Na današnji dan, 1947. godine rođen je jedan od najvećih glazbenih ikona, umjetnika, producenata, legendarni David Bowie, rođen kao David Robert Jones.

Povodom obljetnice rođendana, danas je posthumno objavljen EP “No Plan” u digitalnom obliku koji možete kupiti i streamati na sljedećem linku. Osim singla “Lazarus”, EP sadrži pjesme snimljene za istoimeni mjuzikl – “No Plan”, ”Killing A Little Time” i “When I Met You”. Pjesme su snimljene u isto vrijeme kada i album “Blackstar” i to su Bowieve posljednje snimke.

EP prati videospot kojega je režirao Tom Hingston.

Podsjetimo, David Bowie je preminuo  u 69. godini, 10. siječnja 2016. godine, nakon hrabre borbe s rakom koja je trajala 18 mjeseci i to dva dana nakon objave svojeg posljednjeg albuma – “Blackstar”.

Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a prozvan je i “glazbenih kameleonom” zbog svojih čestih promjena stilova i diktiranja trendova.

david bowie

Izvor: bowieisbowie.tumblr.com

Prvi hit bio mu je Space Oddity iz 1969. godine, a tijekom ranih sedamdesetih bio je poznat po alter egu Ziggyu Stardustu. Kasnih sedamdesetih nastupila je takozvana berlinska faza tijekom koje je radikalno eksperimentirao sa zvukom, da bi osamdesetih usvojio nešto komercijalniji zvuk, s hitovima poput Let’s Dance. Devedesetih i u novom tisućljeću vratio se eksperimentalnijem zvuku.

Bowie je stekao slavu 1972. s legendarnim i po mom mišljenju jednom od najljepših glazbenih uradaka – “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars “.  David Bowie je 5. rujna 1990. godine nastupio na zagrebačkom stadionu Maksimir. ‘Kameleon’ je u sat i pol svirke pred 50.000 posjetitelja pokazao sve odlike najvećih svjetskih zvijezda, u čemu ga nije spriječila ni nemilosrdna kiša.

Poznat je bio i sa svojim  glazbenim suradnjama s mnogim poznatim glazbenicima, među kojima se ističe ona s još jednom legendom rock’n’rolla i velikim prijateljem – Iggy Popom. Jednom prilikom Iggy je izjavio “Da nije bilo Bowia,  propao bih  u svakom pogledu.”

bowie i iggy

Izvor: bowieisbowie.tumblr.com

Bowie je također bio aktivan i na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

Posljednji put nastupio je uživo 2006. godine, a tijekom posljednjih nekoliko godina nagađalo se o njegovu zdravlju.

Dana 12. siječnja 2016., u skladu s njegovom željom, Bowie je kremiran u New Jerseyu, a njegov pepeo raspršen je u skladu s budističkim ritualima na otoku Baliju.  Bowie je ljetovao na Baliju 1980. kada je napisao pjesmu “Tumble and Twirl” o njegovim podvizima tamo.

Izvor: bowieisbowie.tumblr.com

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE