Nova sezona MIMO projekta započela je zvucima afričkih ritmova i reggae glazbe te pokazala da nas i ove sezone čekaju kvalitetni i raznovrsni koncerti.

 

img_8623

 

Na početku večeri publici se obratila jedna od organizatorica projekta te naglasila kako ovaj projekt, koncertima vrsnih glazbenika domaće autorske nezavisne scene, povezuje glazbenike, publiku i medije, podiže zajedničke standarde kvalitete i senzibilizira institucije i javnost za ovu vrstu suvremene kulture.

 

Naziv ove večeri bila je „Zavodljiva mantričnost ritma“ koju su posvetili reggae glazbi povodom 7. rođendana reggae.hr portala.

 

img_8631

 

Dobro popunjena dvorana Muzeja suvremene umjetnosti pljeskom je dočekala prvi bend večeri, Vibricu. Dvorana se sastoji od gledališta i pozornice, tj. na koncertu se – sjedi. Publika je bila raznovrsna – od roditelja s djecom do starijih bračnih parova. Mislim da je to upravo prednost održavanja kocerta u muzeju, jer pruža drugačije okruženje od kluba te privlači raznovrsniju publiku.

 

Trinaest članova Vibrice, započelo je svoju čaroliju. Nastup su započeli laganim zvucima tibetanskih zdjela te gotovo mantričnom energijom. Od prvog trenutka, ova živopisna grupa uvuče vas u svoju energiju i do kraja vas drži unutra. Ritam je bio lagani i meditirajući te je davao dovoljno vremena za promatranje svega što je Vibrica donijela na pozornicu. Ondje se nalazilo šest djembea, tri duna (dunovi su bubnjevi koji dolaze iz djembea i sviraju pozadinsku melodiju koja je konstantno ista), gitara, balafon i didgeridoo. Melodija se lagano ubrzavala i brzi zvukovi bubnjeva odzvanjali su dvoranom. Publika je reagirala pljeskom te se mogla osjetiti pozitivna energija ritmova ali i članova Vibrice, na čijim licima se vidjelo da istinski uživaju u glazbi te u sviranju i pjevanju tradicionalnih tekstova. Nakon odsviranog prvog ritma, voditelj Vibrice se obratio publici i ukratko predstavio bend i zahvalio publici na pozitivnoj energiji. Već nakon dvadesetak minuta, u kutu pozornice pojavili su se prvi plesači iz publike kojima ipak ne odgovara sjediti uz ovako energične i brze ritmove. Publika je svaki završeni ritam i melodiju nagrađivala pljeskom i ovacijama. Nakon dva energična ritma, voditelj Vibrice se  ponovo obratio publici i rekao da, budući da se danas slavi 7. rođendan reggae.hr portala, moraju biti u duhu reggae-a, te stavio na glavu rastafarijansku kapu s umjetnim dreadlocksima što je nasmijalo već ionako dobro raspoloženu publiku. Nakon toga je uslijedio jedan laganiji ritam a potom su najavili da će sada izvesti tehnički najzahtjevniji ritam kojeg izvode prvi puta uživo te da se publika ne začudi ako neće znati kako plesati na njega. Po mom mišljenju, ritam su izveli odlično a broj plesača se samo povećao. Za kraj su na pozornicu pozvali gosta iz Senegala koji je svojim pjevanjem, ovu večer još više približio Africi i afričkim ritmovima. Vibrica je završila svoj nastup i publiku ostavila ispunjenu dobrom energijom i osmijehom na licima.

 

U pauzi je održan kratak intervju s tri gosta. Krešimir Oreško, perkusionist, bubnjar i pedagog, opisivao je zapadnoafričke instrumente koje smo upravo imali priliku čuti te govorio o tome kako je počeo raditi radionice ovakvih ritmova 2000. godine i od kuda mu ideja da prvi dovede djembe u Hrvatsku. Ante Ljubičić, gitarist i novinar, član Stillnesa, također je pričao o 2000.godini i kako je sve počelo i naglasio ulogu alternativnih klubova u Zagrebu, kao što su Attack i Močvara. Ivana Tolić, glavna urednica reggae.hr portala pričajući o hrvatskoj reggae/dub/ska sceni istaknula je bendove Brain Holidays, Bamwise, Waitapu, Radioaktiv, Mjesni odbor, One dread.

 

Došlo je vrijeme za pionire hrvatske autorske reggae glazbe, Brain Holidays.

 

img_8689

 

Nakon prve pjesme koja je sa nadolazećeg albuma, deset veselih članova Brain Holidaysa nas je pjesmom „Creation“ potpuno uvuklo u pravi roots reggae ritam. Potom su  uslijedile dvije nove pjesme „Loše vijesti“ i „Overliving“. „Loše vijesti“ šalje snažnu poruku i savršeno prikazuje kako negativne informacije koje nam se nameću kroz žutilo i crnu kroniku, utječu na našu stvarnost i šire negativnost. Zatim se frontmen benda, Marko Gaćina, obratio publici i najavio da sada kreće jedna od prvih stvari, a to je bila „Naddy war“ koja je privukla još više plesača koji nisu više mogli sjediti uz ovakve plesne ritmove. Nakon toga je uslijedila još jedna starija pjesma „Moj dan“ koja je zasigurno sve ljude natjerala da zaborave sve svoje brige i uživaju u trenutku.

 

img_8739

 

Slijedeća stvar „Pokreni se“ učinila je ono o čemu pjeva, muzika je obuzela svačije tijelo i pozitivna energija se posvuda osjećala, bez obzira što je većina ljudi i dalje sjedila. Frontmen benda je zatim najavio „jednu za kraj ljeta“ te je zasvirao njihov možda najpoznatiji hit „Crvena žuta zelena“. Pjesme koje su uslijedile dovukle su još više plesača kojih je sada bilo sa obje strane pozornice. Predzadnja stvar bila je „Modern slavery“ koja nas je hipnotizirala svojim dub dijelom. Za zadnju stvar, Brain Holidaysu se pridružio Baby Dooks s kojim su odsvirali stvar „Pleme“ te zagrijalu atmosferu do usijanja i završili jedan odličan reggae koncert.

 

Iako su koncerti u Muzeju suvremene umjetnosti drugačiji zbog ambijenta i činjenice da se na koncertu sjedi, to nije smetalo da se osjeti pozitivna energija koju su stvarali Vibrica i Brain Holidays. Nakon ovakvih kvalitetnih i originalnih bendova, možemo sa nestrpljenjem čekati što nam je sve MIMO pripremio ovu sezonu.

 

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

Foto: Martina Marić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE