Unutar sve bogatijeg i raznovrsnijeg programa kluba Vinyl, našao se i koncert grupe Chui koja je kroz godine djelovanja kroz studijske snimke ali i mnoge koncerte, stekla veliku organsku popularnost u Hrvatskoj kao vodeća jazz fusion\elektro grupa.

FOTO: Tena Stanić

Kroz godine su doživjeli mnoge vrtoglave promjene u postavama i personnelu, rezultirajući s interesantnim promjenama zvuka, spektra dinamike, dok je idejno, glazba zadržala svoje korijene i fraziranje.

Interesantno, ovaj koncert je bio na neki način promocija nove, velike promjene u grupi gdje je po prvi put oformljena potpuna “ritam sekcija” u onom klasičnom smislu, bubanj i bas skupa, dok je u prijašnjim izdanjima bas bio odgovornost klavijaturista Tonija Starešinića.

FOTO: Tena Stanić

Za mene, a vjerojatno najviše za bend je to bilo nekakvo olakšanje, budući da je evidentno kako je grupa prodisala i oslobodila se, osobito zato što bubanj sada svira Ivan Levačić, koji je donio neke nove, nevjerojatno muzikalne, dinamične i kreativne karakteristike u bend, a  najviše izvanrednu energiju i prezentnost. U kombinaciji sa Konradom Lovrenčićem postizali su groove-ove koji su imali težinu, ali i avanturistički, novi zvuk, vrlo povezan na dobar način s nekim poljskim jazz bendovima današnjice poput Robotobibok.

FOTO: Tena Stanić

Uz intenzivne, ritmične unisono linije u sukobu s bubnjevima su dolazili do napetih i tvrdih momenata, koji su se nalazili u još intenzivnijim rješenjima. Nevjerojatno.

Energija je bacala onaj dio publike koji je bio u prvih pet redova u kompletni trans, a pohvalno je što su to većinom bile žene. Ostatak je učinio njihov dio prostora beskorisnim za slušanje jer su bili preglasni sa svojim razgovorima i prepucavanjima, propuštajući jako lirične i melodiozne razgovore između Vojkana (saksofonista) i Tonija (klavijaturista).

FOTO: Tena Stanić

Super je što su dali jači naglasak na teksturama i sound pejsažima, što me jako veseli jer vidim potencijal u razbijanju uloge instrumenata i prelazak na novu razinu razmišljanja o dolasku do željenog učinka pomoću alternativnih rješenja. Svakako se za to stvorio prostor u grupi i vjerujem da će svaki koncert biti samo uzbudljiviji od prijašnjeg.

Nevjerojatna energija, intenzivna glazba, kvalitetni glazbenici i lucidne ideje. Koncert vrijedan i više od onoga sto se tražilo za upad, zabava jača od prosječnog subotnjeg izlaska i definitivno već postignuti potencijal u daljnjem razvoju.

To je Chui, idite, pratite i podržite, bit ćete oduševljeni.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE