glazbene. Sočo je pozvala promotore na dijalog navodeći pritom kako ministarstvo urbanu kulturu i rock scenu, uključujući klupske programe, smatra vrlo važnima.

Zaključci su tribine kako je rock kultura integralni dio domaće kulturne industrije i kako su nužne radne skupine koje će transparentno raditi na gradnji kvalitetne rock scene. Temelj stabilnosti svakako mora biti država, koja kad već ne može pronaći dovoljna izdvajanja unutar proračuna za kulturu, mora uspostaviti otvoren dijalog s promotorima i glazbenicima koji su najstručniji poznavatelji kretanja i potreba na hrvatskoj glazbenoj sceni. Pozitivna je najava ministrice Nine Obuljen donošenja posebne strategije poticanja kulturnih i kreativnih industrija i smjena Hasanbegovićevih kulturnih vijeća. Međutim, nakon uspostave komunikacije i obećanja, važno je i sprovesti riječi u djela te jasnije definirati kriterije za financiranje programa rock kulture kako ubuduće ne bi dolazilo do različitih interpretacija istih kriterija.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE